1. yle.fi
  2. Uutiset

Leirintäalueet aukeavat matkailijoille vähitellen – koronavirus vähentää saunavuoroja, mutta ei karavaanarien kaveruutta

Karavaanari-alueilla on varauduttu koronan aiheuttamiin rajoitteisiin. Asuntovaunut- ja autot käyvät ennätysvilkkaasti kaupaksi, joten se voi tietää kiireistä kesää.

leirintäalueet
Kaija Hauta-Aho
Kaija Hauta-Aholle sopii karavaanarielämä.Pauliina Jaakkola / Yle

Peräseinäjoella Etelä-Pohjanmaalla Kalajärven karavaanarialueen aamu valkenee koleana.

Kalajärvellä on satakunta vuosipaikkalaisten vaunua, joista neljässä on toukokuisena perjantaina elämää.

Aamut käynnistyvät hitaasti. Ihmiset nauttivat rauhallisuudesta ja joutenolosta. Kaija Hauta-Aho on ihastelemassa kukkapenkkiään ja katselemassa lähistöllä asustavan tikan puunhakkaustaitoja.

Kalajärven portit avautuvat tänään perjantaina myös vieraileville karavaanareille, joten pikkuhiljaa arki vilkastuu. Alueella vietetään aikaa tiiviisti, neljän metrin välimatkoin.

Koronavirus vähentää saunavuoroja

Hauta-Ahojen karavaanarius alkoi jo 1990-luvun alussa. Tällöin perheen lasten kanssa käytiin jopa ulkomailla.

Vuosivaunupaikka perheellä on ollut vuodesta 2003 lähtien.

Hauta-Aho nauttii pienestä maisemanvaihdosta kotikerrostaloon verrattuna. Viihtyvyyttä tuovat rakennettu vaunun viereen rakennetut terassi ja telttalevennys.

Pitkäaikaisena vuosipaikkalaisena Hauta-Aholla on vähän extraakin.

– Täällä minulla on pieni kukkapenkki, Hauta-Aho paljastaa.

Kaija Hauta-Aho on Seinäjoen seudun SF-Caravan -yhdistyksen hallituksen jäsen. Hän on perillä koronaviruksen tuomista muutoksista totuttuun vaunuelämään.

Normaalisti karavaanarialueella on esimerkiksi lämmitetty joka ilta sauna, mutta nyt saunomiset keskittyvät viikonloppuun ja satunnaisiin iltavuoroihin. Jokaiseen yhteiskäytössä olevaan oveen on laitettu myös muistutus hygieniasta.

– Jokaisella on velvollisuus toimia, niinkuin ohjeet sanovat, Hauta-Aho huomauttaa.

Hauta-Ahon mukaan karavaanarielämän hyviä puolia on, että halutessaan ei tarvitse olla kontaktissa muihin ihmisiin.

Hän kuitenkin uskoo, että kaikki eivät välttämättä uskalla lähteä liikkeelle poikkeusrajoitusten takia. Karavaanareiden joukossa on esimerkiksi paljon yli 70-vuotiaita, joita on kehotettu pysymään kotioloissa.

SF-Caravan ry kiinnittää huomiota karavaanarialueiden turvallisuuteen. Yhdistys on julkaissut sivuillaan leirintäalueiden käyttäjille ohjeet turvalliseen lomailuun (siirryt toiseen palveluun).

Peräseinäjoella Kalajärven karavaanari-alue
Peräseinäjoella Kalajärven karavaanari-alueella on vuosiasukkaita, kuten myös yhden yön vierailijoita.Pauliina Jaakkola / Yle

Nuoria enemmän liikkeellä

Koronarajoitukset tuntuvat leirintäaluematkailussakin, vaikka alueiden aukioloa ei ole kielletty.

Jotkut alueet ovat auki vain kausipaikan varanneille, toiset ovat auki rajoitetusti. Osa alueista on sulkenut saunoja, ravintoloita tai esimerkiksi vastaanottopalveluita.

Isossakyrössä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalla sijaitsevan Kalliojärven Lukkuhaka Caravan -alueen isäntä ja karavaanari Kari Mäkinen odottaa vilkasta ja lämmintä karavaanarikesää.

Mäkinen uskoo, että tänä vuonna porukkaa on liikenteessä tavallista enemmän. Syy tähän on – yllätys yllätys – koronavirus. Mäkinen uskoo monen suosivan nyt kotimaan matkailua.

Kalliojärvellä käy vierailijoita ympäri Suomen. Osalla on paikka alueelta koko kesäksi, toiset piipahtavat vain yhdeksi yöksi.

– Nuoria on alkanut näkyä enemmän. He tulevat, ovat pari yötä ja lähtevät, Mäkinen kertoo.

Neljäkymmentä vuotta vaunuilua harrastanut Mäkinen kehuu karavaanareiden sosiaalisuutta.

– Karavaanarit on karavaanareita, kaikkien kavereita, Mäkinen veistelee tutun laulun sanoituksen mukaisesti.

Lue seuraavaksi: Suunnitteletko kesälomaksi kotimaanmatkaa kumipyörillä? Et ole ainoa: matkailuautoja ja -vaunuja myydään nyt melkein kuin makaronia

Lukkuhaan isäntä ja karavaanari itsekin Kari Mäkinen
Lukkuhaka Caravan -alueen isäntä ja karavaanari Kari Mäkinen odottaa vilkasta ja lämmintä karavaanarikesää.Jarkko Heikkinen / Yle

Asuntoautot ja -vaunut käyvät kaupaksi

Poikkeusolot ovat saaneet ihmiset hankkimaan asuntoautoja ja -vaunuja selvästi viime vuonna enemmän.

J. Rinta-Joupilla matkailuautojen kysyntä on huhtikuussa kolminkertaistunut.

Vielä kysyntään on pystytty vastaamaan, mutta myyntijohtaja Markku Ala-Hakunin mukaan loppukesästä voidaan mahdollisesti myydä jo "ei-oota".

– Hyvää, vähänkäytettyä vaunua kysytään todella paljon tällä hetkellä. Niitä on markkinoilla liian vähän kysyntään nähden, Ala-Hakuni kertoo.

Ala-Hakunin mukaan myös uusia matkailuautoja kysytään paljon. Osa Euroopan tehtaista on ollut suljettuna ja toiminta on käynnistynyt uudelleen toukokuun alussa. Niiden toimitusvarmuus ja toimitusajat tulevat paranemaan, Ala-Hakuni arvelee.

Moni matkailuauton ostajista on ensikertalainen. Ala-Hakunin mukaan nuoret perheet ovat yllättäneet ostajajoukossa.

– Käyttäjä- ja harrastajakunta laajenee koko ajan. Perheen kanssa halutaan viettää aikaa ja nyt, kun ei matkusteta kesällä välttämättä Eurooppaan, kotimaa on potentiaalinen kohde. Tämä on hyvä tapa tutustua siihen, Ala-Hakuni kertoo.

Kumpi sitten käy kaupaksi: matkailuautot vai -vaunut?

Ala-Hakunin mukaan molempia myydään yhtä paljon. Sen sijaan valintaa tehdessä kannattaa miettiä käyttöä. Ala-Hakunin mukaan matkailuautolla on esimerkiksi -vaunua helpompi tehdä pidempiä matkoja.

Myyty auto
Vielä kysyntään on pystytty vastaamaan, mutta loppukesästä voidaan mahdollisesti myydä jo "ei-oota".Jarkko Heikkinen / Yle

Kasvua erityisesti Keski-Pohjanmaalla

Alkuvuonna tammi–huhtikuussa matkailuautoja rekisteröitiin 525 kappaletta. Vuonna 2019 vastaavana ajankohtana rekisteröinnit jäivät 478 autoon.

Matkailuvaunuja rekisteröitiin 224, kun vuotta aiemmin luku oli 208. Kaikkiaan kasvua on ollut siis vajaa kymmenen prosenttia.

Matkailuajoneuvojen myynti kasvoi Keski-Pohjanmaalla tänä vuonna eniten koko maassa.

Kokkolalainen Caravanlandia on myynyt alkuvuodesta (tammi-huhtikuu) jopa tuplasti enemmän matkailuajoneuvoja viime vuoteen verrattuna.

– Meillä on ollut läpi vuoden laaja valikoima erilaisia matkailuajoneuvoja ja yhtenä syynä voi olla se, että muutimme uusiin tiloihin syyskuussa ja se on varmasti ruokkinut lisää myyntiä, kertoo Caravanlandian toimitusjohtaja Antti Tokola.

Alkuvuonna kauppa on käynyt erinomaisesti niin uusien kuin käytettyjenkin suhteen. Koronan vuoksi maaliskuussa oli hetkellinen parin viikon lasku myynnissä, mutta sen jälkeen kauppa on jälleen käynyt.

Toimitusjohtajan mukaan kasvu on ollut suurinta asuntoautoissa. Uusien asuntoautojen ostajakunta on melko iäkästä, käytettyjä hankkivat taas kaikenikäiset, varsinkin nuoret lapsiperheitä.

– Olemme jo useamman vuoden odotelleet, että nuoret perheet aktivoituisivat matkailuajoneuvojen hankinnassa, ja se suunta on onneksi näkynyt nyt. Nuoret perheet eivät välttämättä halua kesämökkiä, vaan he haluavat ajoneuvon eli liikkuvan kesämökin, Tokola kertoo.

Lue lisää: Kysyimme, miten korona muuttaa matkailua tänä kesänä Suomessa – ihmiset haluavat paikkoihin, joissa on "väljää"

Lue seuraavaksi