Lapsia on päiväkodeissa kesällä tavallista enemmän – kunnissa jännitetään vanhempien lomailmoituksia

Monien loma-aikataulut ovat vielä hämärän peitossa, koska tilanne töissä on epävarma.

varhaiskasvatus
Hiekkaleikit.
Kuopiossa päiväkoteja pidetään auki kesällä arviolta tuplasti enemmän kuin yleensä. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Aiempaa useampi päiväkoti pitää ovensa auki myös kesällä Pohjois-Savossa.

Monet työssä käyvät vanhemmat ovat olleet lomalla jo nyt. Lisäksi ryhmäkoot pyritään pitämään mahdollisimman pieninä.

Kuopiossa arvioidaan, että päiväkoteja on auki kesällä kaksinkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna.

Kaupungin varhaiskasvatuksen palvelupäällikön Tuula Nuotion mukaan syynä ovat etenkin korona-aikaan liittyvät väljyysvaatimukset, mutta myös lapsia on tulossa hoitoon tavanomaista enemmän.

– Pyrimme välttämään ryhmien yhdistämistä, mutta se ei täysin onnistu kesällä toteutettavien remonttien vuoksi. Lasten määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa, koska kaikki vanhemmat eivät ole pystyneet ilmoittamaan lomistaan.

Iisalmen kuudesta kunnallisesta päiväkodista näillä näkymin muutamat pienimmät yhdistetään isompaan yksikköön juhannuksen jälkeen tai heinäkuun alussa. Viime vuonna koko kesän oli auki kolme päiväkotia.

Iisalmen kaupungin varhaiskasvatusjohtajan Kaija Rautaparta-Pennasen mukaan tilanne on todella erikoinen. Lapsia on tulossa kesäkuussa erityisesti vuorohoitoon tavanomaista suurempi määrä, koska osa vanhemmista on ollut lomautettuna tai pitänyt jo kesälomansa.

Myös peruutuksia voi tulla vielä kesäkuussa, koska vanhempien työtilanne ja sitä kautta lomasuunnitelmat ovat hämärän peitossa.

– Varhaiskasvatuspalveluiden henkilökunnan kesälomien suunnittelu ja lomautusten järjestely vanhempien ilmoittamien varausten perusteella on melkoista palapeliä, Rautaparta-Pennanen sanoo.

Varkaudessa ovensa pitää auki neljä päiväkotia tavanomaisten kahden sijaan. Varkauden kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Anne Kumpulaisen mukaan kesäkuu näyttää päiväkodeissa vielä täydeltä, heinäkuussa hiljenee hieman.

– Toivottavasti neljä päiväkotia riittää eikä tarvitse yrittää löytää lisätiloja. Se on remonttien vuoksi hankalaa.