1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

THL: Pikkulapsia on rokotettu viime vuotta vähemmän – koronapandemia vaikuttanut rokotusohjelmaan

Erityisasiantuntija huomauttaa, että rokotusohjelmasta huolehtiminen on tärkeää myös poikkeusaikoina.

Viitosrokotetta saaneiden lasten osuus on laskenut 6-16 prosenttiyksikköä riippuen rokoteannoksesta. Kuva: AOP

Pienten lasten kaikkia rokotteita on otettu alkuvuodesta vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessaan.

Joissain sairaanhoitopiireissä rotavirus-, pneumokokki- tai viitosrokotussarjaan kuuluvien rokoteannosten kattavuudet ovat merkittävästi matalampia kuin viime vuoden toukokuussa, mutta alueelliset erot ovat kuitenkin suuria.

Viitosrokote suojaa lapsia kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-bakteerin aiheuttamilta vakavilta infektioilta. Viitosrokotetta saaneiden lasten osuus on laskenut 6-16 prosenttiyksikköä riippuen rokoteannoksesta.

– Koronaepidemia on vaikuttanut lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutukseen. Monissa kunnissa neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu. Lisäksi vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia, THL:n eritysasiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa.

THL:n mukaan tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäistä annosta on annettu viidessä sairaanhoitopiirissä kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime keväänä. Muualla lasku on ollut hieman vähäisempää. Ainoastaan Itä- Savossa MPR-rokotetta on annettu hieman enemmän kuin vuosi sitten.

Myös pneumokokkirokotetta ja rotavirusrokotetta on annettu vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

– Kansallinen rokotusohjelma on suunniteltu niin, että rokotteet antavat suojaa juuri oikeaan aikaan. Sekä neuvola- että kouluterveyshuollon käynneistä on tärkeää huolehtia myös poikkeusoloissa, jotta rokotussuojaan ei jää puutteita, Kontio sanoo.

Lue lisää: Uusimmat uutiset koronaviruksesta