Soite suunnittelee yt-neuvotteluja – tavoitteena on lisätä työntekijöiden liikkuvuutta

Yli kymmenen miljoonan euron säästötarve häämöttää jälleen ensi vuoden talousarvioon.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite
soite keskussairaalan käytävä
Autiot keskussairaalan käytävät vähentävät tuloja ja lisäävät tulevaisuuden hoitomenoja.VILLE VIITAMÄKI / YLE

Soite aikoo aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut koronaepidemian takia. Tavoitteena on lisätä henkilöstön siirtymistä tehtävistä toisiin. Tässä vaiheessa yhteistoimintaneuvotteluissa ei suunnitella lomautuksia tai irtisanomisia.

Soiten palveluihin tarvitaan lisää joustavuutta kun epidemian takia hoidon tarve voi vaihdella nopeasti eri yksiköissä. Soitessa keskitytään tällä hetkellä koronaepidemian hoitamiseen ja kiireetöntä hoitoa on vähennetty huomattavasti. Tästä johtuen joidenkin viranhaltijoiden ja työntekijöiden työt ovat osittain muuttuneet tai vähentyneet.

Yt-neuvottelut eivät aiheuta rekrytointikieltoa, mutta henkilöstöresursseja etsitään nyt ensisijaisesti talon sisältä. Neuvotteluissa tarkastellaan myös esimerkiksi työaikapankissa sisällä olevia lomia ja vapaita.

Soiten hallitus päättää yt-neuvottelujen aloittamisesta 18.5.

Jälleen 10 miljoonan euron lisäsäästöjen etsiminen edessä

Koronaepidemian kustannusvaikutuksia Soiten talouteen on vielä vaikea arvioida. Perustetun koronapoliklinikan suorat kustannukset tarvikkeineen ovat olleet vasta alle 500 000 euroa, mutta välilliset kustannukset ovat merkittävästi suuremmat.

Keskeiset välilliset kustannukset koostuvat henkilöstön koulutuksesta, päivystyksen vahvistamisesta ja muusta poikkeuksellisesta työajan käytöstä.

Samaan aikaan suoritusperusteiset tulot ovat laskeneet kun normaaleja hoitoja on peruttu kriisiin varautumisen takia. Suoristusperusteinen laskutus vähenee arvioin mukaan 2,6 miljoonaa euroa kuukaudessa. Tilanne puolestaan kasvattaa hoitojonoja, joiden purkaminen on tulevaisuudessa kallista.

Soiten arvio on, että ensi vuoden budjetissa jäsenkuntalaskutuksessa on yli 10 miljoonan euron sopeuttamistarve aiemmin tehtyjen rakenteellisten säästöjen lisäksi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus