1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)

Koronapandemian pahimmat kevät-skenaariot eivät toteutuneet – HUS siirtää jo hengityskonepotilaiden hoitajia takaisin leikkaussaleihin

Kiireettömien potilaiden leikkaushoito on palautumassa normaaliksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)
Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Leikkaustoiminta on jälleen vilkastumassa. Kuvistuskuva.Simo Pitkänen / Yle

Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavassa HUSissa ollaan palauttamassa leikkaustoimintaa normaaliksi.

Tämä johtuu siitä, että koronavirustartunnat eivät ole lisääntyneet pelätyllä vauhdilla.

– Potilasmäärät ovat vähentyneet, joten mennään kohti normaalia, sanoo johtajalääkäri Markku Mäkijärvi HUSista.

Potilaiden kiireettömiä leikkauksia tehdään jo yli puolet tavallisesta määrästä.

Vielä muutama viikko sitten kiireettömien potilaiden leikkaustoiminta oli HUS-sairaaloissa lähes pysähdyksissä.

Koronapandemiaan varautumisen vuoksi leikkaukset vähennettiin yli kuukauden ajaksi noin 25 prosenttiin. Leikkaussalihenkilökunta oli siirretty koronapotilaiden hoitoon.

– Heillä oli hengityskonepotilaan hoidon osaamista jo valmiiksi, joten heidät oli helppo pikakouluttaa tehohoitajiksi ja happihoitoon.

Kiireetöntä leikkaushoitoa tarvitsevia potilaita on jäänyt kevään aikana leikkaamatta muutamia tuhansia ja poliklinikkapotilaita hoitamatta kymmeniä tuhansia.

Hoitovelka ei ole johtajalääkäri Mäkijärven mukaan kuitenkaan kasvanut Uudellamaalla toistaiseksi ylitsepääsemättömäksi.

– Onhan se merkittävä määrä, noin puolet kuukauden normaalituotannosta, mutta ei se ole vielä mikään hyvin suuri määrä. Se on hoidettavissa sillä varauksella, miten koronapandemia jatkuu.

HUS arvioi, että se kykenee purkamaan koronavarautumisen aikana syntyneen potilasjonon ensi vuoden aikana lisätöinä.

Vaikka epidemia hiipuisi entisestään, täysin normaaliksi kiireettömät leikkaukset eivät palaa vielä ainakaan kesän aikana. Se tapahtuu Mäkijärven mukaan vasta, kun koronapotilaita tai epäilyjä uusista tautitapauksista ei ole lainkaan näköpiirissä.

– Ensimmäinen erä tai ensimmäinen aalto koronaviruksen torjunnassa onnistuttiin hoitamaan ja olen luottavainen jatkon suhteen, mutta katsotaan millainen syksy tulee. Varuillaan saa olla, toteaa johtajalääkäri Mäkijärvi.

Lue lisää:

Korona siirsi tuhansien suomalaisten kiireettömät leikkaukset ja hätisti ihmiset vastaanotoilta – haitta voi olla isompi kuin koronan vaikutukset

Lue seuraavaksi