Rajavartiolaitos paljasti ihmissalakuljetusringin Helsinki-Vantaalla – ihmisiä viety Manner-Euroopasta Isoon-Britanniaan noin 8 000 euron hinnalla

Tekojen taustalla epäillään olevan ainakin Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa vaikuttava ammattimainen salakuljetusrinki.

salakuljetus
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1 ulkopuolelta kuvattuna.
Helsinki-Vantaan lentoaseman rakennus. Arkistokuva.Eleni Paspatis / Yle

Manner-Euroopasta Britanniaan ihmisiä salakuljettava rikollisryhmä paljastui tammikuussa 2020, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalla jäivät kiinni Ruotsin kansalainen sekä kuwaitilainen, joka käytti toisen henkilön Ruotsin passia. Rajavartiolaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että miehet olivat matkalla Pariisista Helsingin kautta Lontooseen.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö käynnisti esitutkinnan. Selvisi, että ruotsalaismies oli käynyt Suomessa aiemminkin: hänen epäillään joulu–tammikuun väillä salakuljettaneen kaksi muutakin ulkomaalaista Suomesta Isoon-Britanniaan toisten henkilöiden passeja käyttäen.

Suomessa tutkittavina olevat teot ovat osa lukuisten salakuljetusten sarjaa, jossa ihmisiä on salakuljetettu Manner-Euroopasta eri maiden kautta Isoon-Britanniaan. Tekojen taustalla epäillään olevan ainakin Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa vaikuttava ammattimainen salakuljetusrinki, jonka epäillään veloittaneen salakuljetettavilta noin 8 000 euroa per matka.

Tutkinnan aikana paljastui myös, että Suomessa kiinni jäänyt Ruotsin kansalainen oli anonut turvapaikkaa Isossa-Britanniassa kuwaitilaisena, antaen sikäläisille viranomaisille väärät henkilötiedot.

Epäillyn Isossa-Britanniassa käyttämä väärä henkilöllisyys paljastui, kun hänen ja tutkinnassa ilmi tulleen kuwaitilaisen henkilön sormenjälkiä vertailtiin. Vertailun perusteella paljastui, että kyseessä oli yksi ja sama mies. Ilmeisesti epäilty oli luonut itselleen väärän identiteetin saadakseen käyttöönsä peitehenkilöllisyyden muun muassa salakuljetustoimintaa varten.

Kansainvälistä yhteistyötä

Tutkinnan aikana tehtiin tiivistä kansainvälistä yhteistyötä poliisivirasto Europolin ja rikosoikeudellisen yhteistyön viraston Eurojustin tukemana. Salakuljetusringin jäseniin iskettiin sekä Ruotsissa että Isossa-Britanniassa, joissa paikalliset viranomaiset tekivät kotietsintöjä ja kiinniottoja.

Suomessa epäiltynä oleva Ruotsin kansalainen on ollut kiinniotettuna ja vangittuna tammikuun 2020 lopusta alkaen epäiltynä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Tutkinta hänen osaltaan siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan.

Liigan muiden jäsenten osalta tutkinta jatkuu Suomessa ja ulkomailla.