1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrantaan voisi saada uuden jäähallin vähän halvemmallakin – Kisapuistoon tulisi perinteisempi jäähalli ja vähemmän katsojapaikkoja kuin keskustaan

Keskustaan kaupunki hahmottelee isompaa ja kalliimpaa monitoimiareenaa, koska siihen on luvassa ulkopuolista rahoitusta.

jäähallit
Lappeenrannan jäähallin kattorakennetta.
Lappeenrannassa suunnitellaan uutta jäähallia, koska nykyinen Kisapuiston halli alkaa olla käyttöikänsä päässä. Vaihtoehtona on myös nykyisen hallin peruskorjaus.Yle/Ville Toijonen

Lappeenrannassa on etsitty halvempaa vaihtoehtoa monitoimiareenalle.

Kisapuistoon on hahmoteltu nykyaikaista jäähallia, joka voisi olla kooltaan 10 000 neliötä. Se olisi noin 3000 neliötä pienempi kuin kaupungin keskustaan alustavasti suunniteltu monitoimiareena.

Kisapuistoonkin kaavailtiin aluksi monitoimiareenaa. Viime vuodenvaihteen jälkeen on kuitenkin selvinnyt, että sinne ei löydy ulkopuolista rahoitusta toisin kuin keskustaan.

Nyt vaihtoehtoina ovat siis nykyaikainen jäähalli Kisapuistoon tai monitoimiareena keskustaan.

Jäähallista vasta alustavia arvioita

Monitoimiareenan kokonaiskustannusarvio keskustassa on noin 34 miljoonaa euroa. Kaupungin osuus olisi 28 miljoonaa euroa.

Jäähallin kustannusarvio Kisapuistossa on 26,5–28 miljoonaa euroa eli useita miljoonia euroja pienempi kuin keskustan monitoimiareenan.

Projektijohtaja Ilkka Oksman Lappeenrannan Toimitilat -yhtiöstä korostaa, että jäähallin koko ja hinta Kisapuistossa on hyvin alustavasti arvioitu. Tarkkoja piirustuksia tai havainnekuvia jäähallista Kisapuistossa ei ole tehty.

– Hinta on arvioitu isomman areenan eri tilojen neliöhintojen keskihinnan mukaan, Oksman kertoo.

Kisapuistossa jäähalliin voisi tulla esimerkiksi noin kymmenen aitiota eli seitsemän vähemmän kuin monitoimiareenassa.

Oksmanin mukaan aitioita Kisapuistossa voisi olla enemmänkin, mutta vain jos niille kaikille löytyy kiinteät vuokralaiset.

Monitoimiareenaan on suunniteltu 5000 katsojapaikkaa. Jäähalliin katsomopaikkoja tulisi vähemmän. Tarkempi määrä selviää suunnittelun edetessä.

Monitoimiareena olisi paitsi jäähallia isompi, myös paremmin muunneltavissa erilaisia tapahtumia varten.

SaiPa kiinnostunut keskustan areenasta

Lappeenrantaan suunnitellaan uutta hallia, koska nykyinen Kisapuiston jäähalli on tulossa käyttöikänsä päähän.

Jääkiekon liigaseura SaiPa on kiinnostunut osallistumaan keskustan monitoimiareenan rakennuskustannuksiin. SaiPa rakennuttaisi monitoimiareenaan aitiot, ravintolat, myyntitilat, puku- ja pesutilat sekä toimisto- ja fysioterapiatilat.

Sen sijaan Kisapuiston jäähallin rahoittaisi yksin kaupunki. SaiPa olisi siinä pelkästään vuokralaisena.

Kisapuistossa SaiPa ei Oksmanin mukaan olisi halukas itse investoimaan tiloihin.

– Syynä on se, että Kisapuistossa liiketoiminnan mahdollisuudet ravintola- ja aitiotiloissa kausien aikana ja varsinkin kausien ulkopuolella ovat selvästi pienemmät kuin keskustassa, Oksman kertoo.

Päätöksiä monitoimiareenan tai jäähallin rakentamisesta tai paikasta kaupunki ei ole tehnyt. Lappeenrannan kaupungin piti päättää jäähallin rakentamisesta tänä keväänä.

Päätökset jäivät kuitenkin odottamaan koronatilanteen rauhoittumista.

Yhtenä vaihtoehtona on myös nykyisen Kisapuiston jäähallin peruskorjaus.

Kisapuiston uudesta jäähallisuunnitelmasta ja kustannusarviosta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi