Öljynerotuskaivon hälytin ei ollut päällä – ympäristöön pääsi valumaan kymmeniä kuutioita öljyä Heinolassa

Poliisin esitutkinta Vuohkalliossa pari vuotta sitten tapahtuneesta öljyvuodosta on valmistunut.

Kuva: Yle

Alkuvuonna 2018 Heinolan Vuohkallion alueella huomattu öljyvuoto johtui muutostöistä Elenian lämpökeskuksen ohjausjärjestelmässä. Lämpökeskuksen toisesta öljysäiliöstä valui noin 40 kuutiota kevyttä polttoöljyä ympäristöön ja Ruotsalaisen Sukuranlahteen.

Poliisin esitutkinnassa on selvinnyt, että syksyllä 2017 tehtyjen muutostöiden yhteydessä öljynvirtaukseen tuli häiriö, mikä johti toisen säiliön ylitäyttymiseen ja öljyn valumiseen ympäristöön.

Vuotoa ei huomattu heti muun muassa siksi, että lämpökeskuksen öljynerotuskaivon hälytin oli ollut kytkemättä päälle. Tällöin kaivon täyttyminen ei laukaissut hälytystä. Vuoto ei näkynyt myöskään säiliön ulkopuolelta, koska öljy valui säiliön eristeen ja ulkokuoren välistä kivimurskalla täytettyyn suoja-altaaseen.

Poliisin mukaan öljynkulutuksen seuranta suhteessa tuotettuun lämpöön on ollut puutteellista.

Jutun tutkinnassa epäiltyinä on kuulusteltu kaikkiaan seitsemää lämpöyhtiö Elenian palveluksessa ollutta henkilöä. Epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä mahdollisiin rikoksiin.

Elenia Lämpö on sittemmin puhdistanut maaston öljyvuodon jäljiltä. Seuraavaksi juttu siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.