Italia avaa rajansa 3. kesäkuuta EU- ja Schengen-maiden kansalaisille

Italiassa on saatu tartuntakäyrä selvään laskuun viime viikkoina.

Ulkomaat
Kasvomaskein varustautuneet miehet pitävät mittanauhaa välissään
Kriisistä kovasti kärsineen Italian rannoille on alkanut ilmestyä päivänvarjoja. Capocottan rannalla lähellä Roomaa mittailtiin tiistaina kahden auringonvarjon välille riittävää etäisyyttä.Emanuele Valeri / EPA

Italia aikoo avata rajansa ulkomaiden kansalaisille 3. kesäkuuta, kertovat uutistoimistot ja La Repubblica (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Hallituksen suunnitelmien mukaan EU- ja Schengen-maiden kansalaiset pääsevät maahan ilman pakollista 14 vuorokauden karanteenia.

Italian hallitus sallii myös kansalaistensa matkustamisen maan alueiden välillä sekä ulkomaille.

Italian koronarajoitukset ovat olleet maailman tiukimpien joukossa. Koronaviruksen leviäminen Euroopassa lähti liikkeelle juuri Italiasta, ja Pohjois-Italian terveydenhoitojärjestelmä oli muutamassa viikossa romahtamispisteessä.

Italia asetti ensimmäisenä Euroopan maana valtakunnallisia rajoituksia jo maaliskuun alkupuolella. Maa alkoi höllentää niitä vasta toukokuun alussa.

Italia kaipaa turismieuroja

Ensi maanantaista lähtien kaupat saavat jälleen olla auki, ja italialaiset saavat myös mennä kyläilemään toistensa luona, kunhan eivät poistu omalta alueeltaan.

Italiassa on kuollut koronavirukseen liittyen yli 31 000 ihmistä, mikä on eniten maailmassa Yhdysvaltojen ja Britannian jälkeen. Miljoonaa asukasta kohden kuolemia on 523, Suomessa vastaava luku on 53.

Tartuntoja Italiassa on vahvistettu yli 223 000. Uusien tartuntojen ja kuolemien määrä on kuitenkin pienentynyt selvästi viime viikkoina. Kun epidemian pahimpina päivinä maaliskuussa tartuntoja todettiin useina päivinä 5 000–6 000 ja kuolemien päiväluvut olivat 700–900, on toukokuussa tartuntoja todettu useina päivinä alle tuhat ja kuolemia noin pari sataa.

Ylen toimittaja Jenna Vehviläinen kertoo Italian yrittävän houkutella huippusesongin ajaksi ulkomailta turisteja ja kassavirtaa.

– Italia on hyvin riippuvainen matkailusta ja se vastaa jopa 13 prosenttia maan bruttokansantuotteesta ja sitä yritetään nyt ainakin osittain pelastaa.

Mies poraa laiturin lankkua polvillaan värikkäiden uimakoppien edessä, toinen seisoo vieressä ämpäri kädessään
Etelä-Italiassa Sorrentossa valmisteltiin rantakalustoa kesäkautta varten.Cesare Abbate / EPA

Vaikka Italia avaa rajansa eurooppalaisille, ei muilla vielä ole pääsyä maahan. EU:n ulkorajat ovat kiinni ainakin kesäkuun puoliväliin saakka.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 17.5. klo 23:een asti.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Ruoan hintoja seurataan hermostuneena, Niinistö varoittaa Uutissuomalaisessa EU:n riitelyn rapauttavan unionia