Hyppää sisältöön

Nuorten naisten lomautusmäärät hyppäsivät muutamista satoihin koronakriisissä Pohjois-Savossa – asiantuntija: "Hämmästyin, kun näin luvut"

Koronakriisissä lomautetuiksi on joutunut paljon naispainotteisten palvelualojen työntekijöitä.

Koronakriisissä paljon kärsinyt palveluala työllistää paljon nuoria aikuisia. Ala on myös naispainotteinen. Kuva: AOP

Nuoria naisia on lomautettu maaliskuussa huomattavasti tavanomaista enemmän. Viime vuoden maaliskuussa alle 30-vuotiaita naisia oli lomautettuna Pohjois-Savossa vain 13, kun tänä vuonna määrä nousi yli 430:een.

Myös pohjoissavolaisten nuorten miesten lomautukset lisääntyivät vuoden takaisesta noin 130:sta kuluvan vuoden maaliskuun runsaaseen neljäänsataan.

Ilmiö on valtakunnallinen. Yleensä lomautuksia on paljon kausiluonteisilla, miesvaltaisilla aloilla kuten rakennusalalla. Koronakriisissä lomautetuiksi on joutunut paljon naispainotteisten palvelualojen työntekijöitä.

– Hämmästyin, kun näin luvut, miten paljon ne olivat nousseet. Selvästi näkyy, miten lomautukset ovat nyt kohdistuneet nuoriin naisiin, jotka ovat niiltä aiemmin välttyneet, kertoo ylitarkastaja Minna Koljonen Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Samalla nuorten työttömyys lisääntyi maaliskuussa noin 40 prosentilla vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna. Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä oli maaliskuun lopussa runsaat kaksituhatta.

Koljosen mukaan uusista nuorista työttömistä noin puolella työttömyys on alkanut työn päättymisestä, noin viidesosalla on päättynyt opiskelu ja kymmenesosalla asevelvollisuus.

Koljonen muistuttaa kuitenkin, että samaan aikaan avoimia työpaikkoja on edelleen tarjolla ja nuoria myös työllistyy.

– Merkittäväähän tässä on se, kuinka nuoret löytävät uudestaan työtä tai saavat tarvitsemansa palvelun päästäkseen takaisin töihin tai työuran alkuun. Kestoissa seuraamme, että lyhyet työttömyysjaksot eivät ala muuttua pidemmiksi.

Koronan vaikutukset nuorten työllisyyskehityksessä näkyvät noin puolessa Pohjois-Savon kunnista: nuorten työttömyys on lisääntynyt isoimpien paikkakuntien lisäksi esimerkiksi Kiuruvedellä, Suonenjoella ja Lapinlahdella.

Lue myös:

.
.