1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Synttärilahja satamassa ja ensimmäinen halaus kahteen kuukauteen – näin Tallinnassa reagoitiin työmatkaliikenteen alkamiseen

Kriitikot pelkäävät koronatartuntojen määrän kasvavan rajojen avauduttua.

Viktoria Andreva ja Stanislav Kuzin tapasivat toisensa Tallinnan satamassa ensimmäistä kertaa kahden kuukauden tauon jälkeen. Kuva: Jyri Pitkänen

TALLINNA Tunnelma Tallinnan satamassa on odottava. Päivän ensimmäistä Helsingistä saapuvaa lauttaa vastaan on tullut pieni joukko ihmisiä.

Tallinnalainen Eha Remmel odottaa ystäväänsä Monyka Tallia.

Tall työskentelee helsinkiläisessä sairaalassa, mutta käy säännöllisesti Virossa tapaamassa perhettään ja ystäviään. Nyt hän ei ole päässyt Viroon kahteen kuukauteen.

Kun Tall astuu ulos terminaalin ovista, ystävykset tervehtivät toisiaan turvallisesti parin metrin etäisyydeltä. Molemmilla oli kasvojensa suojana maskit.

– Olemme pitäneet joka päivä yhteyttä videopuheluiden ja sosiaalisen median kautta, Remmel kertoo.

– Ehalla oli tällä viikolla syntymäpäivät. Juhlimme niitä virtuaalisesti. Sytytin hänelle kynttilöitä, laitoin kukkia maljakkoon ja leivoin kakun, Tall sanoo.

Juhlinta jatkuu nyt kasvotusten. Tall kaivaa repustaan syntymäpäivälahjan, samettisen laukun, jonka ojentaa Remmelille. Remmel yllättyy.

– Oi, syntymäpäivälahja! Kiitos!

Monyka Tall (vas.) onnitteli satamassa ystäväänsä Eha Remmeliä, jolla oli tällä viikolla syntymäpäivä. Kuva: Jyri Pitkänen

Jo lauantaina takaisin Suomeen

Tallinnalaiset Stanislav Kuzmin ja Viktoria Andreva eivät turvaväleistä välitä, vaan halaavat toisiaan satamassa pitkään.

– Tämä on ensimmäinen halaus kahteen kuukauteen, Andreva sanoo.

Kuzmin on asunut ja työskennellyt Helsingissä jo seitsemän vuotta, mutta käy tavallisesti Tallinnassa noin kerran viikossa. Kahden kuukauden ero tyttöystävästä on tuntunut pitkältä, vaikka pariskunta onkin soitellut päivittäin videopuheluita.

He aikovat viettää seuraavat kaksi päivää tiiviisti yhdessä. Koronatartuntaa he eivät pelkää.

– Meillä kummallakaan ei ole mitään oireita, joten rehellisesti sanottuna tartunta ei pelota lainkaan, Kuzmin sanoo.

Kuzminin täytyy lähteä takaisin Suomeen jo lauantaina, sillä sunnuntaina odottaa työvuoro Helsingissä.

Suomesta tulevien ei tarvitse jäädä Virossa karanteeniin – eikä sellaiseen työmatkapendelöijillä olisi mahdollisuuttakaan.

Lähes kaikki Tallinnan satamassa Ylelle kommentteja antaneet ihmiset aikovat lähteä takaisin Suomeen jo viikonloppuna.

Kristi Raudsepp (edessä) oli tullut satamaan vastaan siskoaan ja tämän lapsia. He olivat tavanneet viimeksi jouluna. Kuva: Jyri Pitkänen

Karanteenisäännöt Suomessa tiukemmat

Suomi sen sijaan vaatii kaikkien rajan yli maahan tulevien jäävän kahdeksi viikoksi omaehtoiseen karanteeniin, jonka aikana pitää välttää muualla kuin työpaikan ja kodin välillä liikkumista.

Sääntöä on kritisoitu utopistiseksi.

Muun muassa Suomen Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoi Rakennuslehdelle (siirryt toiseen palveluun), ettei karanteenisuositusten noudattaminen ole mitenkään mahdollista virolaisille rakennustyöntekijöille, sillä nämä majoittuvat Suomessa niin ahtaissa ja huonoissa oloissa.

Harjuniemi pitääkin työmatkapendelöinnin sallimista huolestuttavana ja pelkää koronatartuntojen määrän kääntyvän sen seurauksena nousuun.

Myös Viron hallituksen asettaman koronavirusneuvoston johtaja, virologian professori Irja Lutsar on kritisoinut työmatkaliikenteen avaamista.

Lutsar sanoi tällä viikolla Postimees-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että Suomesta tulevat matkustajat pitäisi laittaa Virossa pakolliseen neljäntoista päivän karanteeniin, sillä koronavirustartuntoja on Suomessa Viroa enemmän. Lisäksi tulijoille pitäisi hänen mukaansa tehdä virustestit.

Päivän ensimmäinen Helsingistä Tallinnaan saapunut matkustajalautta oli Eckerö Line. Kuva: Jyri Pitkänen

Laivat panostavat hygieniaan

Tallinan satamassa matkustaja toisensa jälkeen lipuu alas terminaalin liukukäytävää. Muutamilla on suunsa edessä maski, suurimmalla osalla ei.

Yhteensä laivasta astelee ulos muutamia kymmeniä ihmisiä.

Vaikka Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivien lauttojen lipunmyynti on alkanut rauhallisesti, laivat varautuvat myynnin vilkastumiseen. Esimerkiksi Tallink on päättänyt lisätä Star-pikalaivan vuoroja Helsinki-Tallinna-välillä, jotta laivavuorot eivät tulisi vaarallisen täyteen.

Helsingissä rakennusalalla työskentelevän Ailar Meedlan mukaan turvallisuuteen ja hygieniaan oli kiinnitetty laivassa selvästi tavallista enemmän huomiota.

– Laivan lattiassa oli joka puolella merkkejä, joissa neuvottiin pitämään kahden metrin väliä muihin matkustajiin. Desinfiointiaineita oli myös tarjolla paljon, Meedla kertoo.

Ailar Meedla kävi viimeksi Virossa maaliskuun alussa. Kuva: Jyri Pitkänen

Turistit eivät vielä Viroon pääse

Suomesta Viroon saapuvan pitää pystyä tarvittaessa esittämään todistus tai dokumentti, jonka perusteella hänellä on rajanylitysoikeus. Sellainen voi olla esimerkiksi työsopimus tai todistus Virossa opiskelusta. Hyväksyttäviä syitä ylittää raja ovat myös muun muassa perhesyyt, kuten häät tai hautajaiset Virossa.

Lauttaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä alkoi toukokuun puolessavälissä pitkän tauon jälkeen. Kuva: Jyri Pitkänen

Huomenna perjantaina Viro, Latvia ja Liettua avaavat rajansa toisilleen muodostaen niin sanotun Baltian matkustuskuplan.

Myös Suomen liittymistä matkustuskuplaan on väläytelty, mutta toistaiseksi Virossa Suomen koronatartuntalukuja pidetään liian huolestuttavina.

Viroon mielivien suomalaismatkailijoiden pitää siis vielä odottaa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Työmatkailu laivoilla alkoi – satamissa jaetaan ohjeita maahan saapuville, mutta Jarmar Kaupin kokemus oli niukka: Sanottiin vain tervetuloa

Yritykset koronakriisissä: Tallink Silja valmiina jatkamaan työmatkaliikennettä – turistiristeilyt voivat alkaa jo kesällä

Viron ulkoministeri haluaisi Suomen mukaan Baltian "matkustuskuplaan" – mutta ei vielä lähiviikkoina