1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lainelautailijat

Oliko "cappuccinorannikko" -nimellä tunnettu ilmiö Hollannin surffarionnettomuuden syynä? Asiantuntija: Vaahto oli poikkeuksellisen paksua

Levien proteiinit muodostavat aallokossa paksua vaahtoa. Ilmiö on jokakeväinen Pohjanmeren rannikolla.

Alankomaiden puolustuministeriön sukeltajia etsimässä viidennen surffarin ruumista Scheveningenissä torstaina. Myös etsintöjä haittasi paksu vaahto. Kuva: Robin Utrecht / AOP

Hollannin Scheveningenissä viiden surffarin kuolemaan johtaneen onnettomuuden syyt ovat vielä epäselviä. Asiantuntijat kuitenkin arvelevat, että onnettomuus saattui johtua ilmiöstä, joka tunnetaan nimellä "cappuccinorannikko".

Perjantaina kerrottiin, että viidennen surffarin ruumiin etsinnät oli lopetettu tuloksettomina. 22-vuotiaan surffarin ruumis nähtiin kellumassa vedessä keskiviikkona, mutta virrat veivät sen tavoittamattomiin. Muut onnettomuuden kuolonuhrit on löydetty.

Päiviä onnettomuuden jälkeen Den Haagin pormestari on yhä ällistynyt:

– Hyväkuntoiset, nuoret, urheilulliset ihmiset, jotka tuntevat meren kuin omat taskunsa, ja silti ovat vaikeuksissa – ja niin viisi ihmistä menettää henkensä, Johan Remkes päivittelee saksalaisen Tagesschau-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Asiantuntijat selvittävät harvinaisen onnettomuuden syytä. Alueella oli kova pohjoistuuli, puuskissa yli 20 metriä sekunnissa, ja korkeat aallot, mutta yksin niiden ei olisi pitänyt johtaa kokeneiden vesiurheilijoiden kuolemaan. Monet arvioivatkin syyksi mereen muodostunutta vaahtoa.

– En ole koskaan nähnyt merta niin ankarana – puhumattakaan vaahdosta. Sitä tuli suurina aaltoina rantaan ja se tuli hyvin lähelle, yksi silminnäkijä sanoi Tagesschaun mukaan.

Poliisihelikopteri yritti hajottaa paksua vaahtoa, jotta etsijät olisivat päässeet suorittamaan etsintöjä torstaina. Kuva: AOP

Levät muodostavat vaahtoa

Surffareiden mukaan rannikolla oli onnettomuushetkellä jopa pari metriä vaahtoa. Vaahto johtuu Phaeocystis-vaahtolevistä, jotka päästävät kukintansa jälkeen mereen valkuaisainetta, mikä sitten vaahtoutuu paksuksi kerrokseksi aalloissa.

Näky muistuttaa kahvin maitovaahtoa, mistä tulee nimitys cappuccinorannikko.

Pohjanmerellä levistä muodostuu vaahtoa huhti- ja toukokuussa. Alankomaiden kuninkaallisen meritutkimusinstituutin NIOZ:n tutkija Katja Philippart vahvistaa silminnäkijätiedot, joiden mukaan onnettomuuspaikalla oli paljon vaahtoa, joidenkin tietojen mukaan jopa 3,5 metriä.

– Se on erittäin suuri määrä Hollannissa, Philippart sanoo hollantilaisen NU.nl-verkkolehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat selvittävät nyt, miksi vaahtoa oli niin suuri määrä.

Suunnat hukkuvat vaahdossa

Kokeneet surffarit kuitenkin tietävät, että tiheässä vaahdossa on hengenvaarallista.

– Sitä menee kokonaan sekaisin suunnista. Ei tiedä, mihin suuntaan uida. Se on kuin labyrintti ilman ulospääsyä. Pääsi voi olla jo veden yläpuolella ja sitten yläpuolellasi on vielä kaksi metriä vaahtoa, kuvailee Alankomaiden surffausmaajoukkueen entinen valmentaja Chris Way.

Merentutkimusinstituutti aikoo tutkia, kuinka vaarallista vaahto on vesiurheilijoille ja antaa suosituksensa asiasta myöhemmin. Myös vaahdon osuutta Scheveningenin onnettomuudessa tutkitaan ja tulokset saadaan parin viikon kuluessa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Aiheesta aiemmin

Kukkameri surffirannalla kasvaa – Hollanti suree viittä erikoisissa sääoloissa hukkunutta lautailijaa