1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmoitettua isompi osa lapsista jäi pois koulujen lähiopetuksesta – myös luvattomia poissaoloja runsaasti

Kotiin on jääty etenkin Meri-Lapin alueella.

Osa oppilaista jäi kotiin luvan kanssa, osa luvattomasti. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ennakoitua useampi koululainen on jäänyt kotiin peruskoulun lähiopetuksesta. Yle keräsi ennakkotietoja ja luvallisia poissaoloja isoilta paikkakunnilta ennen lähiopetuksen alkamista.

Ensimmäisen lähiopetuspäivän poissaoloista käy ilmi, että ennakoitua useampi peruskoululainen on jäänyt torstaina kotiin.

Näin on käynyt esimerkiksi Meri-Lapin alueella. Torniossa kouluun jäi tulematta melkein joka neljäs ja Kemissä joka viides peruskoululainen. Ylitorniolla noin joka kolmas oppilas on pois koulusta lukukauden loppuun saakka.

Taustalla voi olla se, että väkilukuun suhteutettuna Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on löydetty koronavirusta toiseksi eniten heti Uudenmaan jälkeen.

Myös Uudellamaalla lapsia on jäänyt kotiin ennakoitua enemmän. Pääkaupunkiseudulla jäi kotiin noin 8 000 oppilasta.

Espoossa poissaolohakemuksia jätettiin ennakkoon vajaat 900 kappaletta, mikä olisi tehnyt noin 3 prosenttia oppivelvollisista. Ensimmäisenä lähiopetuspäivänä kotiin jäi kuitenkin noin 7,6 prosenttia oppilaista.

Luvatta poisjääneitä yritetään tavoittaa

Kaupungit ovat keränneet tietoa luvattomista poissaoloista vaihtelevasti. Osa kouluista ilmoittaa poissaolot yhtenä ryppäänä, osa erottelee, onko poissaoloon ollut lupaa.

Kaupungit myös tulkitsevat lupia ja luvattomuutta hieman eri tavoin. Esimerkiksi Espoossa poissaoloon pitää olla perusteltu syy, mutta perheen ei tarvitse esittää lääkärintodistusta. Pohjanmaalla Vaasassa lääkärintodistus sen sijaan vaaditaan.

Vaasassa kotiin jäi lääkärintodistuksen perusteella 312 oppilasta ja luvatta 84 oppilasta. Vaasan kaupungilla on 14 suomenkielistä ja viisi ruotsinkielistä perusopetuksen koulua, ja oppilaita kaikkiaan noin 5 500.

Perusopetuksen koulutoimenjohtaja Marianne West kertoo, että mikäli kyseessä on luvaton poissaolo, on vanhempien vastuulla, että oppivelvollisuus täyttyy. Jos poissa ollaan luvalla, huolehtii koulu, että oppilas saa tarvittavat tiedot tehtävistä ja opittavista asioista.

– Yritämme tavoittaa perheet, joiden lapset ovat luvatta poissa koulusta. En tiedä, onko heihin vielä saatu yhteyttä. Oppilas on tässä tärkein, West sanoo.

Näin kaupungit vastasivat ensimmäisenä lähiopetuspäivänä:

HELSINKI

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Helsingin kouluista (suomen- ja ruotsinkieliset koulut) oppilaita oli poissa noin 8 prosenttia.

VANTAA

Ennakkotieto: Keskimäärin 5–10 prosenttia oppilaista jää pois lähiopetuksesta.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 8,53 prosenttia.

ESPOO

Ennakkotieto: Poissaolohakemuksia on jätetty vajaat 900, eli poissa noin 3 prosenttia oppivelvollisista.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 7,6 prosenttia.

TURKU

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Turun peruskouluissa kotiin jäi noin 15 prosenttia oppilaista. Esiopetuksessa oli poissa noin 30 prosenttia lapsista ja varhaiskasvatuksessa poissaoloprosentti oli 43.

TAMPERE

Ennakkotieto: Arviolta 5–6 prosenttia oppilaista jää pois lähiopetuksesta.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 10 prosenttia.

LEMPÄÄLÄ

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 14 prosenttia. Varhaiskasvatuksessa poissaolevia oli 41 prosenttia lapsista.

KOUVOLA

Ennakkotieto: Arviolta 15,5 prosenttia, eli yli 1 000 oppilasta jää kotiin.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 20,5 prosenttia. Luvallisesti poissaolevia oli 1 396 ja luvatta 22.

MIKKELI

Ennakkotieto: Noin 10 prosenttia oppilaista on hakenut poissaololupaa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 12 prosenttia. Kolmella oppilaalla ei ollut etukäteen haettua lupaa, joten heidän osaltaan oli kyseessä joko luvaton poissaolo tai poissaolon selvitys tulee myöhemmin.

JOENSUU

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 12 prosenttia. Kouluun jäi tulematta kaikkiaan 641 oppilasta, joista alakoululaisia oli 428 ja yläkoululaisia 213. Oppilaita on yhteensä 5 378.

KUOPIO

Ennakkotieto: Noin 5 prosenttia oppilaista jää pois lähiopetuksesta.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 8 prosenttia.

SEINÄJOKI

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissa oli noin 6,42 prosenttia oppilaista, eli 365 koululaista. Heistä 355 lasta on saanut luvan olla poissa yhteistyöjärjestelyyn perustuen tai vakavan riskin perusteella. Oppilaista 10 oli jäänyt kotiin ilman lupaa.

VAASA

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Yhteensä poissa oli noin 7 prosenttia oppilaista. Lääkärintodistuksen perusteella kotiin jäi 312 oppilasta. Luvattomasti kotiin jäi 88 oppilasta. Vaasassa on noin 5 500 peruskoululaista.

TORNIO

Ennakkotieto: Noin 19,5 prosenttia perusopetuksen oppilaista jää tulematta kouluun.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 23,5 prosenttia.

KEMI

Ennakkotieto: Noin 17 prosenttia oppilaista jää pois.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 21,9 prosenttia.

YLITORNIO

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Noin 30 prosenttia lapsista jäi kotiin loppulukukaudeksi.

SOTKAMO

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Poissaolevia oppilaita oli noin 12 prosenttia peruskoululaisista. Oppilaita on yhteensä 1 011, joista kotiin jäi 125.

PUOLANKA

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Noin 10 prosenttia lapsista jäi kotiin loppulukukaudeksi. Puolangalla on 166 peruskoululaista, joista kotiin jäi 17.

ROVANIEMI

Ei ennakkotietoa.

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Rovaniemellä perusopetuksessa on 5 800 oppilasta ja koulusta jäi pois 512, eli vajaa 9 prosenttia oppilaista.

Aiheesta voi keskustella 16.5.2020 klo 23.00 saakka.

Lue myös:

Tältä näytti ensimmäinen koulupäivä eri puolilla Suomea – 7.-luokkalainen Elli Hirvonen: "Turvavälit täytyy pitää eikä kavereihin saa koskea"

Osa rehtoreista hyväksyy lähes kaikki syyt olla pois koulusta kesälomaan asti – selvitimme, miksi vanhemmat pitävät lapsensa kotona

Kaikki eivät menneet tänään kouluun – kotiin jäänyt kolmosluokkalainen aamupalapöydässä: "Onhan se vähän haikeaa, kun muut menevät kouluun"