1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskunnan kyselytunti

Oppositio kurmotti kyselytunnilla hallitusta kasvavista EU-vastuista, ravintolapäätöksen viipymisestä ja suojamaskisuosituksesta

Hallitus joutui puolustamaan linjaansa koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Pääministeri kiisti opposition epäilyt, että hallitus tavoittelisi laumasuojaa eikä yrittäisi tukahduttaa epidemiaa.

Katri Kulmuni puhui suullisella kyselytunnilla eduskunnassa Helsingissä
Oppositio hiillosti hallitusta puolentoista tunnin verran eduskunnan kyselytunnilla 14. toukokuuta.

Perussuomalaiset aloitti kyselytunnin tiedustelemalla Suomen kasvavista vastuista EU:n talousmekanismissa ja muissa koronakriisien takia luoduissa yhteisvastuullisissa järjestelmissä.

Ville Vähämäki (ps.) pelkäsi suomalaisten rahojen valuvan Etelä-Euroopan maiden pankkien ja yritysten tukemiseen. Hänen mielestään Suomi ei tule hyötymään esimerkiksi lomausten takia luodusta yhteisestä kassasta, työllisyysrahastosta.

– Suomalaisten osa on takaa velkaa, maksa velkaa, Vähämäki runoili.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) myönsi, että Suomen vastuut ovat varsin mittavat, jos niitä verrataan muihin EU-maihin. Kulmunin mukaan Suomi pitää kuitenkin tärkeänä, että euroalue pysyy vakaana.

Hän muistutti, että myös suomalaiset yritykset ovat saaneet vuosien varrella 17 miljardia euroa tukea Vähämäen juuri parjaamalta Euroopan investointipankilta.

– Kaikkeen ei voi sanoa aina ei. Sen myös perussuomalaiset tietävät, kun olivat hallituksessa. Te ette ilmoittaneet tuolloin, että Euroopan vakausmekanismista pitäisi erota tai euroalueesta lähteä.

– Suomen maatalous tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa tukea. Jos me sanomme kaikkeen ei, luuletteko, että saamme tukea. Asioiden hoitaminen on yhteistyötä, Kulmuni painotti.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) puolestaan muistutti EU-alueen olevan Suomen tärkein vientialue.

Miksi hallitus vetkuttelee ravintolapäätöstään?

Liike Nytin Harry Harkimo penäsi hallituksen päätöstä ravintoloiden rajoituksista.

Hallitus ilmoitti eilen jatkavansa neuvotteluja ravintoloiden aukioloon ja asiakasmääriin asetettavista rajoituksista. Ravintolat ja kahvilat voivat avata kesäkuussa ovensa.

Ravintoloiden pitäisi ilmoittaa työntekijöilleen, ketkä palaavat töihin ja tehdä työvuorolistat, mutta tämä ei Harkimon mukaan onnistu hallituksen viivyttelyn takia.

– Miten te kuvittelette, että tämä kaikki hoituu viikossa? Miksi ravintoloita ei voida avata sellaisissa paikoissa, joissa tartunnat ovat vähentyneet? Miksi vetkuttelette? Harkimo tiedusteli.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että hallitus aikoo antaa esityksensä ravintoloiden asteittaisesta ja hallitusta avaamisesta eduskunnalle ensi tiistaina.

– Tartuntatautilain muutoksessa ja siihen liittyvässä asetusluonnoksessa tulee olemaan reunaehdot ravintoloiden turvalliselle avaamiselle. Nämä asiat tuodaan heti, kun ne ovat valmiita, Marin sanoi.

Ravintoloille sulkemisen takia maksettava erillinen tuki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Sekä hallitus että oppositio on toivonut siihen muutoksia.

Aikooko hallitus antaa kasvomaskeista suosituksen?

Ben Zyskowicz (kok.) ihmettelee, miksi sosiaali- ja terveysministeriö tekee vielä selvityksen kasvomaskien käytöstä, kun monissa maissa niiden käyttö on jo pakollista julkisilla paikoilla tai ainakin niitä suositellaan.

– Mitä sellaista viisasten kiveä te etsitte, jota maailman huippuasiantuntijat eivät ole löytäneet? Aikooko hallitus antaa suosituksen siitä, että ahtaissa paikoissa käytetään näitä maskeja, Zyskowicz tiukkasi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi vain, että ministeriössä on tekeillä laaja kirjallisuuskatsaus hengityssuojien hyödyllisyydestä. Hänen mielestään VTT:n tänään julkistamat tutkimustulokset koskivat vain kankaisia suojaimia.

Sosiaali- ja terveysministeriö määräsi (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkona hengityssuojainten käytön pakolliseksi vanhusten hoitopaikoissa ja kotihoidossa. Aiemmin ministeriö vain suositteli niiden käyttöä, ja käytännöt vaihtelivat eri paikoissa. Suu-nenäsuojista on ollut myös pulaa. Vanhusten hoitokodeissa on ollut paljon koronakuolemia.

Kiuru kertoi, että ministeriö valmistelee parhaillaan uusia suosituksia ja ohjeita yli 70-vuotiaille ja vanhusten hoitokodeissa oleville. Hoitopaikkojen vierailukielto ja kotiin eristäytyminen on ollut rankkaa ikäihmisille.

Hallitus puolusti myös linjaansa koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

Marin ja Kiuru kiistivät kiivaasti opposition epäilyt, että hallitus ei halua tukahduttaa koronavirusta vaan vain hidastaa sen leviämistä suomalaisten keskuudessa laumasuojan aikaansaamiseksi.

Marin vakuutti, että hallitus on valmis ottamaan lisätoimenpiteitä käyttöön, jos touko- ja kesäkuussa tapahtuva rajoitusten purkaminen aiheuttaa tartuntapiikin.

Kyselytunti oli tänään poikkeuksellisesti puolentoista tunnin mittainen. Viime viikolla kyselytunti jouduttiin perumaan, koska hallituksen epäiltiin altistuneen koronavirukselle.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaepidemiasta

Ylen kysely: Suurin osa suomalaisista ei pidä maskipakkoa tarpeellisena 

Suomen EU-vastuut voivat kasvaa jopa kymmeniin miljardeihin euroihin koronakriisissä – "Huolestuttaa", sanoo eurooppaoikeuden professori

Elinkeinoministeri Lintilä: Uusi yritystuki kohdistuu eniten koronakriisistä kärsiville yrityksille, kesto kaksi kuukautta

Kaljahanat kiinni jo yhdeksältä illalla? Näitä rajoituksia hallitus ravintoloille harkitsee

Miten Suomi selviää koronakriisistä? Vihriälän selvitysryhmä esittää hallitukselle oppivelvollisuuden pidentämistä, lukukausimaksuja ja tukea yrityksille