Koronakriisin keskellä yhdysvaltalaiset adoptoivat ennätyspaljon lemmikkejä – kissoja ei tahdo riittää kaikille halukkaille

Virtuaaliadoption ansiosta myös arimmat tapaukset löytävät kodin.

kissa
Miau! Korona kiihdyttää kissojen virtuaalisia adoptiotreffejä
Miau! Korona kiihdyttää kissojen virtuaalisia adoptiotreffejä

WashingtonKoronapandemia on koitunut siunaukseksi Yhdysvaltain kodittomille kissoille ja koirille. Tuhannet ihmiset ovat koronarajoitusten aikana adoptoineet itselleen lemmikin.

Pääkaupungin Washingtonin kupeessa toimiva Animal Welfare League of Arlington -järjestö on joutunut monen muun eläinsuojelujärjestön tapaan ällistyttävään tilanteeseen.

– Meidän on täytynyt pyytää ihmisiltä kärsivällisyyttä, koska meillä ei ole tarpeeksi adoptoitavia eläimiä kaikille, naurahtaa virginialaisjärjestön tiedottaja Chelsea Jones Ylen haastattelussa.

Jonesin mukaan järjestön puhelimet ovat soineet kuluneet koronarajoitusten viikot lähes tauotta. Nettisivuilta kodittoman eläimen ilmoitus on saatu nopeimmillaan poistaa jopa muutamassa tunnissa julkaisemisen jälkeen.

Adoptiovauhdin poikkeuksellisesta kiihtymisestä on raportoitu eri puolilta Yhdysvaltoja. USA Today -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin 1 400 löytöeläintalossa ja eläinsuojelujärjestössä adoptiomäärät ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta. Myös Arlingtonissa arvioidaan, että adoptioissa päästään kaksin- tai jopa kolminkertaisiin lukuihin.

– Innostus adoptoida kodittomia eläimiä on kultareuna tämän kaiken koronasynkkyyden keskellä, Jones iloitsee.

Tyhjä Animal Welfare League of Arlington -järjestön eläinsuoja.
Korona-ajan adoptiobuumin ansiosta useammassa eläinsuojelujärjestössä eläinsuojat ovat tyhjentyneet ensimmäistä kertaa kokonaan.Chelsea Jones

Kaliforniassa ja Chicagossa (siirryt toiseen palveluun) eläinsuojelujärjestöt ovat kertoneet eläinsuojien tyhjentyneen koronan aikana jopa täysin.

Floridassa toimiva eläinsuojelujärjestö pääsi ensimmäistä kertaa toimintansa aikana riemuitsemaan tyhjentyneestä kennelistä. Järjestö julkaisi historiallisesta hetkestä sosiaalisessa mediassa videon (siirryt toiseen palveluun).

Adoptioinnostuksen takana on arvioitu olevan halua helpottaa yksinäisyyttä etätöiden ja sosiaalisen eristäytymisen aikana. Chelsea Jones kuitenkin torppaa ajatuksen, että nyt ihmiset olisivat ottaneet lemmikkejä hetken mielijohteesta.

– Korona-aikana lemmikin adoptoineet eivät juuri ole eronneet aiemmista asiakkaista. Monille korona on nyt vain tuonut ajallisesti paremman mahdollisuuden toteuttaa adoption, Jones kertoo.

”Koko perhe kotona, aika oli oikea”

Meijerin perhe on yksi otolliseen tilaisuuteen tarttuneista. Perheenäiti Siet Meijer kertoo, että he olivat jo pitkään suunnitelleet adoptoivansa toisen kissan.

Teini-ikäiset tyttäret olivat toivoneet uutta vilkkaampaa kissanpentua perheen lähes 20-vuotiaan kissanestorin rinnalle. Mutta arki oli kiireistä. Lapsilla oli jalkapallotreenit koulupäivien jälkeen, isä usein matkatöissä ja Maailmanpankissa työskentelevällä äidillä oli pitkät päivät.

– Koronan vuoksi lapset ovat kotikoulussa, mieheni ei matkusta ja minäkin teen töitä kotoa. Ajattelimme, että nyt aika on oikea, Siet Meijer kertoo.

Siet Meijer pitää sylissään oranssivalkeaa Nugget-kissanpentua
Siet Meijerin perheeseen adoptoitiin Nugget-kissanpentu, sillä koronarajoitusten vuoksi koko perhe on kotona ja aika pitkäaikaisen suunnitelman toteuttamiseen otollinen. Siet Meijer

Meijerin mukaan Nugget-kissanpentu on tuonut mukavasti myös muuta ajateltavaa kotona olemisen keskelle. Tyttärien toivomaa virkeyttäkin riittää, Nugget kun haluaa toisinaan leikkiä myös keskellä yötä.

Ensikohtaaminen tietokoneen ruudulla

Meijerit kohtasivat tulevan perheenjäsenensä ensimmäisen kerran etänä tietokoneen ruudulla, sillä eläinsuojelujärjestön tiloihin ja sijaiskoteihin ei koronarajoitusten vuoksi päästetä vierailijoita.

– Virtuaalitapaamiset toimivat hyvin ja niissä sai käsityksen, millainen kaveri tämä on, Siet Meijer kertoo.

Virtuaaliadoption onnistumisessa paljon vartijoina ovat eläintä videoyhteyden päässä esittelevät. Katie ja Andrew Lee konttaavat tarvittaessa vaikka pöydän alla, jotta kissasta saadaan mahdolliselle adoptoijalle paras mahdollinen kuva.

kissa tietokoneruudun vieressä ja ruudulla näkyy useita zoom-videopalaverissa.
Virginiassa kodittomille kissoille sijaiskodin tarjoavat vapaaehtoiset ovat jakaneet kokemuksia ja vinkkejä virtuaaliadoptiosta videopalavereissa.Emma Crutchfield

Nuoripari on yksi monista vapaaehtoisista, jotka tarjoavat sijaisasunnon kodittomille kissoille niiden odottaessa lopullista adoptoijaa. Koronapandemian aikana myös näiden vapaaehtoisten sijaiskotien määrä on kasvanut.

Yhdysvaltain Humane Society -eläinsuojelujärjestön mukaan joissain kaupungeissa eläimille sijaiskodin tarjoavien määrä on kasvanut jopa 90 prosenttia. Arlingtonissakin vapaaehtoisia on tullut satoja lisää koronan aikana.

Virtuaaliadoptio aralle kissalle helpotus

Leet ovat huomanneet, että virtuaaliadoptioprosessi sujuu jopa paremmin kuin perinteinen. Videotapaamisia on pidetty joustavasti milloin vain, myös aikoina, jolloin ei normaalisti hevin menisi tuntemattomien luo kylään.

– Ehdoton etu on, että me pääsemme näin näkemään myös adoptoijan kodin. Näemme heistä enemmän, vaikka emme ole fyysisesti yhdessä, Andrew Lee pohtii.

Katie Lee nyökkää vieressä ja jatkaa, että varsinkin aremmille kissoille on vähemmän stressaavaa, ettei tuntemattomia ihmisiä lamppaa niiden luona.

– Kun kissa on itselleen turvallisessa ympäristössä, adoptoija saa siitä paremman kuvan. Olemme pystyneet esittelemään hyvin aran kissan aivan parhaimmillaan, Katie Lee iloitsee.

Katie Lee kissan kanssa tietokoneen ruudulla.
Koronarajoitusten vuoksi eläinsuojelujärjestöissä adoptoijat tutustuvat tulevaan lemmikkiinsä videoyhteyksillä. Katie Lee miehineen on esitellyt etänä jo useamman kissan. Hän sanoo käytännön hyödyttävän arkoja kissoja, kun vieraita ei tule sijaiskotiin.Emma Crutchfield

Kyseisen Cherry-kissan nykyiset omistajat olivat myytyjä, kun he näkivät videopalaverissa, kuinka innoissaan kissa säntäsi nauhan perään ja oli onnellisena sylissä.

Katie ja Andrew Lee ovat niin tyytyväisiä korona-ajan virtuaaliadoption käytäntöön, että olisivat valmiit jatkamaan sitä myös koronarajoitusten jälkeen.

Näin saattaa käydä sillä, Animal Welfare League of Arlington -järjestö pohtii tiedottaja Chelsea Jonesin mukaan käytännön jatkamista. Jones laskee, että jo nelisen hyvin arkaa ja vaikeasti adoptoitavaa kissaa on saanut koronan aikana kodin virtuaaliadoption ansiosta.

Kun korona-arki päättyy, miten käy?

Järjestössä on jo etunojassa varauduttu myös siihen, että etätöiden päättyminen voi tuottaa pulmia uusille lemmikin omistajille. Chelsea Jones kertoo, että adoptoijille tarjotaan kurssia lemmikin eroahdistuksen varalta.

– Meillä on tarjolla lemmikkien käytösongelmia varten oma tiiminsä sekä tarvittaessa myös rahallista tukea, Jones kertoo.

Kissa istuu ikkunalaudalla katsoen ulos.
Koronan aikana Yhdysvalloissa tuhannet kodittomat kissat ja koirat ovat saaneet kodin; adoptio- ja sijaiskotimäärät ovat paikoin kaksinkertaistuneet.Siet Meijer

Virginialaisjärjestö myös vastaanottaa eläimiä tarvittaessa takaisin toisiin aatoksiin tulleilta. Tosin järjestössä luotetaan, että eläimiä ei palauteta normaalia enempää koronakriisin hellittäessä.

– Meillä on täällä hyvä yhteisö ja lähtökohtaisesti uskomme ihmisten toimivan oikein, Jones sanoo.

Helpottaako lemmikki sinun korona-arkeasi? Voit keskutella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka.