Hyppää sisältöön

Koronaviruskriisi koettelee yhä Yhdysvaltain työmarkkinoita – Jo 36 miljoonaa on hakenut työttömyyskorvauksia

Yhdysvaltain työministeriön mukaan viime viikolla vastaanotettiin lähes kolme miljoonaa uutta työttömyystukihakemusta.

New Yorkissa koronaviruspandemia on hiljentänyt tavallisesti vilkkaat kadut. Kuva on otettu 8. toukokuuta. Pandemia iskee myös lujaa Yhdyvaltain talouteen. Työttömyysluvut jatkavat kasvuaan. Kuva: Justin Lane / EPA

Lähes kolme miljoonaa työttömäksi jäänyttä haki työttömyyskorvauksia viime viikolla. Kahtena koronaviruskriisin kuukautena noin 36 miljoonaa ihmistä on joutunut hakemaan korvauksia, kun liikeyritykset joutuivat sulkemaan oviaan.

Uusien hakemusten määrä on laskenut kuusi viikkoa putkeen, mutta määrät ovat silti pysyneet korkeina.

Wall Streetillä pörssikauppa avautui laskusuuntaisena työttömyyslukujen viitatessa syvään taantumaan.

Kun kauppaa oli käyty 25 minuuttia, suuryhtiöiden osakekursseja kuvaava Dow Jones -indeksi ja laajempi S&P 500 -indeksi olivat laskeneet 1,8 prosenttia.

Yhdysvaltain työministeriö kertoo, että viime viikolla hakemuksia tuli 2,981 miljoonaa. Edellisviikolla uusia hakijoita oli 3,176 miljoonaa.

Uusissa luvuissa näkyy todennäköisesti yhä hakemusten tulvan aiheuttama viive käsittelyajoissa.

Ennätyslukema oli maaliskuun 28. päivä loppuneella viikolla, jolloin uusia työttömyyskorvaushakemuksia kirjattiin 6,867 miljoonaa.

– Olemme ensimmäisen irtisanomisaallon loppupuolella, mutta nyt siirrymme luonnonkatastrofivaiheesta taantumavaiheeseen, pääekonomisti Josh Wright Wrightside Advisors -yhtiöstä sanoi uutistoimisto Reutersille.

– Siksi niin paljon valkokaulustyöpaikkoja menetetään yhä. Olemme käytännössä amputoineet suuren osan taloutta ja nilkutamme sen jälkeen.

Huhtikuu oli kuukausista julmin

Toukokuu on siis kolmas kuukausi, jolloin Yhdysvalloissa kirjataan valtava määrä työpaikkojen menetyksiä.

Huhtikuussa Yhdysvallat menetti 20,5 miljoonaa työpaikkaa, mikä on jyrkin pudotus sitten 1930-luvun suuren laman. Työttömyysaste nousi huhtikuussa 14,7 prosenttiin.

Vielä helmikuussa työttömyysprosentti oli 3,5 – matalimmillaaan puoleen vuosisataan, kun työpaikat olivat lisääntyneet ennätyksellisen pitkään eli yhdeksän vuoden ajan.

Myös teollinen tuotanto on vähentynyt voimakkaimmin sitten vuosien 2007–2009 suuren taantuman.

Keskuspankki varoitti pitkistä seurauksista

Keskiviikkona Yhdysvaltain keskuspankin johtaja Jerome Powell varoitti, että edessä voi olla pitkittynyt kausi, jolloin kasvu on heikkoa eivätkä yhdysvaltalaisten tulot nouse.

Powell kehotti Valkoista taloa ja kongressia miettimään uusia lisämenoja ja verotoimia, jotta pienyritykset ja kotitaloudet voisivat välttää konkursseja.

Edustajainhuoneen demokraatit ovat esittäneet kolmen biljoonan eli 3 000 miljardin dollarin uutta avustuspakettia osavaltioille ja paikallishallinnoille, kotitalouksille ja terveydenhuollon työntekijöille.

Trumpin hallinnon edustajat ovat sanoneet haluavansa ensin nähdä edellisten avustuspakettien vaikutukset.

Välilaikaisesti suljettu muotiliike Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa 7. toukokuuta. Yhdysvaltain talous menetti peräti 20,5 miljoonaa työpaikkaa huhtikuussa, kun koronaviruskriisi pysäytti talouden monilta osin. Kuva: Liux Jie / imago images / Xinhua / All Over Press

Osavaltiot avaavat talouttaan eri tahtiin

Vaikka yhteiskuntaa on alettu monissa osissa Yhdysvaltoja jälleen avata, ekonomistit eivät odota nopeaa parannusta työmarkknoille. Monien pienyritysten pelätään sulkeneen ovensa lopullisesti.

Joissakin osavaltioissa työnhakijat ovat kertoneet edelleen vaikeuksista hakea ja saada tukia.

Tämä koskee myös erilaisia freelance-työntekijöitä, alustatalouden työntekijöitä ja itsensä työllistäneitä, jotka tänä vuonna saivat oikeuden hakea työttömyysturvaa.

Eri osavaltiot lieventävät nyt pandemian takia asettamiaan rajoituksia eri tavoin. Esimerkiksi Ohiossa varastot, useimmat toimistot, tehtaat ja rakennusyhtiöt saavat palata toimintaan, mutta ravintolat ja baarit pysyvät yhä kiinni.

Toisaalta Georgiassa on avattu partureita, keilaratoja, tautointiliikkeitä ja kuntosaleja. Etelä-Carolina on avannut rantahotelleja ja Texas kauppakeskuksia.

Yhtiöiden tietojen mukaan joitakin irtisanottuja työntekijöitä on alkanut palata pienyritysten palkkalistoille noissa osavaltioissa, mutta työttömyyskorvaushakemusten määrät ovat pysyneet suurina.

Luvut eivät välttämättä edes kerro taloudellisen tuhon koko laajuutta. Esimerkiksi miljoonat eivät hakeneet uutta työpaikkaa huhtikuussa työmarkkinatilanteen lannistamana. Todellinen työttömyysprosentti voisi olla jopa lähes 24 prosentin luokkaa.

Aiheesta aiemmin:

Yhdysvaltain työttömyysaste kohosi pahemmaksi kuin finanssikriisin aikana8.5.2020

Maailma on seisahtumassa – Yhdysvaltain talousromahdus on Euroopalle ja Suomelle Kiinan karanteenejakin pahempi shokki24.3.2020

Kirjeenvaihtajalta: Markkinat eivät rauhoitu millään ja työttömyys kasvaa – Yhdysvaltain kesästä ennustetaan raastavaa23.3.2020