1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopiossa pohditaan seurakuntien yhdistämisiä: vaihtoehtoina nykymalli, yksi seurakunta tai jotain siltä väliltä

Seurakuntayhtymän rakenneselvityksessä on listattu kymmenen vaihtoehtoa, joista tarkemmassa käsittelyssä on neljä.

Kuopio
Seurakuntaa kirkossa.
Kuopion evankelis-luterilaiseen seurakuntayhtymään kuuluu tällä hetkellä kuusi seurakuntaa.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa selvitetään seurakuntien tulevaisuutta.

Tällä hetkellä Kuopion evankelis-luterilaiseen seurakuntayhtymään kuuluvat Kuopion tuomiokirkkoseurakunta sekä Alavan, Kallaveden, Männistön, Puijon ja Järvi-Kuopion seurakunnat.

Seurakuntayhtymän rakenneselvityksessä on listattu kymmenen erilaista vaihtoehtoa, joista tarkemmassa käsittelyssä on neljä.

Vaihtoehdoissa on jatkaminen nykyisillä seurakunnilla, yhden seurakunnan mallilla tai näiden välimuotoja, kuten kaupunkialueiden seurakuntien yhdistämisiä.

Rakenneselvitys aloitettiin vuoden alussa kirkkovaltuuston toimeksiannosta.

– Nyt on vielä menossa tietojen keruu. Seurakuntien työntekijöiden mielipidettä on kysytty ja nyt on meneillään kysely luottamushenkilöille. Tarkoituksena on selvittää, mitkä ovat heidän mielestään eri mallien vahvuudet ja heikkoudet, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Männistön kirkkoherra Aulikki Mäkinen kertoo.

Syynä selvityksen tekoon on Mäkisen mukaan seurakuntayhtymän taloudesta ja toimintakyvystä huolehtiminen. Hän muistuttaa, etteivät seurakuntien yhdistämiset itsessään tuo säästöjä.

– Yhden seurakunnan malli ei ole välttämättä halvin. Säästöt eivät synny rakenteista, vaan niihin liittyvistä toimista kuten kiinteistöistä luopumisesta ja henkilökunnan vähentämisestä, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan tulevaisuudessa seurakuntien pitää olla isompia, jotta niiden perustehtävän toteuttaminen pystytään turvaamaan.

Viime kädessä asiasta päättävät seurakuntaneuvostot. Päätöksiä on odotettavissa ensi syksynä.

Seurakuntien yhdistämiset eivät ole yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Erika Suomisen mukaan yksinkertainen asia.

– Kuopion seurakunnat ovat hyvin erilaisia ja muuttujia on paljon. Talousvaikutusten lisäksi on mietittävä asiaa myös demokratian kannalta, että eri puolilla Kuopiota asuvien seurakuntalaisten vaikuttamismahdollisuudet säilyvät.

Kuopion seurakunnilla on jäseniä lähes 90 000. Seurakunnista jäsenmäärältään suurin on Kallaveden seurakunta.

Lue seuraavaksi