Kirsi Kunnas -runopalkinto 2020 jaettiin Niillas Holmbergille ja Heli Laaksoselle

Palkintoraadin mukaan Holmberg ja Laaksonen katsovat tuotannossaan tulevaisuuteen omasta paikallisuudestaan käsin.

palkinnot
Näyttelijä Niillas Holmberg, Arktinen Odysseia, kansallisteatteri, 7.3.2017.
Palkintoraadin mukaan Niillas Holmberg on runoilija, muusikko, näyttelijä ja aktivisti, joka tunnetaan tulkkina perinteisen saamelaiskulttuurin ja modernin länsimaalaisen maailman välillä.Jari Kovalanen / Yle

Kolmatta kertaa jaettava Kirsi Kunnas -palkinto jaetaan tänä vuonna kahdelle runoilijalle, joiden erityisarvona palkintoraati näki rohkeuden hyödyntää omaa kulttuuri-identiteettiään runouden rakennusaineena.

Palkintoraadin mukaan Niillas Holmberg ja Heli Laaksonen katsovat tuotannossaan tulevaisuuteen omasta paikallisuudestaan käsin. Tuo paikka sijaitsee kielessä, jota runoilijat asettuvat puolustamaan. Esimerkiksi Holmbergilla saamelainen elinympäristö on monella tapaa uhanalainen.

Palkintoraati kuvaa Utsjoella vuonna 1990 syntynyttä Niillas Holmbergia Saamenmaalla laajasti tunnetuksi runoilijaksi, muusikoksi, näyttelijäksi ja aktivistiksi, joka tunnetaan tulkkina perinteisen saamelaiskulttuurin ja modernin länsimaalaisen maailman välillä.

Holmbergin esikoisrunokokoelma Dego livččen oaidnán iežan ilmestyi vuonna 2009. Hän on kirjoittanut kuusi runokokoelmaa pohjoissaameksi. Kokoelmista kaksi on käännetty suomeksi. Vuonna 2013 ilmestynyt runoteos Amas amas amasmuvvat (DAT) oli myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Holmbergin tuorein runokokoelma Jalkapohja (Gummerus 2019) on poliittista ja taistelevaa runoutta. Palkintoraadin mukaan se onnistuu herkin vedoin sekä diagnosoimaan modernin maailman unohduksia ja vääryyksiä että tarjoamaan toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Vuoden 2020 palkintoraatiin kuuluivat kustantajat Paula Halkola ja Anna-Riikka Carlson sekä runoilija Juho Kuusi ja toimittaja Pietari Kylmälä.

Lue lisää

Niillas Holmberga diktagirji lea evttohassan Davviriikkaid ráđi girjjálašvuođa bálkkášupmái

Holmberg vieraili Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentissa - Otti vierailulla esiin saamelaisten oikeuskeskustelun

Niillas Holmberg julkaisee protestilaulun uutta Tenon sopimusta vastaan

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus