Päätöksille ravintoloiden aukiolosta tulee kiire – hallituksessa vääntöä asiakaspaikoista ja kaljahanojen sulkemisesta

Alan etujärjestö pelkää kilpailun vääristymistä, jos ravintoloilla olisi erilaiset säännöt eri puolilla maata.

ravintolat
Mies nostaa lounaskylttiä  ravintolan edustalle.
Hallituksessa on eri näkemyksiä ravintoloiden asiakaspaikkojen puolittamisesta ja aukioloajoista. Mikko Ahmajärvi / Yle

Ravintoloiden pitäisi päästä avaamaan oviaan jo runsaan parin viikon kuluttua, mutta hallituksessa on erimielisyyttä ravintoloiden asiakaspaikkojen määrästä sekä aukiolo- ja anniskeluajoista.

Hallituksen odotettiin linjaavan jo keskiviikkona, miten ravintolat voisivat avata kesäkuun alussa ovensa koronasulun jälkeen, mutta toisin kävi.

Hallitus lähti liikkeelle siitä, että ja ravintoloiden asiakaspaikat puolitettaisiin koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Pohjaesitys oli, että alkoholin anniskelu puolestaan loppuisi kello 21 ja ravintolat sulkeutuisivat kello 22.

Paineita on tiettävästi siihen suuntaan, että kaljahanat ja ravintolat voisivat olla auki pidempään. Tätä ajaa myös alan etujärjestö, jonka mielestä iltayhdeksän aikaraja olisi liian aikainen pubeille ja ruokaravintoloille viikonloppuisin.

– Esitämme Norjan mallia, että ravintolat voisivat anniskella kello 23:een ja menisivät kiinni kello 24 alkuvaiheessa. Muutaman viikon päästä voitaisiin katsoa, onko määräyksiä mahdollista entisestään lieventää, Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii.

Ehkä hankalimpia kysymyksiä hallitukselle on asiakaspaikkojen määrän rajaaminen. Hallituksessa on näkemyksiä, että asiakaspaikkojen puolittaminen olisi liian kaavamaista ja pienimmät kahvilat, ravintolat ja kuppilat voitaisiin säästää puolitukselta esimerkiksi erillisellä minimirajalla.

Maran Lapin mielestä asiakaspaikkojen puolittaminen voisi johtaa siihen, että kustannuksia syntyy enemmän kuin tuloja. Pienten kuppiloiden suosiminenkaan ei ole yksinkertaista.

Hän varoittaa kilpailun vääristymisestä, jos raja vedetään vaikka 20–30 asiakaspaikkaan.

Koko maahan ehkä aluksi samat säännöt, sitten alueellisia eroja?

Hallituksessa on eri näkemyksiä myös siitä, avataanko ravintolat samoilla säännöillä koko maassa. Ainakin vihreiden mielestä avaamisen tulisi lähtökohtaisesti edetä valtakunnallisesti samoilla pelisäännöillä, kun taas keskusta voisi antaa ravintoloiden avata ovensa vapaammin maakunnissa, joissa tautitapauksia on vähän.

Ravintoloiden portaittainen avaaminen voi Ylen tietojen mukaan tarkoittaa sitä, että koko maassa olisi aluksi yhtenäiset pelisäännöt. Muutaman viikon seurantajakson aikana nähtäisiin, millaiset halut suomalaisilla on mennä baariin, minkä jälkeen harkittaisiin, voidaanko rajoituksia keventää jossakin.

Maran Lappi pitää ongelmallisena sitä, että ravintolat olisivat osassa Suomea vapaammin auki.

– Parempi olisi, että Suomea kohdeltaisiin kokonaisuutena. On hyvin helposti kilpailua vääristävää, jos ravintoloita avattaisiin esimerkiksi maakunnallisesti eri tavalla.

Lappi nostaa esimerkiksi sen, että asiakasvirrat ohjautuisivat esimerkiksi lauantai-iltaisin rajakaupunkiin tai maakuntaan, jossa anniskelu jatkuu pidempään.

Ravintolayrittäjät huolissaan kiireestä

Puolueissa on huolta paitsi ravintoloiden avaamisen vaikutuksesta tautitilanteeseen, myös siitä miten esimerkiksi kesän kotimaan matkailulle ja verotuloille käy, jos ravintolat eivät pysty pitämään oviaan auki.

Päätöksille ravintoloiden rajoituksista tulee kiire, sillä asiaa on määrä käsitellä hallituksen neuvottelussa vasta ensi tiistaina. Sen jälkeen olisi edessä vielä eduskuntakäsittely. Kesäkuun alkuun on ensi viikolla alle kaksi viikkoa aikaa.

Maran Timo Lappi toivoo päätöksiä mahdollisimman nopeasti, koska nyt suljettuna olevien ravintoloiden pitäisi valmistautua henkilökunnan töihin kutsumiseen ja miettiä, kuinka paljon elintarvikkeita uskaltaa tilata ensimmäisille viikoille.

– Ravintolayrittäjät ovat olleet huolissaan. Aikaa on hyvin vähän siihen, kun ravintolat pitäisi avata.

Poliitikot ovat käsitelleet myös pöytiintarjoilun edellyttämistä Ruotsin malliin, mutta yksityiskohdat selviävät myöhemmin hallituksen neuvottelussa.

Muissa Euroopan maissa on vaadittu metrirajoja pöytien väliin eikä niitä ilmeisesti ole suljettu vielä täysin pois Suomessakaan.

Hallituslähteistä vakuutetaan, että syvistä kiistoista ei ole kyse, vaan kyse on asioiden paljoudesta. Hallitus neuvotteli ravintoloista keskiviikkona Säätytalossa iltayhdeksään.

LIsää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Yritystuista päästiin sopuun, ravintoloiden aukiolosta ei – hallitus kertoo päätöksistään aamulla klo 9

Kaljahanat kiinni jo yhdeksältä illalla? Näitä rajoituksia hallitus ravintoloille harkitsee

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus