1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muistisairaudet

Korona-aika voi pahentaa muistisairautta

Sosiaalisten kontaktien ja arkitoimintojen vähyys voi johtaa muistisairauden pahenemiseen, aivot tarvitsevat toimintaa.

muistisairaudet
Vanhus rollaattorin kanssa kävelemässä kohti kauppaa.
Henrietta Hassinen / Yle

Internet pursuaa näin korona-aikana monenlaisia kotijumppaohjeita ja -videoita. Monelle ei kuitenkaan tule mieleen, että aivotkin kaipaavat jumppaa. Mitään ihmeellisiä toimintoja siihen ei kuitenkaan tarvita, normaalit arjen toiminnot riittävät hyvin.

Esimerkiksi ulkona käynti, ihmisten tapaaminen, keskusteleminen ja monet muut arkiset asiat tuovat hyvää verryttelyä aivoille.

Lapin Muistiyhdistys ry:n asiantuntija Annika Väihkönen sanoo, että kuntoutuksenkin näkökulmasta on merkityksellistä kaikki tällainen sosiaalinen aktiivisuus ja se, että hoitaa itse asioitaan ja asioi kodin ulkopuolella.

– Meidän aivomme tarvitsevat tekemistä ja aktiviteettia, jotta ne pelaavat. Muistisairas ihminen erityisesti kaipaa mielekästä tekemistä arkeensa ja arjen toiminnot ovat äärimmäisen tärkeitä.

Lapin Muistiyhdistyksellä on normaalioloissa säännöllisiä vertaisryhmäkokoontumisia ja muita tukitoimia sekä muistisairaille että heidän läheisilleen. Yhdistyksellä on myös runsaasti muistikavereita eli vapaaehtoisia, jotka käyvät tapaamassa ja ulkoilemassa yksinäisten muistisairaiden kanssa.

Puhelimet aktiivisessa käytössä

Nyt kaikki tällainen toiminta on seisauksissa. Tilalle on kehitetty uusia keinoja muistisairaiden aktivoimiseksi.

– Muistiohjaajat soittavat joka toinen viikko heille, jotka ovat käyneet ryhmissä. Sitten joka toinen viikko meiltä lähtee heille erilaisia tehtäviä, mitä he voivat sitten yksin tai yhdessä lähi-ihmisen kanssa kotona tehdä, Annika Väihkönen sanoo.

Lapin muistiyhdistys ry:n toimitila  Rovaniemellä Lapinkadulla.
Lapin muistiyhdistys ry:n toimitila Rovaniemellä Lapinkadulla.Vesa Vaarama / Yle

Puhelimet ovat muutenkin aktiivikäytössä.

– Me on kokeiltu ryhmäpuheluita,. Samat ryhmän jäsenet, jotka ovat fyysisesti kokoontuneet muistituvalle ovatkin nyt puhelimen ääressä. Tämä on ollut uusi iloinen oppimisen kokemus monille. Mutta tietenkin toivoisimme, että pääsisimme mahdollisimman pikaisesti jatkamaan niitä meidän kasvokkain tapahtuvia toimintoja, Lapin Muistiyhdistys ry:n asiantuntija Annika Väihkönen sanoo.

Lue seuraavaksi