Onko sinulla idea, joka voitaisiin toteuttaa ympäristöpääkaupungissa? Lahti jakaa jopa kymmeniä tuhansia euroja rahaa vihreille projekteille

Korona ei ole sotkenut Lahden valmistautumista Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen 2021.

Euroopan ympäristöpääkaupunki
Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -hankkeen johtaja Milla Bruneau kuvattuna Lahden satamassa
Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden johtaja Milla Bruneau painottaa, etteivät kestävän kehityksen teemat ole kadonneet mihinkään koronapandemian keskellä.Juha-Petri Koponen / Yle

Ympäristöpääkaupunkivuoteen valmistautuva Lahti etsii Päijät-Hämeeseen uusia ja innovatiivisia kestävän kehityksen projekteja. Mukaan valituille projekteille on luvassa rahoitusta, joka voi enimmillään olla 30 000 euroa.

Muun muassa yhdistyksille, yrityksille ja oppilaitoksille suunnatussa haussa kannustetaan yhteistyöhön, joten samassa hakemuksessa on oltava vähintään kaksi tahoa mukana.

– Kutsumme eri toimijoita yhdessä miettimään yhdessä uusia innovaatioita, uutta tutkimusta ja uusia yrityksiä. Niiden myötä syntyy toivottavasti uusia työpaikkoja, joita lähdemme mukaan rahoittamaan. Tämä on iso mahdollisuus Lahden seudulle, selittää Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -hankkeen johtaja Milla Bruneau.

Rahoitettavien hankkeiden tulee toteuttaa ympäristöpääkaupunki-ohjelman teemoja, jotka ovat hiilineutraali arki, osallisuus, kiertotalous sekä luonto ja vesi. Tukea myönnetään hankkeisiin, jotka esimerkiksi edistävät luonnon ja vesistöjen suojelua, tukevat ihmisten luontosuhdetta, paikallisten asukkaiden osallisuutta tai lisäävät ihmisten tietoa ja valmiuksia elää hiilineutraalia elämää.

– Ei tarvitse olla iso projekti, voi olla pienellekin kohderyhmällekin ajateltu juttu. Etsimme monipuolisuutta, mielellään myös taideprojekteja ja erityisesti sellaisia, missä osallistetaan ihmisiä, Bruneau sanoo.

Projektihaku avautui perjantaina ja jatkuu syyskuun 2021 loppuun asti tai niin kauan kuin projektirahoitusta riittää. Hakemuksia arvioi arviointiryhmä, joka antaa suosituksen rahoituksesta Kestävä Lahti -säätiölle. Säätiön hallitus tekee rahoituspäätöksiä neljä kertaa vuodessa.

Lahti valmistautuu ympäristöpääkaupunkivuoteensa koronasta huolimatta täyttä vauhtia.

– Koronapandemia on sekoittanut tämän vuoden ympäristöpääkaupungin, Lissabonin, kuviot. Meidän valmisteluihin se ei ole niinkään vaikuttanut. Joitakin asioita on jouduttu syksyltä siirtämään, mutta vuosi starttaa tammikuussa, toteaa Bruneau.

Ympäristöpääkaupunkivuoden teemojen arvostus ei ole myöskään kärsinyt koronasta.

– On paljon yhteisöjä ja yrityksiä, esimerkiksi THL, jotka haluavat määrätietoisesti jatkaa keskusteluja meidän kanssamme ensi vuoden suhteen. Kestävän kehityksen teemat ja vastuullinen toiminta ei ole yrityksille enää kilpailuetu, vaan välttämättömyys. Erityisesti silloin, kun puhutaan työntekijöiden ja asiakkaiden houkuttelemisesta, painottaa Bruneau.