1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhaviljely

Palstaviljelyä, syötävä puisto ja siirtolapuutarha – kaupunkiviljely halutaan tuoda osaksi kemiläisten elämää

– Ensimmäisenä suunnitelmissa on perustaa Kemiin palstaviljelmä, kertoo kaupunkiviljelyhankkeen projektipäällikkönä hiljattain aloittanut hortonomi, agrologi Heidi Nikkilä.

Kemin kaupunkiviljelyhankkeen projektipäällikkö Heidi Nikkilän mielestä Kemin Meripuistoon voisivat hyvin soveltua esimerkiksi viinimarja- ja tyrnipensaat. Kuva: Tiinamaija Rantamartti / Yle

Kemiläisten mahdollisuudet harjoittaa kaupunkiviljelyä paranevat lähitulevaisuudessa.

Vuodenvaihteessa käynnistyneessä Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hankkeessa kaupunkilaisia halutaan innostaa ja kouluttaa ympärivuotiseen kaupunkiviljelyyn ja lähiruuan tuottamiseen.

Tavoitteena on tutkia teknisiä ratkaisuja, joita kaupunkiviljelyssä tarvitaan ja selvittää mahdollisuuksia perustaa esimerkiksi siirtolapuutarha, syötävä puisto, erilaisia viljelmiä tai vaikka yhteinen kaupunkilaisten kasvihuone.

Vaikka kyseessä onkin uusi hanke, kertoo projektipäällikkönä työskentelevä hortonomi ja agrologi Heidi Nikkilä, että työ viljelymahdollisuuksien lisäämiseksi Kemissä alkaa jo tulevana kesänä.

– Pyrimme saamaan palstaviljelyä vietyä eteenpäin eli varaamaan ja perustamaan sille sopivan alueen. Vielä eivät kaupunkilaiset pääse palstoja varaamaan, mutta pääsemme kuitenkin niitä markkinoimaan.

Heidi Nikkilän mukaan yksi mahdollinen alue sijaitsee Kemin Siikakankaalla kaupungin omistamalla peltotontilla. Esitys palstaviljelyksen perustamisesta on pian teknisen lautakunnan käsiteltävänä.

– Haaveena on myös, että saisimme perustettua tulevana kesänä syötävän puutarhan. Jos hankkeelle saadaan sopivat tilat, jossa olisi piha-aluetta, sitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi laatikkopuutarhana ja sen puitteissa järjestää kaupunkilaisille koulutusta.

Siirtolapuutarha viimein myös Kemiin?

2,5 -vuotisen hankkeen aikana on tarkoitus myös tehdä selvitys siirtolapuutarhan perustamisesta Kemiin. Selvityksessä kartoitettaisiin puutarhaksi sopivia alueita, teknisiä ratkaisuja sekä kuultaisiin ihmisten toiveita.

– Tämä on suunnitelmissa. Siirtolapuutarhaa on kaavailtu Kemiin jo pitkään. Toivomme, että asiasta kiinnostuneet olisivat yhteydessä, koska siirtolapuutarhayhdistyksen perustaminen vaatii joukon aktiivisia ja sitoutuneita toimijoita, Heidi Nikkilä sanoo.

Kemin kaupunkiviljelyhankkeen kokonaiskustannukset ovat 450 000 euroa, johon on saatu Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion rahoitusta 360 000 euroa. Hankekumppanina kaupungilla on Ammattiopisto Lappia.

Hankkeen etenemisestä tiedotetaan muun muassa Vihreä Kemi -facebook-sivulla.