Ratkaisu lähestyy – Elinkeinoelämä kannattaa kierrätyspuiston sijoittamista kehätien kupeeseen Hollolaan tai Orimattilan Loukkaanmäkeen

Päijät-Hämeen maakuntahallitus käsittelee uuden kierrätyspuiston sijoituspaikkaa kesäkuussa.

jätehuolto
Tikkakalllion alue Hollolassa, jonne on kaavailtu kiisteltyä kierrätyspuistoa.
Yksi kierrätyspuiston mahdollinen sijoituspaikka on Hollolassa lähellä uutta kehätietä ja Tikkakallion aluetta.Juha-Petri Koponen / Yle

Hollolan kehätien alue on yritysten näkökulmasta paras paikka Lahden seudun uudelle kierrätyspuistolle. LADEC:in teettämässä kierrätyspuisto-selvityksessä kehätien alue nousee parhaaksi vaihtoehdoksi kolmella mittarilla neljästä.

Kehätien alue voitaa muut vaihtoehdot hyvällä sijainnilla, logistiikassa ja toiminnallisuudessa. Kierrätyspuiston rakentaminen Hollolan kehätien alueelle olisi kuitenkin muita vaihtoehtoja kalliimpaa.

Toiseksi parhaaksi paikaksi selvityksessä nousi Orimattilan Loukkaanmäki. Kierrätyspuiston toteuttaminen sinne olisi muita vaihtoehtoja edullisempaa. Loukkaanmäki oli vertailussa kakkossijalla sijainnin, logistiikan ja toiminnallisuuden suhteen.

Muut vaihtoehdot ovat Matomäen alue ja Marjasuon alue Orimattilassa. Jälkimmäistä aluetta pidetään selvityksen perusteella hankalana pienen koon takia.

Vertailun tekijät huomattavat kuitenkin, että arvionnissa on monia epävarmuustekijöitä kuten lopulliset kustannukset. Niitä on ollut vaikea arvioda, koska suunnitelmat ovat vielä hyvin alkuvaiheessa.

LADEC:in vertailuselvitys ei määrää kierrätyspuiston sijoituspaikkaa. Paikasta päättää Päijät-Hämeen liitto. Esityksiä paikasta valmistellaan maakuntahallituksen käsiteltäväksi kesäkuun kokoukseen.

Uutta kierrätyspuistoa tarvitaan, koska Kujalan alue alkaa olla jo täynnä. Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiö arvioi, että Kujalan kanssa pärjätään tämän vuosikymmenen puoliväliin tai loppuun saakka.

Kierrätyspuiston sijoitussuunnitelmat ovat nostattaneet paljon vastustusta niin Hollolassa kuin Ortimattilassakin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus