1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centeristä taas uusi oikeuspäätös: Markku Ritaluomalle yli 800 000 euron lasku Turun hovioikeudelta

Hovioikeus pienensi hieman Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomiota.

Sunny Car Center
Sunny Car Centerin tolppa Hämeenlinnassa
Ikoninen Sunny Car Center -tolppa päätyi ivailun kohteeksi. Tolppa purettiin alkuvuonna 2018.Timo Leponiemi / Yle

Turun hovioikeus katsoo, että Sunny Car Centerin pääomistajana Markku Ritaluoman on maksettava yhtiön konkurssipesälle kaikkiaan 827 314 euroa. Lisäksi Ritaluoman maksettavaksi on määrätty konkurssipesän oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 79 000 euroa. Määrässä on mukana myös käräjäoikeuden oikeudenkäyntikulut.

Yli puolet takaisinmaksettavasta summasta eli yli 433 000 euroa tulee liikaa maksetuista palkoista. Sunny Car Centerin hallitus, jossa Ritaluoma oli puheenjohtajana, korotti Ritaluoman nettopalkkaa 9 000 eurosta 20 000 euroon kuukaudessa.

Yhtiö oli hovioikeuden mukaan jo tuolloin ylivelkainen. Hovioikeus katsoi, että jo aiempi palkka, eli nettona 9 000 euroa ja bruttona noin 16 400 euroa, oli huomattavan korkea.

Palkankorotuksen mahdollistanut toimitusjohtajasopimus tehtiin toukokuussa 2013. Tuolloin hallituksessa istui toisena jäsenenä silloinen kunnallispoliitikko Iisakki Kiemunki. Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi Kiemungin korvausvelvollisuudeksi hieman yli 93 000 euroa, josta oikeus sovitteli vahingonkorvauksen puoleen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi omat tuomionsa Ritaluomalle ja Kiemungille samaan aikaan kesäkuussa 2019.

Oikeuden istunto
Liikemies Markku Ritaluomaa on kuultu videon välityksellä sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa. Kuva Kanta-Hämeen käräjiltä. Turun hovioikeus on antanut jo kolme tuomiota Sunny Car Centerin sotkuissa. Luvassa on vielä vähintään yksi istunto. Antti Ruonaniemi / Yle

Kiemunki on Ritaluoman tapaan valittanut päätöksestä Turun hovioikeuteen. Nyt annetussa Ritaluoman tuomiossa hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden kantaa palkan korotusten kohtuuttomuudesta. Kiemungin valitusta hovioikeus ei ole vielä ottanut käsittelyyn.

Hovi hyväksyi osan Ritaluoman kuluista

Turun hovioikeus alensi Markku Ritaluomalle tuomittua korvaussummaa erilaisista nostoista ja ostoista. Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että Ritaluoma on käyttänyt Sunny Car Centerin rahoja omiin tarkoituksiinsa 450 633 euron edestä. Hovioikeus hyväksyi osan Ritaluoman perusteluista ja pienensi tätä korvaussummaa 365 356 euroon.

Kaikkiaan koko takaisin maksettava summa konkurssipesälle on Turun hovioikeuden tuomiossa 827 317 euroa.

Turun hovioikeus antoi helmikuussa päätöksensä rahallisesti suurimmasta Sunny Car Centeriin kohdistuneesta korvauskanteesta. Tuolloin Markku Ritaluoma tuomittiin maksamaan yhtiön konkurssipesälle noin 6,2 miljoonaa euroa.

Uusimman tuomion jälkeen Markku Ritaluoman maksut konkurssipesälle ovat yli seitsemän miljoonaa euroa. Päälle tulevat vielä oikeudenkäyntikulut ja mittavat korkokulut.

Kummatkaan hovioikeuden päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia. Markku Ritaluoma ja Iisakki Kiemunki ovat pyytäneet valituslupaa korkeimmalta oikeudelta hovioikeuden helmikuisesta päätöksestä. Nyt annettuun Ritaluomaa koskevaan päätökseen voi hakea valituslupaa 22. heinäkuuta saakka.

Voit lukea lisää Sunny Car Center -uutisia täältä.

Lue seuraavaksi