Hyppää sisältöön

STM:n osastopäällikkö Sillanaukee Ylen aamussa: Hoitojonojen purkamiseen menee vuosia

Kiireetöntä hoitoa on vähennetty, mutta kansalaiset ovat itsekin peruneet hoitokäyntejään.

 Koronavirus aiheuttaa jonoja terveydenhuoltoon
Koronavirus aiheuttaa jonoja terveydenhuoltoon

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Päivi Sillanaukee arvioi, että koronaepidemian takia syntyneiden hoitojonojen purkamiseen menee vuosia.

Kiireetöntä hoitoa on vähennetty, mutta osa ihmistä ei mene hoitoon silloinkaan, kun päivystykseen pitäisi lähteä heti. Samaan aikaan osa pitkäaikaissairaista taas jättää menemättä kontrollikäynnille, vaikka aika olisikin tarjolla.

– Kyllä siellä vuosia siihen (purkamiseen) varmasti menee, koska siellä täytyy pitää kapasiteettia yllä tätä covid-tautiakin varten emmekä pysty sillä mittakaavalla näitä hoitamaan kuin aikaisemmin, Sillanaukee sanoi Ylen aamussa.

Hänen mukaansa aika näyttää lopulta sen, miten nopeasti jonot saadaan purettua. Lisäksi Sillanaukee muistutti, että Suomessa on vielä voimassa lupa ylittää hoitotakuuajat.

Sillanaukee lupasi kunnille rahallista tukea, koska koronavarautuminen on aiheuttanut niille paljon kuluja. Tärkeintä on kuitenkin saada ihmiset hoitoon nyt.

– Tässä vaiheessa täytyy viedä viestiä eteenpäin, että ihmisten kannattaa hakeutua hoitoon.

Hänen mukaansa hoitokapasiteetti riittää nyt hyvin, myös suun terveydenhuollon puolella.

Sosiaali- ja terveysministeriön keräämien tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaiset ovat peruneet itse valtavan määrän sovittuja vastaanottokäyntejä perusterveydenhoidossa tai eivät ole hakeutuneet lääkäriin.

Myös erikoissairaanhoidon päivystyskäynnit vähenivät. Luvut vaihtelevat alueittain merkittävästi, mutta potilasmäärä on romahtanut kautta Suomen jopa kymmeniä prosentteja.

Lue myös:

.
.