Tämä lumoava video kelpaisi matkailumainokseen – Urbaani merikotka ruokkii poikasiaan keskellä Helsinkiä

Arkkitehti kuvasi merikotkia kymmeniä tunteja auringonlaskuissa Helsingin siluettia vasten.

Merikotka pesii harvinaisen lähellä Helsingin keskustaa
Merikotka pesii harvinaisen lähellä Helsingin keskustaa

Helsinkiläisestä Tatu Pärssisestä tuli luontokuvaaja vähän kuin sattumalta kuukausi sitten.

Pärssinen luki uutisia Helsingin Vanhankaupunginlahdella pesivästä merikotkaparista ja kiinnostui lähiseudun luontotapahtumasta.

– Tajusin, että minulla on tarvittava laitteisto kuvata sitä ja päätin tarttua toimeen, kun oli mielenkiintoinen mahdollisuus.

Peruspokkari ei merikotkien kuvaamiseen riitä, sillä pesää on sallittua tarkkailla ainoastaan useamman sadan metrin päästä pesimärauhan takaamiseksi (siirryt toiseen palveluun).

Leipätyönään Tatu Pärssinen on arkkitehti. Harrastusmielessä hän on kuitenkin kuvannut omien bändiensä musiikkivideoita ja joitain kokeellisia taidevideoita, joten hän päätti kokeilla merikotkan taltioimista kuvauskalustollaan.

Ensimmäinen yritys oli Mölylän kallioilta aamusella, auringon porottaessa selän takaa.

– Myöhemmin kuitenkin tajusin, että tältä etäisyydeltä parhaat kuvat tulee silloin, kun ei ole yhtään tuulta. Käytännössä aamun sarastaessa tai auringon laskiessa on vähiten ilman lämpöväreilyä.

Tatu Pärssinen kävi kuvaamassa merikotkia useana päivänä ja vaihtoi paikkaa Fastholman lintutornin kupeeseen. Auringonlaskun aikaan alkoi tuntua, että onnistuminen voisi olla lähellä.

– Tiesin, että kuu on jossain siellä taivaalla, mutta että kamera sattui osoittamaan niin, että kotka lensi kuun ohi, niin pitäähän siinä vähän olla tuuriakin mukana, Tatu Pärssinen naurahtaa.

Pesimäpaikan valinta on merkki onnistuneesta suojelutyöstä

Merikotkan pesiminen vain muutaman kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta on ainutlaatuista.

Merikotkapari Nadi ja Amalia (siirryt toiseen palveluun) on asuttanut vanhan harmaahaikaran pesän Lopin saarella, Vanhankaupunginlahdella.

Naapureinaan merikotkaparilla on harmaahaikaroita sekä merimetsoja. Naapurisopu on ollut koetuksella, sillä merikotkat ovat syöneet munia muiden lintujen pesistä.

Nadin ja Amalian pesässä on kuoriutunut kaikkiaan kolme poikasta. Se on paitsi harvinainen uutinen lukumäärältään, niin myös hyvä uutinen lajin kannalta.

Vielä muutama vuosikymmen sitten laji oli Suomessa erittäin uhanalainen, sillä muun muassa ympäristömyrkyt vaikuttivat merikotkien lisääntymiseen.

Pesäpuuhat kaupungin sykkeessä kertoo pitkäaikaisen luonnonsuojelutyön onnistumisesta.

Tatu Pärssinen ei usko, että olisi lähtenyt etsimään merikotkaa kameran kanssa kaukaisiin erämaihin satojen kilometrien päähän. Poikkeuksellinen sijainti oli hieno tilaisuus kokeilla kuvaamista.

Kaikkiaan Pärssinen laskee liikkuneensa merikotkia kuvatessaan maastossa viitisenkymmentä tuntia.

Kuvaaminen on poikinut paitsi hienoa materiaalia myös mieleenpainuvia elämyksiä kuvaajalle itselleen.

– Se on meditatiivista, saa nauttia hyvää kahvia ja eväsleipää ja kuunnella luontoääniä. Ja itseasiassa ihan hyviä keskusteluja on ollut myös satunnaisten ohikulkijoiden ja bongarien kanssa kaikenlaisista aiheista.

Lue myös aiemmat jutumme Helsingissä pesivistä merikotkista: