Turun yliopisto: Etäopetus tarjosi hengähdystauon koulukiusaamisesta

Eniten vaikeuksia ilmeni matematiikan ja vieraiden kielten opiskelussa.

Turku
Alakoululainen tekee matematiikan tehtäviä kotonaan.
Oppilaat kokivat etäopiskelun sujuneen pääosin melko hyvin. Arkistokuva.Tiina Jutila / Yle

Turun yliopisto on selvittänyt koronaepidemian vaikutusta peruskoululaisten oppimiseen ja hyvinvointiin. Tulosten perusteella (siirryt toiseen palveluun) oppilaat kokivat etäopiskelun sujuneen pääosin melko hyvin.

Etäopiskelun hyvinä puolina oppilaat pitivät erityisesti sitä, että aikataulu on rennompi, kotona on parempi työrauha ja on opittu opiskelemaan verkon avulla.

Valtaosa koki, että suhteet opettajiin säilyivät hyvinä. Jopa joka kuudes koki saaneensa opettajalta enemmän apua kuin normaalisti. Suurin osa oppilaista raportoi tehneensä kaikki tai melkein kaikki annetut tehtävät.

Vaikeuksia keskittymisessä ja aloittamisessa

Eniten vaikeuksia ilmeni matematiikan ja vieraiden kielten opiskelussa. Keskittymisen ja aloittamisen vaikeudet olivat usein syynä, kun tehtävät jäivät tekemättä.

Osa oppilaista tarvitsi kipeästi aikuisilta apua ja tukea. Puuttuva yhteys opettajaan tai ystävien puute olivat selvästi merkittävimpiä tekijöitä kielteisissä kokemuksissa.

Toisaalta siirtyminen etäopetukseen toi helpotusta monen oppilaan ihmissuhteisiin, kun kiusaaminen väheni. Etäopetus on tarjonnut merkittävän hengähdystauon tuhansille lapsille ja nuorille Suomessa.

Joka kolmas oppilas kertoi tehneensä vanhempien tai kotona olevien muiden lasten kanssa enemmän mukavia asioita kuin normaalisti.

Koulut saavat omat tuloksensa puitavaksi

Kyselyn toteutti Turun yliopiston psykologian tutkimusryhmä. Verkossa toteutettuun kyselyyn tuli lähes 50 000 vastausta yli 400 koulusta.

– Saadut tulokset auttavat kouluja ja muita yhteiskunnallisia toimijoita, kun tukea kohdennetaan ja suunnitellaan syksyn toimenpiteitä, kertoo erikoistutkija Sanna Herkama Turun yliopiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Koulut saavat käyttöönsä koulukohtaiset tulokset, joiden pohjalta ne voivat käydä oppilaiden kokemuksia läpi.

Tunnistatko oman perheesi kokemukset tutkimustuloksista? Mitkä olivat poikkeusajan suurimmat plussat ja miinukset? Asiasta voit keskustella perjantaihin 15.5. klo 23 asti. Osallistumiseen tarvit Yle Tunnuksen.

Lue lisää:

Heikki Valkama: Kiitos opettajat, etäkoulussa on tehty ihmeitä – lapsen sanoin lähiopetuksen alkaminen on kuitenkin “fresh”

Lapsiasiavaltuutettu huolissaan lapsista, jotka eivät pääse kouluun pakoon huonoja kotioloja: "Neljästä viiteen kuukautta tällaisissa oloissa on jo erittäin vaurioittava"

Koulu sujuu monella etänä paremmin – Kuraattori: “Kotona saa olla sellainen kuin haluaa ja opiskella rauhassa”

Osa opettajista odottaa lähiopetuksen alkamista innolla: "Elän ja hengitän oppilaista"

Perheenäiti väsyi olemaan lapsensa opettaja oman työnsä ohella ja postasi asiasta Instagramiin – selvisi, ettei hän ole ainoa