1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Uruguay ja UPM neuvottelivat sellutehtaasta uudelleen – suomalaisyhtiö tuli kuluissa vastaan kymmenillä miljoonilla

Politiikan tutkija uskoo, että päätös hyödyttää sekä Uruguayn hallituksen uskottavuutta että UPM:n mainetta.

metsäteollisuus
Maanmuokkaustöitä tehdään UPM:n tehdasalueella
Työntekijät tekivät perustuksia sähkölinjan pylväälle UPM:n tehdasalueella helmikuussa 2020.Johanna Pohjola / Yle

MontevideoMetsäyhtiö UPM ja Uruguayn hallitus ovat sopineet lisää sellutehtaasta, jota UPM rakentaa Keski-Uruguayn Paso de los Torosiin.

Uruguayn presidentin Luis Lacalle Poun mukaan UPM maksaa osan infrastuktuurista, joka kuului aiemmin Uruguaylle. Hän puhui yhteensä noin 118 miljoonan euron summasta.

Kyse on maantieverkoston parantamisesta noin 55 miljoonalla eurolla ja tehtaan käyttämän sähköverkon vahvistamisesta noin 63 miljoonalla eurolla, Lacalle Pou sanoi lehdistötilaisuudessa perjantaina.

UPM:n tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) investointi maanteihin oli suunniteltu jo aiemmin, mutta sitä nopeutetaan. Tehdashanke pysyy aiemmin ilmoitetun 2,8 miljardin euron raameissa.

Yhtiöstä ei haluttu kommentoida aiesopimusta Ylelle tarkemmin.

Uusi presidentti sai haluamansa

UPM:n ja edellisen hallituksen solmimaa investointisopimusta on Uruguayssa arvosteltu valtiolle epäedulliseksi, sillä julkiset kustannukset ovat ainakin noin miljardi euroa. Ne koostuvat esimerkiksi junaradan kunnostamisesta ja syväsataman ruoppaamisesta.

Maaliskuussa valtaan astunut presidentti Lacalle Pou kritisoi sopimusta vaalikampanjassaan. Hän vakuutti, että pyrkii neuvottelemaan siitä uudelleen.

– Pidimme sanamme. Olemme tyytyväisiä ja levollisia siitä, että teimme kaiken mahdollisen, helpottuneen oloinen Lacalle Pou sanoi lehdistötilaisuudessa.

UPM:n sellutehtaan alue Uruguayn Paso de los Torosissa.
UPM:n sellutehtaan alue Uruguayn Paso de los Torosissa. Tehtaan on määrä valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä.Antti Pohjola

Oppositiopuolue Frente Ampliosta kritisoitiin uruguaylaisviestimissä presidentin tiedottamista suureelliseksi, kun maanteiden kustannuksista "oli sovittu jo aiemmin".

Tehdashankkeen vastustajiin kuuluva Raúl Viñas puolestaan kokee, että kokonaistilanne ei muutu. Uruguayn kustannukset ovat edelleen suuria, hän sanoo.

– Sopimus oli kuin viime hetken maali. Hallitus voitti ottelun, mutta hävisi turnauksen, maataloustieteen yliopisto-opettaja Viñas kommentoi Ylelle.

Tutkija: Sopimus on hyväksi UPM:n maineelle

Uruguaylainen politiikan tutkija Adolfo Garcé uskoo neuvottelujen auttavan uutta hallitusta. Presidentti sai välitettyä tukijoilleen ja liittolaisilleen viestin, että pitää sanansa.

– Kriitikot pitävät neuvottelujen tuloksia vähäisinä, mutta presidentti oli luvannut pyrkiä niihin ja teki sen. Se on oleellista, Garcé sanoo Ylelle.

Kuvassa on Uruguayn presidentti Luis Lacalle Pou.
Presidentti Luis Lacalle Poun mukaan UPM maksaa osan infrastuktuurista, joka kuului aiemmin Uruguayn valtion vastuulle. Raul Martinez / EPA

Hän arvioi, että vastaantulo tekee hyvää myös UPM:n maineelle.

– Yritykseltä on hyvä viesti, että se näyttää joustavalta suositun hallituksen edessä ja tilanteessa, jossa koronakriisistä koituu paljon julkisia kuluja.

Sekä presidentti että UPM korostivat sitoutumistaan hankkeeseen koronapandemian epävarmuuden keskellä. Lacalle Poun mukaan neuvottelut koostuivat useista kokouksista, eikä niihin liity mitään hämärää.

– Voi kuulostaa oudolta, mutta kaikki on tässä [sopimuksessa], presidentti vastasi uruguaylaismedian kysymyksiin siitä, mitä suomalaisyhtiö sai myönnytystensä vastapainoksi.

Lue lisää:

Korona keskeytti UPM:n jättitehtaan rakennustyöt Uruguayssa – maan uusi hallitus pohtii nyt sopimusta, ja hankkeen vastustus levisi parlamenttiin asti

UPM:n jättimäinen sellutehdas alkaa pian nousta Uruguayhin – mutta on vaikea kysymys, miten se loksahtaa 2020-luvun maailmaan

Lue seuraavaksi