Hyppää sisältöön

Jyväskyläisille baareille on kerätty joukkorahoituksella kymmeniä tuhansia euroja, vaikka ravintoloiden eloonjäämisestä ei ole takeita

Joukkorahoituskampanjat käynnistettiin kevään aikana Baari Vakiopaineen ja musiikkiravintola Popparin tueksi.

Jyväskyläläinen Poppari on monelle muusikolle tuttu keikkapaikka. Kuva: Heli Kaski / Yle

Valtio tukee koronatilanteen kurittamia ravintoloita Suomessa miljoonilla euroilla, mutta myös yksittäiset ihmiset ovat keränneet rahaa suosikkiravintoloidensa pelastamiseksi.

Jyväskylässä Baari Vakiopaineelle kerättiin maalis-huhtikuussa joukkorahoituksella lähes 30 000 euroa.

Huhtikuun alussa käynnistettiin joukkorahoituskampaja myös musiikkiravintola Popparille.

Popparin joukkorahoituskampanja päättyy 17. toukokuuta. Kampanjalla on saatu kasaan tähän mennessä vähän yli 15 000 euroa.

Popparin ja Vakiopaineen joukkorahoituskampanjat on järjestetty Suomen suurimman yhteisörahoituspalvelun Mesenaatin kautta.

Popparille ovat osoittaneet tukeaan niin muusikot, bändit, opiskelijat kuin kaveriporukatkin.

Uniikki paikka halutaan pelastaa

Elävän musiikin keikkapaikkana tunnetun Popparin kampanjan käynnistänyt Henriikka Steidel-Luoto kertoo, että rahaa on kerätty rakkaudesta paikkaa kohtaan.

Seitsemän vuotta sitten Jyväskylään muuttanut Steidel-Luoto on opiskellut Gradiassa muusikon koulutusohjelmassa. Hän toteaa Popparin olleen merkittävä paikka saada tuntumaa muusikkouteen ja työelämään.

– Tämä baari on ollut kuin toinen olohuone ja musiikilliselle elämälle iso ponnahduslauta. Paikka, jossa pääsee esiintymään ja jossa kynnys nousta lavalle on pieni. Tänne saavat tulla kaikki lähtötasoon katsomatta. Paikkana tämä on niin uniikki, että jos sitä ei olisi, niin Jyväskylän musiikkielämälle kävisi huonosti, luonnehtii Steidel-Luoto.

Henriikka Steidel-Luoto ja hänen puolisonsa Matias Luoto kertovat, että keräystavoitteeseen on päästy ja ravintolan tulevaisuus on jatkossa omistajista kiinni.

– Me tarjotaan kaikki apu ja he tekevät päätöksiä, summaa Matias Luoto.

Koronan jälkeistä aikaa vaikea arvioida

Popparin esiintymislavalta ovat ponnistaneet isommille areenoille Suomessa monet muusikot.

Ravintola toimii Jyväskylässä myös musiikkialan oppilaitosten näyttökonserttipaikkana.

Popparin isäntä Sami Salovaara arvioi toukokuun alkupäivinä, ettei ravintola avaa oviaan vielä kesäkuun alussa.

Salovaaran mukaan baarissa on vaikea taata turvavälejä. Ala voisi kuitenkin hiljalleen avautua, jos huolehditaan esimerkiksi siitä, ettei kukaan lähde sairaana konsertteihin, baariin eikä festareille.

Henriikka Steidel-Luoto toteaa hänkin, että toistaiseksi on todella vaikea arvioida, miten korona-aika muuttaa ihmisten suhtautumista live-keikkoihin.

– Voisin kuvitella, että jonkinlainen kulttuurin muutos on tapahtumassa. Joko sellainen, että ihmiset arvostaa vielä enemmän elävää musiikkia, koska ovat nähneet taiteilijoiden ahdingon. Toinen vaihtoehto on, etteivät ihmiset uskalla lähteä liikkeelle sitten kun keikkoja voidaan taas järjestää. Toivon tietenkin tuota ensimmäistä vaihtoehtoa.

.
.