Hyppää sisältöön

Viranomainen tarkisti suuren jätepalon jäljiltä Tampereella Deleten toimintaa: pitkä lista korjattavaa – pihalla tuhansia tonneja luvanvastaista jätettä

Deleten toiminta ei edelleenkään ole ely-keskuksen mukaan ympäristöluvan mukaista.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan ely-keskus on nyt listannut miten Tampereen Ruskossa toimivan Deleten pitäisi muuttaa toimintaansa. Elyn mukaan toiminta on edelleen ympäristöluvan vastaista.

Ely on valvonut Deleten toimintaa vuodesta 2017 ja esimerkiksi viime vuonna eli 2019 se antoi Deletelle uhkasakon. Firma on valittanut sakosta.

Viimeisin tarkastuskerta oli tiistaina, sillä koko maanantain Deleten pihalla paloi rakennusjätekasa.

– Piha-alueella oli edelleen varastoituna 4 000–5 000 tonnia luvanvastaista jätettä, toteaa ylitarkastaja Emmi Pajunen tiedotteessa.

Laitoksen pihalla syttyi varhain maanantaina rakennusjätekasa tuleen. Paloa sammutettiin yli puoli vuorokautta. Haitallisen savun takia yksi asuinalue evakuoitiin.

Kasoja pienemmäksi, vähemmän jätettä vastaan

Jotta laitoksen toiminnasta aiheutuvia haittoja saadaan vähennettyä ja häiriötilanteita ennaltaehkäistyä, ely-keskus edellyttää Deleteä tarkkailemaan vastaanotettavia jätekuormia tehokkaammin. Myös ulkona varastoitavien jätteiden esikäsittelyä on tehostettava.

Jätekasoja on pienennettävä ja niiden välejä kasvatettava. Kasat saavat olla korkeintaan neljä metriä korkeita ja niiden välillä on oltava vähintään viisi metriä tyhjää. Esimerkiksi maanantaina pihalla palanut jätekasa paloi 15 metrin syvyydeltä.

Lisäksi ely-keskus edellyttää Deleteä mm. rajoittamaan vastaanotettavien jätteiden määrää.

Delete: Ongelma otetaan vakavasti, haasteet johtuvat siirtymäajasta

Deleten konsernijohtajan Tommi Kajasosan mukaan laitoksen pihalla ei ole yhtään luvanvastaista jätettä vaan esikäsiteltyä rakennusjätettä, joka on ainoastaan varastoitu uuden luvan vastaisesti siirtymävaiheen ajan ja josta viranomaistahot ovat olleet tietoisia.

Yhtiö suhtautuu vakavasti Ruskon jäteaseman ongelmiin ja tekee kaikkensa, jotta alueen ongelmat saadaan pikaisesti kuntoon, konsernijohtaja vakuuttaa.

– Haasteet johtuvat siirtymävaiheesta, joka on nyt lopuillaan. Olemme tehneet useita käytännön toimenpiteitä, jotta uuden ympäristöluvan mukaiset vaatimukset täyttyvät. Teemme myös jatkuvasti yhteistyötä viranomaisten kanssa, Tommi Kajasoja sanoo.

Useampi selvitys mm. hajuhaitoista ja pölystä tehtävä lähikuukausina

Kesäkuun 2020 loppuun mennessä firman pitää teettää ulkopuolisella asiantuntijalla jätekasojen koon ja määrän selvitys, hajun leviämistä koskeva selvitys sekä toimittamaan suunnitelma jätteiden varastoinnista.

Ympäristömelun leviämismalli, meluselvitykset ja pölyselvitys on edellytetty teettämään 15. syyskuuta mennessä.

Selvitysten perusteella taas Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto voisi muuttaa Deleten ympäristöluvan määräyksiä. Deleten tulee toimittaa selvitykset itse perille.

Juttua muokattu 16.5.2020 klo 11.58: Lisätty yhtiön kommentit.

Lue lisää:

.
.