Saako Yyterissä ottaa aurinkoa entiseen malliin? Toistaiseksi saa, koska ohjeita uimarantojen koronarajoituksista ei ole annettu

Kaupunki odottaa aluehallintovirastolta ohjeita siitä, rajoittaako koronaviruksen torjunta rannan käyttömahdollisuuksia.

Yyterissä oli tungosta heinäkuussa 2016. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Porin kaupunki ei osaa sanoa, tuleeko kautta maan tunnetulle Yyterin hiekkarannalle tänä kesänä poikkeuksellisia rajoituksia koronaviruksen takia.

Tällä hetkellä Yyterissä ei ole mitään koronaan liittyviä rajoituksia. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten eli toukokuun 2018 puolivälissä oli jo hellepäiviä, joten Yyterin rannan täyttyminen auringonottajista ja uimareista voisi hyvin olla jo nyt ajankohtaista.

Ei vielä ohjeita, ei myöskään rajoituksia

Pori odottaa ohjeita aluehallintovirastolta. Se ei kuitenkaan ole vielä välittänyt kunnille ohjeita uimarantojen käytöstä, kertoo Yyterin alueen markkinoinnista ja kehittämisestä vastaavan Visit Pori Oy:n toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere.

– Emme voi rajoittaa, koska meillä ei ole ohjeita. Emme halua sooloilla.

Aluehallintovirasto totesi (siirryt toiseen palveluun) huhtikuun alkupuolella, että uimarannat ovat verrattavissa lenkkipolkuihin. Siksi niille ei asetettu erityistä käyttörajoitusta, ja esimerkiksi Yyteri on Kyhä-Mantereen mukaan ollut tänä keväänä tavallista suositumpi käyntikohde.

Kyhä-Mantere sanoo, että Yyterissä halutaan toimia vastuullisesti. Esimerkiksi wc-tiloja aiotaan joka tapauksessa pestä tavanomaista useammin.

Tavallista enemmän kysyntää?

Yyteriin odotetaan paljon vieraita, jos säät suosivat. Visit Pori aikoo käynnistää Yyteriä koskevat mainoskampanjat, kunhan aluehallintovirasto antaa ohjeita siitä, miten aluetta saa käyttää.

– Meillä on Yyterissä kuusi kilometriä hiekkarantaa, ja alue on väljä. Se voi houkutella ihmisiä paikalle, Kyhä-Mantere arvioi.

Aiempien tutkimusten mukaan Yyterin hiekkarannalla on voinut käydä helteisenä heinäkuun päivänä jopa 10 000 ihmistä.

Uusi lankonki nousee korkeuksiin

Tulevana kesänä Yyterissä on käytössä uusi uimavalvontatorni ja uusi lankonki eli puinen kävelysilta dyynien halki. Ihmisten toivotaan käyttävän lankonkia ja välttävän suojeltujen ja kulutukselle alttiiden dyynien päällä tallustamista.

Lehtikuusesta rakennettava lankonki on aiemmasta poiketen nostettu irti hiekasta vähintään puolen metrin korkeuteen ja korkeimmillaan noin puolentoista metrin tasolle maanpinnasta. Kulkuväylälle tehdään myös kaiteet liikkumista helpottamaan.

– Nyt hiekka ei enää kasaannu samalla tavalla lankongin päälle, eikä märkä hiekka pääse mädännyttämään rakenteita, mikä helpottaa sen hoitoa ja pidentää käyttöikää. Lisäksi kulku rannalle ei enää ole niin jyrkkä, koska korkealle nostettu lankonki tekee lankongista helppokulkuisemman, Yyterin erityisasiantuntija Matti Lankiniemi Porin kaupungilta sanoo.

Ranta on myös jaettu merkittyihin vyöhykkeisiin, jotta oman viltin löytäminen väenpaljoudessa olisi aiempaa helpompaa.

Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere lupaa, että ennen kesää kerrotaan vielä myös uusista Yyterin elävöittämistoimista.