1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Politiikantutkija rajasotkusta: Hallitus sai ihmiset uskomaan, että raja on kiinni – media jopa lisäsi kierroksia käskyyn

Johanna Vuorelma ja HS:n Jussi Pullinen keskustelivat rajasotkusta Ylen aamun Viimeisessä sanassa lauantaina.

Vetivätkö hallitus ja viranomaiset toimittajia höplästä, kun ne väittivät, että rajat ovat kiinni ja ikäihmiset määrätty kotiin?
Vetivätkö hallitus ja viranomaiset toimittajia höplästä, kun ne väittivät, että rajat ovat kiinni ja ikäihmiset määrätty kotiin?

Hallituksen viesti länsirajan sulkemiseen liittyen on ollut harhaanjohtava, ja toimittajat ovat osaltaan vahvistaneet vaikutelmaa puhumalla rajanylityskiellosta.

Näin sanoo tutkijatohtori, politiikantutkija Johanna Vuorelma Ylen aamun Viimeisessä sanassa. Lauantaina käydyn keskustelun voit katsoa klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Viime viikolla Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Yle kertoivat, että rajavartiosto on käännyttänyt suomalaisia Ruotsin ja Suomen rajalta perustuslain vastaisesti. Ylen jutun mukaan hallitus ja viranomaiset ovat toistuvasti jättäneet kertomatta, että perustuslain mukaan suomalaisella on oikeus lähteä maasta koska tahansa.

Katso lisää: Viimeinen sana on Ylen aamun media-aiheinen keskusteluosio. Kaikki jaksot löytyvät Yle Areenasta.

Jymäyttikö hallitus toimittajia?

Viimeisessä sanassa kysyttiin, jymäyttikö hallitus toimittajia raja-asiassa.

Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen sanoo, että media olisi voinut olla raja-asiassa tarkkaavaisempi.

– En tiedä, onko vedetty höplästä, mutta alueellisesti olisi voitu olla tarkemmin katsomassa, onko rajanylityskielto niin tiukka kuin on annettu ymmärtää.

Lopulta asian paljasti Haaparannalla asuva freetoimittaja Pekka Juntti yllämainituissa Helsingin Sanomien ja Ylen julkaisemissa jutuissa. Rajoitusten voimassaolo päättyi tällä viikolla.

Hallitus palautti rajatarkastukset EU:n sisärajoilla 19. maaliskuuta. 7. huhtikuuta todettiin, että rajan yli sallitaan vain "välttämättömin työmatkaliikenne".

Vuorelma: Suhde vallanpitäjien viestintään on muuttunut

Johanna Vuorelman mukaan rajakeskustelukin näyttää sen, että yleisön ja median suhtautuminen hallituksen viestintään on muuttumassa. Jos koronakriisin alussa viestintää kiiteltiin selkeydestä, nyt aletaan kriittisemmin pohtia, mitä sanotaan.

– Viestinnän rakenteesta siirrytään sen sisältöön: onko viestintä, sen lisäksi että se on selkeästi artikuloitu, myös johdonmukaista ja lainmukaista?

Vuorelman mukaan media näytti koronakriisin alussa menneen tiedotuslinjalle, jolloin vallan vahtikoiran rooli joutui syrjään. Myös media on joutunut pohtimaan, miten koronarajoitusten problematisointi tulkitaan, hän sanoo.

– Jos kerrotaan, että jokin päätös on vain suositus, alkavatko ihmiset toimimaan toisin kuin jos päätös tulkitaan käskynä tai kieltona?

Pullinen toteaa, että Helsingin Sanomat pyrki Uudenmaan sulkemisen yhteydessä maaliskuun lopussa tarkastelemaan sulkupäätöstä kriittisesti oikeusnäkökulmasta. Toimittajat kuitenkin törmäsivät muuriin: oli vaikea löytää asiantuntijoita pohtimaan päätöstä yksilönoikeuksien kannalta.

– Saimme taustakeskusteluissa vastauksia, ettei nyt ole oikea hetki kommentoida asiaa.

Toimituksessa jouduttiin miettimään, onko lehden rooli toimia unilukkarina silloin, kun muu yhteiskunta näyttää olevan vahvasti rajoitusten kannalla.

Nyt tilanne julkisuudessa on Pullisen mukaan kuitenkin muuttunut:

– Nyt on paljon ääniä esillä ja kritiikkiäkin uskalletaan esittää.

Lue lisää:

Toisin kuin poliitikot ja viranomaiset viestivät, rajat eivät olekaan kiinni – politiikan tutkija: "Jos on käännytetty Suomen kansalaisia, on toimittu lainvastaisesti"

Pekka Juntin kolumni: Äiti, nähdään sitten kun santarmit ovat lähteneet

Lue koronapandemian uusimmat käänteet Suomessa ja maailmalla