Hyppää sisältöön

Ohisalo EU-sisäministerien kokouksesta: Suomi purkaa matkustusrajoituksia maakohtaisesti ja ainoastaan, jos tautitilanne on samankaltainen

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan suunnitteilla ei ole Pohjoismaiden matkustuskäytävää.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kävi etäneuvottelun EU-sisäministerien kanssa perjantaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

BRYSSEL Kesän kynnyksellä Suomella kuten muillakin EU-mailla on haastava tehtävä edessä, kun koronapandemian takia asetettuja matkustusrajoituksia puretaan.

– Jos maat ovat samassa tilanteessa niin silloin rajoituksia voidaan lähteä purkamaan, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Ohisalon mukaan paineet avata matkustamista kesäksi ovat valtavat, mutta tärkeintä avautumisessa on edetä terveys edellä, vaikka rajoituksilla on suuria sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Ohisalo neuvotteli rajatarkastuksista perjantaina sekä EU:n sisäministerien, että pohjoismaisten kollegojen kanssa. Ohisalon mukaan Suomi noudattaa komission suosituksia.

Rajoitusten purkamista rajoilla harkitaan aina kahden viikon välein, joka on tarvittavan pitkä aika koronaviruksen leviämisen selvittämiseen.

– Pohjoismaisilla ministereillä on hyvin yhteisymmärrystä siitä, että rajoituksia on purettava vähän kerrassaan ja epidemiatilannetta tarkasti seuraten myös siirtymä näistä tiukoista rajoitustoimista kohti testaamiseen, jäljittämiseen ja eristämiseen perustuvaa hybridistrategiaa on alkanut kaikissa Pohjoismaissa, sanoo ministeri Ohisalo.

Suomessa tartuttavuusluku on ministerin mukaan ollut viikkojen ajan jo alle yksi.

Suomessa hallitus on tehnyt rajasuosituksensa 14. kesäkuuta asti. Ne tarkoittavat, että Suomeen pääsevät oman maan kansalaiset ja muut jotka perustellusti, esimerkiksi työn takia joutuvat matkustamaan.

Omaehtoinen karanteeni, jossa liikkuminen minimoidaan kodin ja työpaikan sekä ruokakaupan ja esimerkiksi apteekin välille on voimassa ja koskee kaikkia maahan saapuvia.

EU:n ulkorajojen sulkujen purkamisesta ei ole vielä päätöksiä luvassa, koska niistä ei ole keskustelu EU-tasolla eikä komission kanssa.

Tämän hetkiset määräykset Suomen rajoilla ovat siis voimassa juhannusta edeltävän viikon loppuun. Siitä eteenpäin seuraavat päätökset tehdään parin viikon sisällä, sanoo Ohisalo.

Lisäys 15.5. kello 19.15: ministerin sitaattia hybridistragiasta on pidennetty.