Moni kirpputori on kiinni koronan takia, mutta kaikkia kevätsiivoajia se ei hidasta – myös silkkaa jätettä tuodaan oven taakse tavallista enemmän

Kirpputorit suunnittelevat avaamista viimeistään kesäkuussa. Kierrättäjille muistutetaan jälleen, että kirpparitavaran pitää olla ehjää ja puhdasta.

kierrätys
Röykkiöittäin lahjoitustavaraa kirpputorin varastossa.
Kokkolan SPR Kirppiksen varastot siivottiin ennen sulkua odottamaan avaamista. Pyynnöistä huolimatta lahjoitustavaraa on kertynyt myös viime viikkoina valtavia määriä, ja niiden perkaamisessa ennakoidaan menevän pitkään. Sari Vähäsarja / Yle

Rikkinäinen munankeitin, naarmuuntunut paistinpannu, pussitolkulla erikuntoista vaatetta. Takapihalla huonekaluja, viikonloppuna sinne jätettyjä.

Koronakeväänä ihmiset ovat viettäneet tavallista enemmän aikaa kotona, siivonneet ja hankkiutuneet eroon turhasta tavarasta. Sitä vastaanottavia paikkoja on kuitenkin ollut tavallista vähemmän, sillä monet kirpputorit ovat kiinni.

Kiinni menneiden kirpputorien ovilla ja verkkosivuilla on muistutettu siitä, ettei tavaraa myöskään vastaanoteta.

Valtakunnallisesti viesti on mennyt perille melko hyvin, sanoo SPR Kontti-ketjun myymälätoiminnan johtaja Sari Nikkola.

– Pelkäsimme kyllä, että lahjoituksia tulisi enemmänkin, kun siivous on ollut niin yleinen harrastus, mutta ilman suurta ongelmaa on selvitty.

Poikkeuksiakin on.

SPR Kirppiksen varastot Kokkolassa pursuavat koronatauon aikana tuotuja lahjoituksia, joiden perkaamiseen voi mennä koko kesä. Osa tavarasta on mennyt pilalle, koska säilytystilaa ei ole.

– Tavaraa tulee päivittäin, onneksi sentään vähemmän kuin normaaliaikaan. Takapihalle ilmestyy viikonlopun jäljiltä huonekaluja. Ne ovat sitten sään armoilla ja periaatteessa pilalla, sanoo toimialapäällikkö Outi Hakunti SPR Kirppikseltä Kokkolasta.

Huonekaluromua kirpputorin pihalla.
Ulos jätetyt huonekalut ovat sään armoilla. Jos ne eivät olleet jätettä tuotaessa, ne voivat olla sitä nyt.Sari Vähäsarja / Yle

SPR avaa kesäkuun alussa kirpputorinsa, jotka se sulki 23. maaliskuuta. Kontti-myymälät menivät kiinni 9. huhtikuuta.

Fida-ketjun kirpputorit pistivät ovet säppiin 28. maaliskuuta ja niitä on alettu nyt hiljalleen avata. Myös moni vuokrapöytäkirppis hiljeni koronan vuoksi.

Vaatteita vastaanottava UFF sulki Ringin keräyspisteissä olleet vaatesäiliönsä. Nyt UFF on avaamassa kaikki noin 570 pistettä ympäri Suomen.

Keski-Pohjanmaalla Kokkotyösäätiö keräsi vaateastiansa pois jätehuoltoyhtiö Ekoroskin ekopisteiltä.

SPR Kirppis otti Kokkolassa lahjoituksia vastaan pääsiäiseen asti, mutta sitten seinät tulivat vastaan. Hakunti on yrittänyt ohjata lahjoittajia niille kirppareille, jotka ovat auki.

– Ihmiset ymmärtävät vaihtelevasti, osa tykkää huonoakin. Mutta kun ei saa tuotteita toisesta päästä pois.

SPR Kirppiksen toimialapäällikkö Outi Hakunti Kokkolasta istuu työhuoneessa.
Outi Hakunti haluaisi yhä enemmän puhetta ja neuvontaa siitä, miten ja mitä voi kierrättää. Kaikkea ei nimittäin voi.Sari Vähäsarja / Yle

Lahjoitustavaran laatu heikentynyt

Myös baptistiseurakunnan lähetyskirpputorille Kokkolassa tulee lahjoituksia kieltolapusta huolimatta, vaikkakin tavallista vähemmän.

Tavaran lajitteluun ei ole tilaa eikä työntekijöitä, sillä kuntouttava työtoiminta on tauolla.

Tuotavasta tavarasta yhä isompi osa on myös silkkaa jätettä.

– Laatu huononi sen jälkeen, kun kirpputori pantiin kiinni. Suurimman osan saa laittaa kaatopaikalle, sanoo kirpputorin vetäjä Jorma Vuolaspuro.

Myös SPR Kirppiksellä Kokkolassa kaatopaikkatavaran osuus lahjoituksissa on entisestään kasvanut sulkuaikana. Se kummastuttaa Hakuntia, sillä hyötykäyttöasema on lähellä. Kirpputoreille jätteen lajittelu ja kuljetus oikeaan osoitteeseen maksaa aikaa ja rahaa.

Pohjalaisen jätehuoltoyhtiö Ekoroskin yli 20 hyötykäyttöasemalla tai yli 250 ekopisteellä koronakevään siivousinto ei kuitenkaan näy tavaramäärissä. Kevätpiikki asemille tuli kuukauden normaalia aiemmin, mutta määrät ovat ennallaan.

Kierrättäminen tunnetaan, nyt se pitää vielä oppia

SPR:n Outi Hakunti uskoo, että silkan jätteen lahjoittamisen taustalla on erityinen suhde omiin tavaroihin.

– Ajatellaan, että kyllähän tämä on vielä ihan käyttökelpoinen, vaikka en itse sitä tarvitse. Kirppiksellä nähdään heti, ettei sitä kukaan osta.

Tämä on myös sukupolvikysymys.

Hakuntista tuntuu pahalta sanoa vanhemmille ihmisille, ettei monilla kirjoilla, kuten tietosanakirjasarjoilla, ole enää mitään käyttöä. Nuoremmat taas eivät käytä tavaroita aivan loppuun ennen kierrättämistä.

Myös Vuolaspuro uskoo tunnesiteeseen:

– Omasta aina ajatellaan ruusuisemmin: itku silmässä luovutaan 30 vuotta käytetyistä housuista ja ajatellaan, että ne ovat vielä hyvät. Mutta nykyään ei enää osteta yhtään rikkinäistä tai likaista.

Hakuntin mukaan nyt pitäisikin suunnata tiedottamisen kärki kierrättämisen tarpeellisuudesta siihen, miten ja mitä voi kierrättää. Tärkeimmät kriteerit ovat yksinkertaisia: vie vain puhdasta ja ehjää.

– Älä ota vaatetta päältäsi ja laita kierrätykseen. Jos jokin on rikki, se on rikki myös meille päätyessään. Ei se matkan varrella ihmeellisesti korjaannu.

Osa lahjoituksia vastaanottavista toki korjaa tai tuunaa tuotteita, mutta valtaosa ei. Ne eivät myöskään pyykkää likaisia lahjoitusvaatteita tai nikkaroi kärsineitä huonekaluja uusiksi.

Hyvä keino on myös miettiä, kehtaisiko antaa kapineen vaikka hyvälle ystävälle. Jos rehellinen vastaus on kyllä, tavara kelpaa myös lahjoitukseen.

Lue seuraavaksi: Uskaltaako nettikirppareilta ostaa nyt tavaraa? Asiantuntija pitää epätodennäköisenä, että koronavirus tarttuisi tavarasta