1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

“Liian työläs toteuttaa ja ylilääkärin mukaan tarpeeton”, toteaa kaupunginjohtaja nyt Savonlinnan kohusuosituksesta

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kummastelee koululaisten ja varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille lähetettyä suositusta ja sen aikataulua.

Perheiden saama viesti on herättänyt keskustelua Savonlinnassa. Arkistokuva. Kuva: Yle

Savonlinnan valmiusjohtoryhmä on perunut antamansa suosituksen kotiinjäännistä pääkaupunkiseudulla tai Kemi-Tornion alueella matkustaneille koululaisille ja varhaiskasvatuksessa oleville lapsille.

Valmiusjohtoryhmän puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo ryhmän päättäneen tämänaamuisessa kokouksessaan vetää suosituksen pois, koska se kuormittaa liikaa koulutoimea.

– Lisäksi pandemiasta vastaava ylilääkäri totesi, että hänen mielestään tällaista suositusta ei tarvitse tässä tilanteessa antaa.

Valmiusjohtoryhmä päätti suosituksesta viime viikolla, mutta koululaisten ja varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhemmat kuulivat asiasta vasta eilen keskiviikkona. Koulut aloittivat lähiopetuksen jälleen torstaina eli seuraavana aamuna.

– Ilmeisesti sivistystoimella on ollut kovat työkiireet tähän tilanteeseen liittyen, ja sen takia meni tiedottaminen viime tinkaan. Se on tietysti valitettava asia, Laine sanoo.

Valtuutetut saivat tiedon median kautta

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen kertoo, että tieto suosituksesta ei kulkenut myöskään kaupungin päättäjille.

Janne Laine ei osannut sanoa, miksi tieto ei tavoittanut valtuuston puheenjohtajaa. Hän sanoo valmiusjohtoryhmän pöytäkirjojen menevän kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajille. Nyt he saivat tiedon median kautta.

– Suosituksesta ei valmiusjohtoryhmän ulkopuolella käyty luottamushenkilöiden kanssa mitään keskustelua, Mikkonen ihmettelee.

Koululaisten ja varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajien saamassa viestissä suositeltiin, että pääkaupunkiseudulla tai Kemi-Tornion alueella käyneet lapset eivät osallistuisi peruskoulujen lähiopetukseen tai varhaiskasvatukseen kahteen viikkoon matkalta palaamisen jälkeen. Asian nosti esiin sanomalehti Itä-Savo. (siirryt toiseen palveluun)

Kaupunginjohtaja Janne Laineen mukaan suosituksen tarkoituksena oli pyrkiä vähentämään koronavirustartuntojen leviämisen riskiä. Hän painottaa, että Savonlinnassa ei ole ilmennyt tartuntoja moneen viikkoon.

– Lähinnä koulukuljetusten yhteydessä tartunnat voisivat levitä, koska koulukuljetuksiin ei saatu järjestettyä lisäkapasiteettia riittävien turvavälien turvaamiseksi, Laine perustelee.

Suositukselle ei lääketieteellistä perustetta

Valmiusjohtoryhmän antama suositus ehti aiheuttaa laajasti hämmennystä. Ryhmä koostuu kaupungin toimialajohtajista ja keskushallinnon johtavista virkamiehistä.

Ryhmään kuuluu myös Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen. Hän ei ollut kokouspäällekkäisyyksien takia mukana kokouksessa, jossa suosituksesta päätettiin. Luukkonen kuitenkin sanoo, että Sosterin kanta oli valmiusjohtoryhmän tiedossa.

– Suositukselle ei ole lääketieteellistä perustetta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen sanoo suosituksen herättäneen ihmetystä ja kysymyksiä. Mikkonen kummastelee varsinkin suosituksen julkaisemisen aikataulua juuri peruskoulujen lähiopetukseen ja varhaiskasvatukseen siirtymisen kynnyksellä.

– Kyllä se aiheuttaa hämmennystä koululaisissa, heidän vanhemmissaan ja meissä luottamushenkilöissä.

Myös Opetushallituksessa on hämmästelty Savonlinnan valmiusjohtoryhmän suositusta. Opetushallituksen lakiasioiden johtaja Matti Lahtinen piti Itä-Savon haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) suositusta ristiriitaisena suhteessa lakiin. Myös Anna-Kristiina Mikkonen korostaa lapsella olevan lain mukaan kiistaton oikeus perusopetuksen lähiopetukseen.

– Kyllä laillisuus on huomioitu. Perusopetus on mahdollista järjestää, ja tätähän sivistystoimi olisi tehnyt. Pitää muistaa se, että tämä on suositus, kaupunginjohtaja Laine sanoo.

Huhtikuun lopussa maan hallitus toi esiin kertoessaan lähiopetukseen siirtymisestä, että kunta ei voi päättää omalla päätöksellään koulujen sulkemisesta eikä kunta voi myöskään päättää opetuksen järjestämisestä ainoastaan etäopetuksena (siirryt toiseen palveluun).

Uutista päivitetty 14.5. kello 18.10: lisätty kaupunginjohtaja Janne Laineen ja johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen kommentit.

Lue myös:

Itä-Savo: Savonlinnan kaupunki kehottaa pääkaupunkiseudulla tai Kemi–Torniossa vierailleita koululaisia jäämään kotiin – Opetushallitus ihmettelee