Analyysi: Mitä Marin tarkoittaa, kun hän puhuu tartunnan leviämisen estämisestä Suomessa? 

Pääministerin mukaan tavoitteena on nolla koronatapausta Suomessa. Mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

koronavirus
Kuvassa on näkymä ulos luokan ikkunasta.
Koululaiset pelasivat varvashippaa Pasilan peruskoulun pihalla torstaina.Silja Viitala / Yle

Jos odotimme tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa selkeyttä ja toimintaohjeita siitä, miten koronakriisissä edetään, petyimme. Jos sen sijaan halusimme tietää, millä perusteilla hallitus tekee päätöksiään tulevan hybridistrategiansa aikana, saimme joitakin vastauksia.

THL ja pääministeri Sanna Marin (sd.) avasivat – ehkä ensimmäistä kertaa – tilannearvion mittareita ja tavoitteita hallituksen hybridistrategian taustalla.

Samalla Marin selkiytti ajatustaan siitä, mitä hän oikein tarkoittaa tartuntojen estämisellä Suomessa. Marinin mukaan tavoite on, että tauti ei etenisi ollenkaan, mutta taudin pysäyttäminen kokonaan Suomessa vaatisi liian raskaita rajoituksia liian pitkään. Siksi Suomessa on valittu sekä–että -linja.

– Ei urheilukisoissakaan aseteta tavoitteeksi, että haluan olla kahdeksas tai yhdeksäs, vaan tietenkin tavoite on se, että haluaa tulla maaliin ensimmäisenä. Jos tämänkaltaisista tavoitteista puhutaan, niin tavoitteen pitää olla globaalisti se, että virusta ei enää esiintyisi.

Samalla Marin kuitenkin myönsi, ettei tartunnan etenemisen pysäyttäminen kokonaan ole realistista. Kyseessä on globaali pandemia.

– Vain Suomen toimenpiteillä emme pysty kertakaikkisesti siihen, että virusta ei enää ilmaantuisi.

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen koronasuunnitelmista perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Yksi luku ja mittari ei vielä riitä rajoitusten kiristämiseen tai löysäämiseen

Nyt hallitus on siis purkamassa rajoituksia, mutta taudin kurissa pitämisen nimissä hyvin varovasti. Tahdin määrää tautitilannetta kuvaava mittaristo.

Mittarit määrittävät jatkossa, miten hallitus asettaa tulevia toimenpiteitä. Näitä mittareita ovat erilaiset epidemiologiset, lääketieteelliset ja toiminnalliset luvut. Tärkeässä roolissa arvioinnissa ovat muun muassa päivittäiset tiedot tartunnan saaneiden määrästä sekä sairaalan vuodeosastoilla tai tehohoidossa olevien potilaiden määrästä.

Tartuttavuusluku R0 on luku, joka kertoo kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut tartuttaa edelleen. Marinin mukaan yksi luku ei voi olla päätöksenteon pohjana. Se on vain yksi mittari muiden joukossa.

– Asia ei valitettavasti ole näin yksinkertainen. Tottakai merkitystä on myös sillä, millä vauhdilla nämä asiat tapahtuvat, sanoo Marin.

Miten autetaan ikäihmisiä jaksamaan?

Erityisen raskaasti rajoitukset ja epätietoisuus tulevasta osuvat ikäihmisiin, hoivalaitoksissa asuviin ja heidän omaisiin sekä vaikeista perussairauksista kärsiviin ihmisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on luvannut vielä tällä viikolla tarkempia toimintaohjeita hoivakoteihin ja ikäihmisille.

Tärkeää olisi pikaisesti ratkaista, miten hoivalaitosten vierailurajoituksia voitaisiin lieventää esimerkiksi erillisiä vierailutiloja järjestämällä. Inhimillisestä näkökulmasta katsottuna ei ole perusteltua ylläpitää vierailukieltoja vain varmuuden vuoksi.

Hybridistrategia tarkoittaa sekä–että

Kun hallitus päätti 6. toukokuuta siirtyä koronaviruksen torjunnassa ja kriisin hoidossa hybridistrategiaan, oli yhtenä perusteena taloudellisten ja inhimillisten haittojen vähentäminen.

Tavoitteena on nyt, että keväästä eteenpäin hallitusti ja asteittain vähennetään rajoitustoimia samalla, kun jatketaan ihmisten testaamista ja tartuntojen jäljittämistä. Tartunnan saaneet eristetään karanteeniin, ja hoidetaan sairaalahoitoa tarvitsevat vuodeosastolla tai tehohoidossa.

Kaikkeen eivät mittaritkaan taivu.

Emme vieläkään tiedä viruksesta kaikkea. Vielä ei voida ennustaa, onko viruksella esimerkiksi kausivaihtelua. Tämä voi Suomessa vaikuttaa lähikuukausina esimerkiksi siihen, hiipuuko tauti kesällä ja lisääntyvätkö tartunnan jälleen syksyllä.

Toinen hyvin keskeinen kysymys on, tuoko sairastaminen mukanaan immuniteettia.

Globaalia ongelmaa ei pystytä yksin Suomessa ratkaisemaan, siksi nyt tasapainoillaan. Tämänhetkisen ennusteen mukaan syksylle odotetaan uutta tautiaaltoa. Kesä näyttää, selvitäänkö syksyllä ilman raskaita rajoituksia.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Kuinka rajoitusten purkuun tulisi suhtautua? Suomessa 83 uutta tartuntaa, jo 5 000 suomalaista parantunut koronasta

Valtaosassa Suomea koronatartuntoja on hyvin vähän tai ei lainkaan – kartta näyttää, miten korona hiipuu eri puolilla maata

Koronalla on suora yhteys rajusti lisääntyneisiin törkeisiin ylinopeuksiin – ”Tilanne on nuorten kannalta ihan hirveä”

Tietokirjailija Risto Isomäki koronasta: “Virus vahvistuu ja muuttuu tappavammaksi, jos se pääsee leviämään"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus