1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmapuolustus

Lapissa osallistutaan kevään suurimpaan lentotoimintaharjoitukseen

Rovaniemi toimii harjoitusvastustajaa kuvaavan joukon päätukikohtana. Harjoituksessa on mukana väkeä myös Perämereltä.

ilmapuolustus
Ilmavoimien Hornet-hävittäjä nousee Pirkkalan lentokentältä.
Harjoitukseen osallistuu noin 28 monitoimihävittäjää. Kuvituskuva.Petteri Bülow / Yle

Lapissa lennetään tällä viikolla kevään suurimmassa lentotoimintaharjoituksessa.

Maanantaista perjantaihin järjestettävään ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävään harjoitukseen osallituvat kaikki ilmavoimien joukko-osastot. Lapin lennoston mukaan henkilöstöä on jaettu koronavirustilanteen vuoksi osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.

Harjoitukseen osallistuu noin 28 monitoimihävittäjää, useampi suihkuharjoituskone ja kaksi kuljetus- sekä yhteyskonetta. Merivoimista harjoituksessa on mukana Perämerellä toimiva ilmapuolustuskykyinen alusosasto, johon kuuluvat miinalaiva Hämeenmaa sekä ohjusveneet Pori ja Tornio.

Puolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohta on Kuopissa, harjoitusvastustajaa kuvaavan joukon Rovaniemellä. Harjoituksessa tukeudutaan myös Oulun ja Tampereen tukikohtiin.

Lentotoiminta suuntautuu Oulun, Kajaanin, Kuopion, Jyväskylän ja Vaasan väliselle alueelle sekä Perämeren ylle. Harjoituksessa lennetään pääsääntöisesti välillä kello 9–19.

Korkealla lennettävät yliäänilennot voivat kuulua maassa pamauksina. Harjoituksessa käytetään myös lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppua, joka voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi