Valtataistelu vaikeuttaa päätöksentekoa hyvinvointiyhtymässä – yhtymäkokouksessa odotettavissa jälleen vääntöä puheenjohtajuudesta

Lahden linja on, että yhtymäkokouksen puheenjohtaja valitaan puolueiden välisten neuvottelujen perusteella. Kaikki eivät ole tästä samaa mieltä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Kuvakaappaus yhtymäkokouksen esityslistasta
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän omistajakuntien ensimmäinen yhtymäkokous järjestettiin syksyllä 2019. Kokouksessa kompastuttiin erimielisyyksiin jo neljännessä kohdassa.Sini Ojanperä / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kevään yhtymäkokouksesta on tulossa vaikea. Kokoukselle ei mahdollisesti saada valittua puheenjohtajia, mikä voi johtaa valituksiin päätöksistä.

Päijät-Hämeen puheenjohtajafoorumia vetävän Lahden Sirkku Hildénin (sd.) mukaan puheenjohtajapaikan jaosta on sovittu puolueiden välisissä neuvotteluissa. Kaikki kuntien edustajat eivät kuitenkaan seiso tuloksen tai menettelyn takana. Puolueisiin sitoutumattomia ryhmiä ei myöskään ole otettu neuvotteluihin.

Lahden kaupunki katsoo, että puheenjohtajan paikka tulee neuvotella puolueiden kesken ja valinta tehdä sen perusteella. Hildénin tietojen mukaan osa kunnista näkee, ettei Lahdella pitäisi olla puheenjohtajuutta tai varapuheenjohtajuutta yhtymäkokouksessa, sillä lahtelaisilla on puheenjohtajapaikat myös yhtymähallituksessa.

Lahti on suurin omistaja, mutta yhtymähallituksessa sillä ei silti ole suurinta päätösvaltaa. Yhtymäkokouksessa sen sijaan asiasta voidaan päättää vain, jos sitä kannattaa Lahti ja vähintään kolme muuta kuntaa. Muut kunnat eivät myöskään voi tehdä yhtymäkokouksessa päätöstä, jos Lahti on sitä vastaan.

Sama pätee puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja tilapäisen puheenjohtajan valintaan. Mikäli puheenjohtajaa ei valita, yritetään päästä yhteisymmärrykseen varapuheenjohtajasta, sitten tilapäisestä puheenjohtajasta.

Jos mikään näistä ei onnistu, voi kokouksen avata yhtymähallituksen puheenjohtaja. Tällaisessa tilanteessa yhtymäkokouksen päätökset olisivat hyvin alttiita valituksille, sillä tilanne voitaisiin tulkita perussopimuksen ja hallintosäännön vastaiseksi.

Ongelmia jo ensimmäisessä kokouksessa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perussopimuksen mukaan yhtymäkokous valitsee kevätkokouksessaan keskuudestaan itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, joiden toimikausi kestää seuraavaan kevätkokoukseen.

Ongelmat tulivat ilmi heti syksyllä pidetyssä kaikkien aikojen ensimmäisessä yhtymäkokouksessa, jolle ei saatu valittua puheenjohtajaa, vaan pelkkä varapuheenjohtaja. Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) luonnehti lokakuussa 2019 pidettyä kokousta farssiksi.

Toinen yhtymäkokouksessa sekaannusta aiheuttanut asia on se, ovatko kunnan tai kaupungin yhtymäkokousedustajat keskenään samalla linjalla. Esimerkiksi Lahti järjestää yhtymäkokousedustajilleen oman kokouksen, jossa heille annetaan kaupunginhallituksen ohjeistus.

– Jos yhtymäkokousedustajien äänet hajoavat, voidaan tulkita, ettei kunnalla tai kaupungilla ole kantaa, Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén selittää.

Kokouksessa tulevat muutosesitykset voivat silti sotkea pakkaa, minkä vuoksi niistä pitäisi käydä keskustelua etukäteen.

25. toukokuuta pidettävän yhtymäkokouksen asialistalla on muun muassa muutostalousarvio, joka sisältää sairaalan pysäköintitaloyhtiön kaupan.