Hyppää sisältöön

Jordanian kuningas: Lähi-itää uhkaa heinäkuussa "massiivinen yhteenotto"

Israel aikoo ottaa Länsirannan hallintaansa heinäkuussa.

Jordanian kuningas Abdullah II tarkastamassa kunniakaartia. Kuva: Amel Pain / EPA

Lähi-idässä alkaa "massiivinen yhteenotto", jos Israel toteuttaa aikeensa liittää suuren osan Länsirantaa itseensä. Varoituksen lausui Jordanian kuningas Abdullah II saksalaiselle Der Spiegel -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa.

Israelissa saatiin viime viikolla päätökseen hallitusneuvottelut, joiden seurauksena pääministeriksi nousi jo viidennen kerran Benjamin Netanjahu.

Hän lupasi vaalikampanjassaan, että jos hänen oikeistolainen Likud-puolueensa voittaa vaalit, hän liittää huomattavan osan Länsirantaa Israeliin. Tämän suunnitelman laatimisessa on ollut mukana myös Yhdysvaltain johto ja presidentti Donald Trump tukee sitä vahvasti.

Netanjahun hallitussopimuksen mukaan hän voi antaa jo heinäkuun 1. päivä esityksen Länsirannan liittämiseksi virallisesti Israeliin. Huhtikuussa pitämässään puheessa hän sanoi uskovansa, että suunnitelma pannaan täytäntöön Yhdysvaltain tuella tämän kesän aikana, kertoo muun muassa Los Angeles Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Jordania miehitti Länsirannan toisen maailmansodan jälkeen ja ilmoitti liittävänsä sen itseensä. Kuitenkin vain muutama maa tunnusti asian. Israel miehitti Länsirannan vuonna 1967 Kuuden päivän sodassa sen jälkeen, kun Jordania ja viisi muuta arabimaata oli hyökännyt Israeliin.

Sen jälkeen Israel on sallinut juutalaisten siirtokuntien perustamisen alueelle, minkä esimerkiksi EU on todennut kansainvälisen lain vastaiseksi.

Tällä hetkellä Länsirantaa hallinnoi vuonna 1995 Israelin ja palestiinalaishallinnon välillä allekirjoitetun Oslon sopimuksen mukaisesti Fatah-järjestön kontrolloima palestiinalaishallinto. Israel ja palestiinalaishallinto eivät ole kyenneet jatkamaan neuvotteluja rauhansopimuksen jatkosta.

Jordanialle tukea monesta suunnasta

Haastattelussa kuningas Abdullah pohti, mitä tapahtuisi, jos Netanjahu aloittaisi Länsirannan liittämisen Israeliin ja palestiinalaishallinto romahtaisi.

– Tulisi entistä enemmän kaaosta ja kiihkomielisyyttä alueelle. Jos Israel todella liittää Länsirannan itseensä heinäkuussa, johtaisi se massiiviseen konfliktiin Jordanian kuningaskunnan kanssa.

Israelilla ja Jordanialla on voimassa oleva rauhansopimus. Kuningas totesi, että sen purkaminen on mahdollista.

Kuningas painotti haastattelussa, ettei Lähi-idässä niin sanottu yhden valtion malli ole mahdollinen. Malli merkitsisi sitä, että alueella on vain Israel, eikä palestiinalaisilla olisi omaa valtiota.

Kuninkaan mukaan samaa mieltä ovat monet Länsi-Euroopan maat, samoin kuin Arabiliitto.

Abdullah ihmetteli, että onko koronapandemian aikaan mielekästä alkaa siirrellä valtioiden rajoja, vai tulisiko sittenkin etsiä yhdessä ratkaisuja pandemiaan. Hän totesi, että Jordaniassa on kaksi miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka kuormittavat valtavasti valtiontaloutta, joka sekin on suurelta osin suljettu koronan takia.

Israelilainen Haaretz-lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että EU-maissa harkitaan Israelin-vastaisia pakotteita, jos Länsirannan haltuunotto toteutuu.

16.5. klo 10.36 Korjaus: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Länsiranta kuuluisi virallisesti Jordaniaan.

16.5. klo 16.58 Täsmennetty Länsirannan asemaa.

.
.