1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Koillismaalle ennustetaan paikoin harvinaisen korkealle nousevaa tulvaa – Oulujoella tulvahuippua eletään jo

Pudasjärvellä on jo aloitettu varautuminen poikkeukselliseen kevättulvaan.

Pudasjärvelle on ennakoitu voimakasta tulvaa, joka noussee teille ja pihapiireihin, kuten esimerkiksi vuonna 2015. Arkistokuva Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Vesi voi nousta Koillismaalla Muojärvi-Kirpistön alueella tänä keväänä harvinaisen korkealle. Suomen ympäristökeskus ennakoi vesistöön tulvahuippua, johon päästään harvemmin kuin kerran 50 vuodessa.

Viileästi edenneen kevään ja runsaan lumimäärän takia korkeimmillaan vedenkorkeuden ennakoidaan Kuusamossa olevan vasta kesäkuun alussa.

Iijoen vesistöalueelle on ennakoitu jopa ennätystulvia, mutta viileästi edennyt kevät saattaa tuoda hienoista helpotusta ja ainakin siirtää tulvahuippuja myöhempään kevääseen.

Pudasjärven kohdalla on nyt aloitettu tulvaan varautuminen. Pudasjärven kaupungin teknisen johtajan Eero Talalan mukaan joidenkin tulvapatojen korottaminen on jo käynnissä, samoin yksittäisten kiinteistöjen tulvasuojausta on parannettu. Suojausta on tehty kiinteistönomistajien kanssa hyvässä yhteishengessä.

Pudasjärven kaupunki on myös tiedottanut nettisivuillaan Iijoen tulvaan varautumisesta sekä käynyt keskustelua loma-asunnon omistajien kanssa heidän kiinteistöjensä tulvariskeistä.

Talalan mukaan kunta miettii myös, miten vanhusten kotihoito pystytään turvaamaan tulva-aikana, sekä miten maatilojen maitokuljetukset voidaan hoitaa, jos tulvasta tulee hankala.

– Pyrimme nyt tosi laajalta sektorilta miettimään kaikki sellaiset työt tai toimet, miten pystyisimme etukäteen varautumaan, ettei kenellekään tulisi ylimääräisiä ongelmia mahdollisen nousevan tulvan vuoksi, Eero Talala sanoo.

Jongun kylällä vesi on jo noussut rannan saunarakennusten kivijalkaan asti, vaikka tulvahuippua vasta odotellaan.

– Sain sieltä valokuvia, ja saunarakennuksissa vesi näkyi olevan jo tuuletettavassa alapohjassa. Vapaa-ajan asunnoista tulva näytti olevan jo 1,5 metrin päässä. Kovin huolestuneita siellä ollaan, Eero Talala kertoo.

Myös Oulujoen vesistössä lumen sulaminen on jo hyvässä vauhdissa. Hyrynsalmen reitillä tulvasta on tulossa iso ja tulvahuippu osunee toukokuun loppupuolelle. Voimalaitosyhtiö Fortumin mukaan Oulujoella tulva alkaa olla jo huipussaan.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)