STM päivitti hoivakotien ohjeita: Asukkaiden päästävä ulkoilemaan ja tapaamaan läheisiään turvallisesti

STM ohjeistaa palvelutaloja tarjoamaan asukkailleen ja heidän läheisilleen suojattuja tapaamispaikkoja.

koronavirus
Olavi Hasunen tapaa Wilhelmiinassa asuvan vaimonsa Kaija Hasusen Asumispalvelukeskus Wilhelmiinan tapaamistuvassa.
Asumispalvelukeskus Wilhelmiina pystytti pihalleen kontin omaisten tapaamisia varten. Olavi Hasunen tapasi Wilhelmiinassa asuvan vaimonsa Kaija Hasusen tapaamistuvassa 8. toukokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Oireettomien läheisten on voitava vierailla vakavasti sairaiden ja saattohoidossa olevien luona turvallisesti, linjataan sosiaali- ja terveysministeriön tuoreessa ohjeessa (siirryt toiseen palveluun).

Ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä, kuten vanhusten palvelutaloissa ja vammaisten asumisyksiköissä, vierailut ovat yhä pääsääntöisesti kiellettyjä koronapandemian takia.

Ohjeessa todetaan, että yksiköissä voidaan kuitenkin perustaa suojattuja tapaamispaikkoja, joissa asukkaat voivat turvallisesti pitää yhteyttä läheisiinsä. Tällainen tapaamispaikka voi olla esimerkiksi irrallinen moduuli, joka on esimerkiksi aulatilassa tai palvelutalon pihalla.

Ministeriön ohjeessa painotetaan, että poikkeusoloista huolimatta asukkaiden toimintakyvystä ja hyvinvoinnista on pidettävä huolta.

Asukkaiden on päästävä esimerkiksi ulkoilemaan. Asukkaat voivat tavata myös läheisiään ulkona, kun tapaaminen järjestetään turvallisesti.

Lisäksi tuoreessa ohjeessa linjataan, että asukkaiden kanssa lähikontaktissa työskentelevien on käytettävä kertakäyttöistä kirurgista nenä-suusuojusta.

Jos kertakäyttöisiä suojia ei ole tai niitä ei jostain syystä voida käyttää, käytetään pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta. Näin suojataan asukkaita työntekijöiden mahdollisesti kantamalta taudilta.

Lue aiheesta lisää:

Analyysi: Vanhus viettää hoivakodissa noin kaksi vuotta – onko loppuelämän eristämisessä järkeä?

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta

Hoivakotien vanhukset voivat nähdä läheisiään nyt tapaamispisteissä: "Yksinäisyyskin on terveysriski ja osalla on jo kova ikävä"

5 kysymystä yli 70-vuotiaiden uusista ohjeista: ystävän tai lapsenlapsen voi pian tavata, mutta uimahalliin ei saa mennä

Onnelliset loput jäivät synkkien tragedioiden varjoon – näin hoivakodit ja muut hoitopaikat estivät koronaa räjähtämästä käsiin

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus