1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lomautukset ja irtisanomiset

Taloustutkijat: Suomalaiset menettävät palkkoja yhteensä 500 miljoonaa euroa kuussa lomautusten takia

Palkkasumma on pudonnut neljä prosenttia viime kevääseen verrattuna, arvioivat tutkijat.

Koronakriisi on johtanut laajoihin lomautuksiin, mikä tuntuu monen suomalaisen kukkarossa. Diakoni-sosionomi Sofia Honkanen jakoi Haagan seurankunnan ruoka-apua Helsingissä huhtikuun alussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronaepidemia ja sen torjuntatoimet ovat johtaneet massiivisiin lomautuksiin. Työ- ja elinkeinoministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on nyt lähes 170 000 kokoaikaisesti lomautettua työtöntä työnhakijaa.

Tämä herättää kysymyksen, kuinka paljon palkkoja on jäänyt saamatta lomautusten vuoksi? Kysymykseen saadaan alustava vastaus taloustutkimusyksikkö Helsinki GSE:n tuoreesta analyysistä (siirryt toiseen palveluun).

Menetetyn palkkasumman selvittämiseksi tutkijat kävivät aluksi läpi, kuinka paljon enemmän ihmisiä on ollut lomautettuna tänä keväänä viime kevääseen verrattuna.

Sen jälkeen tutkijat laskivat yhteen näiden ihmisten palkat. Jos kaikki olisivat kuukauden poissa töistä, heiltä jäisi yhteenlaskettuna noin puoli miljardia euroa ansaitsematta, kertoo Helsinki GSE:n akateeminen johtaja, professori Otto Toivanen.

– Tämä on neljä prosenttia Suomen kansantalouden kuukausitason palkkasummassa, hän sanoo.

Tutkijat tekivät vastaavanlaisen laskelman myös pari viikkoa sitten. Vielä tuolloin menetetty palkkasumma oli 350 miljoonaa euroa kuussa. Parissa viikossa siis tapahtunut huomattava kasvu menetyissä ansiossa.

Analyysi perustuu verohallinnon, ely-keskusten ja Tilastokeskuksen tietoihin. Helsinki GSE (Graduate School of Economics) on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Svenska Handelshögskolanin yhteishanke.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Työttömyysturva pehmentää pudotusta

Palkkasumman pudotus kuulostaa pahalta, mutta toisaalta on syytä muistaa, että ihmiset eivät Suomessa lähtökohtaisesti putoa tyhjän päälle.

Työttömyyskassoihin kuuluvat lomautetut ja irtisanotut voivat hakea ansiosidonnaista päivärahaa. Jos työntekijä ei ole työttömyyskassan jäsen tai työhistoria on lyhyt, tukea voi hakea Kelalta.

Kuvaavaa on, että Kela on saanut tänä keväänä työttömyyskorvaushakemuksia kolminkertaisen määrän viime kevääseen verrattuna.

Yksityisten ihmisten kulutus on tärkeää myös talouskasvulle. Kuinka paha lovi kulutukseen syntyy palkkasumman pudotuksesta?

Toivanen huomauttaa, etteivät ihmisten tulot putoa nollaan työttömyyskorvausten ansiosta.

– Palkkasumman menetys ei niinkään kuvaa kulutusmahdollisuuksien laskua vaan sitä, kuinka paljon tuotantoa on menetetty.

Tilastokeskus kertoi tänään (siirryt toiseen palveluun), että palkkasumma kasvoi vielä tammi-maaliskuussa yhteensä 3,1 prosenttia vuodentakaisesta. Koronakriisin vaikutus ei vielä näy alkuvuoden tilastoissa.

GSE:n analyysin mukaan lomautustahti jatkuu edelleen kiivaana, vaikka pahin piikki näyttää olevan takanapäin. Irtisanottujen määrässä on nähtävissä maltillista kasvua.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Nuoret naiset hakevat nyt hurjaa tahtia Kelan työttömyysturvaa – Korona kolhii koviten myyjiä, kampaajia ja lähihoitajia, kertoo raportti

Suomalaisraportin yllätystulos: Korona ei olekaan lisännyt irtisanomisia vaan jopa vähentänyt niitä monilla aloilla – Syynä lomautusten helpottaminen