1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Tornionlaakson neuvosto vetoaa vapaan liikkumisen puolesta: "Valtakunnan rajan ylittäminen on verrattavissa kuntarajojen ylitykseen"

Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisen neuvoston mukaan rajanylitysten valvonta on katkaissut perheyhteyksiä ja lamauttanut elinkeinoelämää.

Torniossa on tehty rajatarkastuksia 19. maaliskuuta alkaen. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Tornionlaakson neuvosto vetoaa vapaan liikkumisen puolesta Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välillä. Vaatimusta perustellaan sillä, että rajavalvonta sisämaarajoilla katkaisee perheyhteyksiä ja aiheuttaa psyykkisten sairauksien lisääntymistä.

– Ihmiset ovat kautta aikojen eläneet yhdessä yli valtakunnanrajojen ja kuuluneet yhteen historiallisella alueellamme, joka sijaitsee kolmessa eri maassa. Tästä johtuen valtakunnanrajat ylittävät sukulaissuhteet ovat erittäin laajat ja ihmisten arkipäiväiset kohtaamiset tiiviitä ja läheisiä, kirjoitetaan neuvoston kannanotossa.

Lisäksi kiinnitetään huomiota siihen, että harvan asutuksen alueella elinkeinoelämä ja kauppa ovat rakentuneet sen varaan, että asiakkaita tulee valtakunnan rajojen ulkopuolelta.

– Elinkeinoelämä lamaantuu, kun toisesta maasta tuleva asiakaskanta yhtäkkiä katoaa, yritykset heikkenevät ja romahtavat, millä on tuhoiset seuraukset alueelle, jolla jo ennestään on heikko työllisyysaste, kannanotossa kirjoitetaan.

Tornionlaakso huomioitava jatkossa erityisalueena

Neuvosto vetoaa myös siihen, että suuri osa yhteiskuntapalveluista on rakentunut sen varaan, että ihmiset voivat käyttää palveluja ja tapahtumia riippumatta siitä missä kunnassa asuvat.

– Valtakunnan rajan ylittäminen Tornionlaaksossa on niin luonnollista, että se on verrattavissa kuntarajojen ylitykseen, kannanotossa verrataan.

Neuvosto vaatii liikkumisrajoitusten poistamista ja esittää, että tulevaisuudessa vastaavissa tilanteissa Tornionlaakso huomioitaisiin erityisalueena.

Neuvostoon kuuluu yhteensä kolmetoista kuntaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Suomesta siihen kuuluvat Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio ja Enontekiö, Ruotsista Haaparanta, Övertorneå, Pajala ja Kiiruna ja Norjasta Storfjord, Nordreisa ja Kåfjord.

Neuvosto on yksi Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisista rajakomiteoista.

Lue myös:

Länsirajan sulkeminen suututti alueen asukkaat, mutta miksi? Kysyimme neljältä Tornionlaakson kulttuuria tuntevalta – Jaakko Heikkilä: "Raja ei erota vaan se yhdistää"

Lue uusimmat tiedot Lapin korovatilanteesta tästä artikkelista.