1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokalähetin matkassa

Koronakevät voi muuttaa pysyvästi ruokakulttuuria. Seurasimme ruokalähetin maanantaista päivää.

Femi David Ogungbemi, 38, on tehnyt Wolt-lähetin työtä kokoaikaisesti Oulussa kolmen vuoden ajan.

Freelancerina töitä tekevä Ogungbemi pitää työnsä vapaudesta, vaikka joskus töitä täytyy tehdä kellon ympäri.

Tänä keväänä Ogungbemi jättää tilauksen oven taakse kontaktien välttämiseksi. Oulussa se on usein pizzaa, jota tilataan kotiin eniten omavalintaisilla täytteillä.

Seuraava tilaus kilahtaa Ogungbemin puhelimeen paikallisesta sushiravintolasta. Aasialainen ruoka on ollut suosittua korona-aikana Oulussa.

Suurimmista ruokalähettipalveluista kerrotaan, että aasialaisen ruoan suosio on kasvanut muissakin suurissa kaupungeissa.

Syy kasvuun piilee Woltin Suomen maajohtaja Henrik Pankakosken mukaan siinä, että ihmiset hakevat terveelliseksi miellettyjä vaihtoehtoja syömiseen.

Viikonlopun hemmottelutilausten rinnalle halutaan terveellisiä vaihtoehtoja arkeen.

Henrik Pankakoski

Arkeen?

Kyllä, arkeen. Arkena ruoan tilaaminen on koronakeväänä selkeästi kasvanut koko Suomessa.

Saman on huomannut Ogungbemi työssään.

Asiakkaat tilaavat viikolla ruokaa etenkin lounasaikaan, Ogungbemi kertoo.

Maanantaina lounasajan jälkeenkin iltapäivällä tilauksia satelee. Sushikeikan jälkeen onkin jo kiire hakemaan pitsaa.

Joskus arkena on kiireisempää kuin viikonloppuisin!

Femi David Ogungbemi

Hiljaisena arkipäivänä ennen koronaa Ogungbemi toimitti reilut 20 tilausta, viikonloppuisin lähes tuplaten enemmän. Nyt arjenkin tilausmäärät lähentelevät viikonloppulukemia.

Korona-aika on myös vaikuttanut siihen, minne tilaus päätyy. Esimerkiksi Foodoralla on huomattu, että ruoan toimitusosoite on usein muu kuin tilaajan oma.

Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että ihmiset ovat tilanneet vanhemmilleen tai isovanhemmilleen ruokaa nyt, kun ikäihmisten on ollut hyvä olla eristyksissä

Nora Särkkä, Foodoran markkinointijohtaja, Delivery Hero Finland Oy

Nyt nähdyt urbaanin ruokakulttuurin muutokset saattavat jäädä pysyviksi.

Eräs pysyväksi jäävä muutos voi olla paikallisuuden tukeminen, Vaasan yliopiston tutkija Hanna Leipämaa-Leskinen pohtii.

Hänen mukaansa paikallisten ravintoloitsijoiden tukeminen on nostanut päätään korona-aikana. Ruokalähettipalvelut ovat työkaluja yritysten tukemiseen.

Kuluttajat esimerkiksi tilaavat ruokaa paikallisilta toimijoilta ja jakavat someen kuvia hashtagilla #supportyourlocal, Leipämaa-Leskinen kertoo.

Vaikka tilauksia oli hetken aikaa ruuhkaksi asti, Ogungbemin mukaan päivä on ollut aika rauhallinen.

Vielä muutama pitsa asiakkaille, ja sitten Ogungbemi suuntaa kotiin. Illan hän aikoo viettää perheensä kanssa.

Tekijät

Teksti

Marko Pinola

Kuvat

Marko Väänänen

Julkaistu 16.5.

Lue seuraavaksi