1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronarokotteesta syntyi kiistaa jo kesken kehittelyn – Ranska suuttui lääkeyhtiölle Yhdysvaltain etuosto-oikeuspuheista

Lääkeyhtiö Sanofin johtaja sanoi, että Yhdysvalloilla on oikeus suureen ennakkotilaukseen investointiensa takia.

Suuren ranskalaisen lääkeyhtiön Sanofin johtajan kommentit koronavirusrokotteesta nostattivat kohun Ranskassa. Kuva: Christophe Morinx / imago images / IP3press / All Over Press

Koronarokotteen saatavuudesta on noussut jo kiistelyä ennen kuin yhtään rokotetta on saatu kehitettyä valmiiksi.

Ranskan julkisuudessa puhkesi myrsky, kun ranskalainen lääkealan suuryhtiö Sanofi kertoi varaavansa kehittämänsä rokotteen ensimmäiset toimitukset Yhdysvaltoihin.

Sanofin johtaja Paul Hudson sanoi keskiviikkona talousmedia Bloombergin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että yhdysvaltalaiset potilaat pääsevät ensiksi käsiksi rokotteeseen, koska Yhdysvallat rahoittaa tutkimusta.

– Yhdysvaltain hallituksella on oikeus suurimpaan ennakkotilaukseen, koska se on investoinut riskinottamiseen, Hudson sanoi Bloombergin mukaan.

Kommentit herättivät voimakkaan reaktion Ranskassa, varsinkin kun ne tulivat Pariisissa päämajaansa pitävästä yhtiöstä.

Lääkejätti Sanofin johtaja Paul Hudson joutui Ranskassa myrskyn silmään, kun hän sanoi, että yhdysvaltalaiset saavat Sanofin kehittelemän rokotteen ensimmäiseksi käyttöönsä. Hudson kertoi yhtiön vuodne 2019 tuloksista Sanofin päämajassa Pariisissa 6. helmikuuta. Kuva: Christophe Morin / AOP

Ranskan hallituksen ministerit pitivät mahdottomana hyväksyä, että Yhdysvallat saisi rokotteen ensimmäisenä.

– Rokotteen tasaveroinen saaminen kaikille on asia, josta emme lähde neuvottelemaan, pääministeri Édouard Philippe ilmoitti Twitter-tilillään.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Presidentti Emmanuel Macronin toimisto ilmoitti keskustelevansa asiasta Sanofin johtajien kanssa varhain ensi viikolla.

Presidentin kanslia painotti, että mitä tahansa rokotetta on pidettävä maailmanlaajuisena julkisena hyödykkeenä, jota ei alisteta markkinavoimille.

Sanofi vakuutti kaikkien saavan rokotetta

Sanofi ilmoitti kohun noustua, että sen kehittämä rokote tulee kaikkien maiden saataville. Yhtiö vakuutti olleensa aina sitoutunut tähän. Se vetosi Euroopan unioniin, jotta rokotteen saamista markkinoille helpotettaisiin.

Sanofin hallituksen puheenjohtaja Serge Weinberg sanoi torstai-iltana France 2 -televisiokanavalle, että yhtiö takaa rokotteen saannin kaikilla maailman alueilla yhtäaikaa. Weinberg sanoi, että Hudsonin kommentteja haastattelussa oli muunnettu.

– Mikään maa ei saa erityistä ennakkoa, Weinberg vakuutteli France 2:n haastattelussa.

Sanofilla on meneillään kaksi projektia koronavirusrokotteen kehittämiseksi.

Toisessa se liittoutunut brittiläisen kilpailijansa GlaxoSmithKlinen kanssa. Tämä hanke on saanut rahoitusta Yhdysvaltain terveysministeriön alaiselta BARDA-virastolta. Erilaista teknologiaa hyödyntävässä toisessa hankkeessa se tekee yhteistyötä yhdysvaltalaisen Translate Bio -yhtiön kanssa.

Sanofin Hudson sanoi torstaina ymmärtävänsä, miksi hänen kommenttinsa olivat herättäneet sellaisen myrskyn.

The Financial Times -lehden tilaisuudessa puhunut Hudson sanoi kampanjoineensa kuukausia Euroopan valmiuden eteen.

Hän vaati EU:ssa keskustelua siitä, miten unionin maat voisivat yhdessä toimia nykyistä nopeammin uusien rokotteiden saamisen eteen. Hudson sanoi Yhdysvaltain toimineen asiassa nopeammin kuin EU-maat.

Hudsonin mukaan Yhdysvalloissa on riskin jakoa koskeva malli, jonka avulla rokotteen tuotanto voidaan jo aloittaa ennen kuin se on hyväksytty käyttöön tieteellisissä testeissä. Tämä puuttuu Euroopasta.

Oxfam: Tarvitaan globaaleja sääntöjä

Kansalaisjärjestöt syyttivät Sanofia kiristysyrityksestä suurvaltojen kilpaillessa rokotteesta köyhempien maiden kustannuksella.

– Tämä osoittaa tarpeen pikaisesti asettaa globaalit näille tuleville hoitokeinoille, säännöt, jotta takaavat, että testejä ja hoitoja ei patentoida ja ne jaetaan oikeudenmukaisesti kaikkiin maihin, Oxfamin Ranskan osasto ilmoitti.

EU-komissio sanoo, että koronaviruksen vastaisen rokotteen pitää olla tasapuolisesti kaikkien maiden saatavilla.

– Rokotteen COVID-19:ää vastaan pitäisi olla globaali julkinen hyödyke ja sen saamisen pitää olla tasa-arvoista ja universaalia, komission edustaja Stefan de Keersmaecker sanoi.

EU järjesti tässä kuussa maailmanlaajuisen rahankeräyksen rokotetutkimukseen. Yhdysvallat kieltäytyi osallistumasta. Kokouksessa kerättiin 8 miljardia dollaria, noin 7,4 miljardia euroa rokotteiden kehittämiseen.

Lisätty kello 22.08 Sanofin hallituksen puheenjohtajan Serge Weinbergin kommentit.

Aiheesta aiemmin:

Halutaanko Suomeen suomalainen vai paras rokote? THL:n mukaan molempia ei ehkä voi saada 12.5.2020

Suomalaisprofessorit ovat kehittäneet lähes valmiin koronarokotteen – työ uhkaa valua hukkaan, koska Suomi on ajanut alas rokotteiden valmistuksen8.5.2020

Kansainvälinen terveysyhteistyö on koetuksella pandemiakriisissä – WHO joutui keskelle Kiinan ja Yhdysvaltain kilpaa 7.5.2020

Koronavirusrokotetta testataan jo ihmisillä – asiantuntijat pohtivat jopa yhden tärkeän vaiheen ohittamista kehityksen nopeuttamiseksi6.4.2020

Suomen kannattaa ostaa koronarokote, vaikka se maksaisi tuhat euroa per piikki: Rokote on lääkefirmojen kultakaivos, mutta ahneudesta rangaistaan23.4.2020