Hyppää sisältöön

Hyppivä konserttiyleisö lämmittää viluisia amk-opiskelijoita – Kotkan Energia rakentaa Kantasatamaan uudenlaisen energiakeskuksen

Tapahtumakeskuksen lämpöjärjestelmästä tulee Suomen mittakaavassa harvinainen.

Arkkitehtitoimisto ALA:n havainnekuva Kotkan Kantasatamaan suunnitellun tapahtumakeskuksen sisätiloista. Kuva: ALA Arkkitehdit Kuva: ALA Arkkitehdit

Kotkan Energia toteuttaa uudenlaisen lämmitysjärjestelmän Kotkan Kantasataman tapahtumakeskukseen. Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä hyödyntää maa- ja kaukolämpöä sekä hukkalämpöä.

Hukkalämmön hyödyntämisen mahdollistaa se, että tapahtumakeskus Venda, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun XAMKin kampus sekä mahdollinen tuleva hotelli muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kokonaisuutta hallinnoidaan yhdestä energiakeskuksesta.

– Tapahtumakeskuksessa voi olla vaikka konsertti ja tuhat ihmistä hyppimässä hiki hatussa. Samaan aikaan XAMKissa saattaa olla lämmön tarvetta, ja hukkalämpöä voidaan siirtää tapahtumakeskuksesta XAMKin tiloihin, Kotkan Energian vt. toimitusjohtaja Sami Markkanen havainnollistaa.

Maalämpökaivojen avulla energiaa pystytään myös varastoimaan esimerkiksi kesäkuukausilta myöhempää käyttöä varten.

Kustannukset pienenevät

Hukkalämmön hyödyntäminen pienentää lämmityksen ympäristövaikutuksia ja laskee lämmityskustannuksia.

Järjestelmän käyttöönottokulujen jälkeen lämpölaskut jäävät 15–20 prosenttia pienemmiksi verrattuna siihen, että hukkalämpöä ei saataisi käyttöön.

– Tässä noin neljäsosa lämmityksestä pystytään ottamaan hukkalämmöstä. Jos tehtäisiin rakennuskohtainen järjestelmä, hukkalämmön hyödyntäminen olisi huomattavasti pienempää tai voi olla, ettei sitä kannattaisi ollenkaan tehdä.

Kotkan Energian mukaan tapahtumakeskuksen kaltainen laaja, keskitetty lämpöjärjestelmä on Suomessa vähintäänkin harvinainen, ellei ainutlaatuinen.

Kolmen miljoonan euron investointi

Energiayhtiölle hankkeessa on uutta myös se, että se omistaa tapahtumakeskuksen energiajärjestelmän ja tapahtumakeskuksen toimijat ostavat lämmön ja jäähdytyksen palveluna energiayhtiöltä.

Tällä hetkellä Kotkan Energia tuottaa vastaavaa palvelua vain yhteen kohteeseen, Kärkisaaren huvilaan, joka on huomattavasti tapahtumakeskusta pienempi.

Tapahtumakeskuksen energiakeskuksen rakentaminen maksaa Kotkan Energialle noin kolme miljoonaa euroa. Hankkeen on määrä valmistua vuonna 2023.

Lue myös:

.
.