Iittiläiset ärähtivät ambulanssin yöpäivystyksen lopettamisesta – kunnanjohtaja syyttää valmistelun salaamisesta, hyvinvointiyhtymän mukaan päätös tehtiin jo viime syksynä

Iitin kunta harkitsee oikaisupyynnön tekemistä hyvinvointiyhtymälle.

ensihoito
Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ambulanssi huonokuntoisella tiellä Hämeenlinnan Tuuloksessa.
Ambulanssi on nykyään hälytysvalmiudessa Iitissä vain päivisin. Arkistokuva.VIlle Välimäki / Yle

Iitissä on noussut kova häly ambulanssin yöpäivystyksen loppumisesta.

Tähän asti ambulanssi on ollut hälytysvalmiudessa Iitin paloasemalla ympäri vuorokauden. Viime maanantaista alkaen ambulanssi on päivystänyt vain 12 tuntia vuorokaudessa. Yöpäivystys on katkolla syyskuun lopulle asti.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä teki viranhaltijapäätöksen yöpäivystyksen lopettamisesta viikko sitten perjantaina – vain kolme päivää ennen kuin muutos astui voimaan.

Iitin kunnanjohtajan Riku Rönnholmin mielestä asiaa on valmisteltu salassa.

– Prosessi on ollut täysin kaikkia hyvän hallinnon periaatteita ja vaatimuksia vastaan. Päätöksiä tehdään vasta sen jälkeen, kun asiasta nousee kohu ja sellaisessa vaiheessa, kun normaaleilla muutoksenhakumenettelyillä asiaan ei enää ehdi puuttua. On aika vaikea uskoa, ettei se olisi ollut tarkoituksellista.

Hän kertoo kuulleensa asiasta huhuja aiemmin keväällä ja lähettäneensä asiasta tietopyynnön hyvinvointiyhtymälle yhdessä hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salosen kanssa. Hän sai lopulta vastauksen tietopyyntöön viime perjantaina puoli viiden aikaan iltapäivällä, kun asiasta oli tehty viranhaltijapäätös.

Kouvolan Sanomat kertoi toukokuun alussa, että jotkut iittiläiset saivat tietää (siirryt toiseen palveluun) yöpäivystyksen loppumisesta pelastuslaitoksen Instagram-tililtä.

"Tiedotus ei onnistut"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden johtaja Tuomo Nieminen kiistää, että hyvinvointiyhtymä olisi pitkittänyt päätöstä yöpäivystyksen lopettamisesta.

– Alun perin tämä asia oli esillä jo viime syksynä yt-neuvotteluiden yhteydessä ja asiasta päätettiin silloin, Tuomo Nieminen sanoo.

Hänen mukaansa viime perjantaina tehtiin operatiivinen päätös asiasta, joka oli päätetty jo viime syksynä. Hän myöntää, että viikontakainen viranhaltijapäätös jäi viime tinkaan.

– Toisaalta ei se itse asiaan millään tavalla vaikuta, koska päätös asiasta on jo ollut olemassa jo viime syksystä, hän toteaa.

Nieminen myöntää, että hyvinvointiyhtymän olisi tullut ottaa asia esiin kunnan kanssa myös kevään aikana. Hänkään ei pidä hyvinvointiyhtymän tiedotusta onnistuneena.

Tuomo Nieminen ei osaa vastata siihen, miksi vastaus Iitin kunnan tietopyyntöön viivästyi. Hänen mukaansa siihen vaikutti osaltaan "kevään kokonaistilanne", millä hän viittaa koronapandemiaan. Nieminen kiistää, että asiasta olisi tiedotettu huonosti tarkoituksellisesti.

Epäonnistunut kokeilu

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm on huolissaan siitä, että ambulanssin saapuminen pitkittyy liikaa, jos se lähtee potilaan luokse Iitin syrjäkylille ulkopaikkakunnilta Lahdesta, Nastolasta tai Kouvolasta.

Rönnholm muistuttaa, että yöpäivystyksen lopettamista kokeiltiin jo vuonna 2015, mutta silloin ensihoidolle asetetut tavoittamisajat paukkuivat yli.

– Yhtymällä on jo entuudestaan ongelma saada apua paikalle, niin nyt sitten vielä huononnetaan sitä. Tämä ei ole toiminut ennenkään eikä toimi nytkään, Rönnholm sanoo.

Päijät-Hämeen hykyn ambulanssi
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan ambulanssien tarve on vähentynyt. Arkistokuva.Petri Niemi/Yle

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden johtaja Tuomo Nieminen perustelee hyvinvointiyhtymän ensihoidon päivystyksen vähentämispäätöstä sillä, että ambulanssien käyttö on vähentynyt. Hänen mukaansa ambulanssin käyttö väheni viime syksystä noin 10 prosenttia.

Syynä ambulanssitarpeen vähentymiseen hän pitää sitä, että palvelut ovat muuttuneet.

– Meillä on nykyään niin paljon paremmat puhelinvalmiudet. Meillä on myös kotisairaalan yksiköitä sekä ensihoidon yhden hengen vastaanottopalveluyksiköitä, jotka käyvät tarvittaessa potilaan luona.

Iitissä on tarvittu nykyisin ambulanssia Niemisen mukaan noin kerran yössä.

Jatkosta päätös loppukesällä

Niemisen mukaan hyvinvointiyhtymä kerää kokemuksia ensihoidon yöpäivystyksen lopettamisesta Iitissä kesän ajan. Hyvinvointiyhtymä aikoo päättää loppukesällä, pidetäänkö yöpäivystys katkolla vielä pidempään kuin syyskuun loppupuolelle asti.

Iitin kunnanhallitus puolestaan päättää ensi maanantaina, tekeekö kunta oikaisupyynnön hyvinvointiyhtymän päätöksestä.

Kouvolan Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan asiasta on tehty myös tutkintapyyntö poliisille.

Nimettömänä pysyttelevä iittiläinen oli lehden tietojen mukaan tehnyt oikaisuvaatimuksen ensihoidon yöpäivystyksen viranhaltijapäätöksestä.

Hyvinvointiyhtymän hallitus ei käsitellyt oikaisuvaatimusta heti maanantain kokouksessaan. Kuntalainen on tehnyt tutkintapyynnön siitä, oliko oikaisuvaatimus jätetty käsittelemättä kuntalain vastaisesti.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus