Lääkärin voi nyt tavata videoyhteyden avulla – etävastaanotot ovat aloittaneet Kymenlaaksossa

Kymsote on kehittänyt etävastaanottoa pitkään jo ennen koronapandemiaa.

terveyspalvelut
Etätyön tekemistä sohvalla kuulokkeet päässä.
Lääkärin vastaanotolle voi nyt päästä etäyhteyden avulla. Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsote on ottanut käyttöön etävastaanotot terveyspalveluissa.

Etävastaanotolla potilas voi esimerkiksi keskustella lääkärinsä kanssa kotoaan videoyhteyden välityksellä.

Kymsoten mukaan etävastaanottoa voi hyödyntää hyvinvoinnin seurantaan, kontrollikäynteihin ja tilanteisiin, joissa ei tarvita fyysistä tutkimista tai hoitoa.

Kymsote on kehittänyt terveyspalveluiden etävastaanottoa pitkään, eli sitä ei ole otettu käyttöön vain korona-ajan takia. Etävastaanotto kuitenkin soveltuu hyvin tämän hetken poikkeusolosuhteisiin.

– Korona-aikana etävastaanottojen tarve korostuu, koska lähikontakteja tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää, Kymsoten kehittämiskoordinaattori Heidi Mäkinen sanoo.

Videoyhteys säästää aikaa

Etävastaanotto on käytettävissä muun muassa terveysasemilla, avokuntoutuksessa, nuorisopsykiatriassa, lasten kuntoutuksessa sekä joillakin erikoissairaanhoidon poliklinikoilla.

Etävastaanotto ei onnistu vielä kaikissa toimipisteissä, koska Kymsotella on ollut ongelmia teknisten laitteiden saatavuudessa koronapandemian vuoksi.

Heidi Mäkisen mukaan videoyhteys lääkärin tai hoitajaan säästää aikaa, kun asiakkaan ei tarvitse matkustaa terveyshuollon toimipisteeseen.

– Hyötyä on myös siitä, että lääkäri, sairaanhoitaja tai muu ammattilainen voi pitää vastaanottoa etänä esimerkiksi toisen kunnan alueella. Kun aikaa ei kulu liikkumiseen paikasta toiseen, on mahdollisuus tavata useampi asiakas päivässä, kehittämiskoordinaattori Heidi Mäkinen sanoo.

Sama maksu

Etävastaanotto maksaa potilaalle käyntimaksun verran.

Etävastaanottoa varten asiakkaalla täytyy olla käytössään tietokone, tabletti tai älypuhelin. Niissä tulee olla kaiutin, kamera, mikrofoni sekä internetyhteys. Asiakas myös tarvitsee kirjautumista varten pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Asiakas saa ennen etävastaanottokäyntiä videolinkin, joka lähetetään asiakkaalle etukäteen.

Videoistuntoa ei nauhoiteta ja yhteydet on salattu.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus