Laakson sairaalassa levinnyt koronavirusepidemia on johtanut potilaiden kuolemiin myös tavallisilla vuodeosastoilla

Covid19-tautiin on helsinkiläissairaalassa menehtynyt potilaita, jotka ovat olleet hoidossa alunperin muista syistä.

koronavirus
Laakson sairaalan opastekyltti Helsingissä.
Laakson sairaalassa levinnyt koronaepidemia on johtanut potilaskuolemiin myös muilla osastoilla kuin ns. koronaosastoilla. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingissä Laakson sairaalassa levinnyt koronavirusepidemia on johtanut potilaskuolemiin.

Laaksossa hoidetaan potilaita sekä koronaosastoilla että niin sanotuilla tavallisilla osastoilla. Potilaiden osastotartunnat ovat tapahtuneet näillä tavallisilla osastoilla.

Johtajalääkäri Laura Pikkarainen arvioi, että osastolla saamaansa covid-tartuntaan olisi menehtynyt viisi potilasta. Osa heistä oli vakavasti sairaita.

Yle uutisoi keskiviikkona Laakson sairaalan tilanteesta. Siinä yhteydessä haastateltu johtajalääkäri Laura Pikkarainen sanoi, ettei kukaan tartunnan saaneista ole kuollut. Hän täsmentää puhuneensa ainoastaan henkilökunnan tartunnoista.

– Potilaita on valitettavasti kyllä menehtynyt, se on selvä.

Yle Uutisiin ovat ottaneet yhteyttä useat omaiset, joiden läheinen on menehtynyt covid-tautiin saatuaan tartunnan nimenomaan ollessaan sairaalahoidossa muista syistä. He eivät esiinny jutussa nimellään asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Omaisille tilanne on raskas, kun jo toipumisen merkkejä osoittanut läheinen onkin koronatartunnan saatuaan menehtynyt melko nopeasti.

Johtajalääkäri Laura Pikkarainen pahoittelee tilannetta omaisille.

– Olen todella pahoillani niiden potilaiden puolesta, jotka ovat saaneet meillä ollessaan osastolta tartunnan. Se ei ole ollut tietenkään sairaalahoidon tarkoitus, että sairaalassa sairastutaan.

Potilaita otetaan Laakson sairaalaan hoitoon jatkossakin

Sairaalan henkilökunnalla on maaliskuun 19. päivän jälkeen todettu ainakin 69 koronatartuntaa.

Helsingin kaupunki tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että työntekijöiden lisäksi 14 potilasta muilta kuin koronavirusosastoilta on saanut tartunnan.

Laakson sairaala-alueella työskentelevät noin 800 henkilöä testataan varotoimenpiteenä koronaviruksen takia.

Tartuntatautilääkärit selvittävät parhaillaan onko virus päässyt leviämään sairaalassa osastolta toiselle. Laakson sairaalassa covid-positiivisia potilaita hoidetaan kolmella osastolla.

– Sitä selvitetään. Osastolta toiselle siirtymistä ei ehkä tulla havaitsemaan, onneksi, johtajalääkäri Laura Pikkarainen toteaa.

Potilaita otetaan sisään sairaalaan jatkossakin entiseen tapaan esimerkiksi jatkohoitoon Haartmanin päivyssairaalasta Meilahdesta.

– Valitettavasti emme voi vetää siinä kohtaa käsijarrua, koska potilaat jäisivät muuten ilman jatkohoitopaikkaa. Silloinhan Haartmanin sairaala ei pystyisi toimimaan, jos siellä ei olisi potilaiden lähettämismahdollisuutta meille.

Henkilökunnan käytettävä suu-nenäsuojainta koko ajan

Laakson sairaalassa suojaustoimenpiteitä on johtajalääkäri Pikkaraisen mukaan tiukennettu.

– Olemme ottaneet uusina tiukennuksina sen, että myös henkilökunnan välisissä kontakteissa suu-nenäsuojainta käytetään koko ajan, myös silloin kun ei olla potilastiloissa. Ja sitten covid-positiivisen potilaan lähihoidossa käytetään FFP2-suusuojainta.

Covid-tautiin menehtymässä ollutta läheistään hyvästelemässä ollut omainen kertoo Yle Uutisille, että omaiset saivat ylleen hänen mielestään kattavan suojavarustuksen viimeistä tapaamista varten.

Sen sijaan omaisen tekemän havainnon mukaan potilashuoneessa poikennut hoitohenkilökunnan jäsen oli heitä huomattavasti kevyemmissä suojavarusteissa, vaikka tämä oli silittänyt menehtymäisillään ollutta.

– Pyytäisin, että omaiset ovat yhteydessä sinne osastolle, koska jos näin on tapahtunut, niin se täytyy korjata tulevaisuuttakin varten. Jos on lähikontakti potilaaseen, niin silloin täytyy laittaa nämä muoviset kosketussuojaimet päälle, johtajalääkäri Pikkarainen sanoo.

Lue myös:

Koronavirus aiheutti epidemian Laakson sairaalassa, yli 80 sairastui ennen järeitä suojatoimia – Johtajalääkäri: Olen pahoillani potilaiden tartunnoista

Laakson sairaalassa kymmeniä koronavirustartuntoja – kaikki 800 sairaala-alueen työntekijää testataan

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus