Kokoomuksen Orpo arvosteli hallituksen strategiaa – Marin vastasi tiukasti Twitterissä: Olen vastannut kysymyksiin

Kokoomuksen puheenjohtaja vaatii hallitukselta laajempaa testausta ja selkeää suositusta suojamaskien käytöstä.

koronavirus
Petteri Orpo
Puheenjohtaja Petteri Orpo puhui kokoomuksen puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina. Kuvituskuva. Mikko Ahmajärvi / Yle

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee hallituksen valitsemaa hybridistrategiaa koronaviruksen torjunnassa.

Orpon mukaan hallituksen täsmälliset tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi ovat epäselviä ja toimeenpanossa on ollut jatkuvasti ongelmia.

– Jatkuva pallottelu siitä, annetaanko taudin levitä vai ei, luo epävarmuutta. Hybridistrategiasta uhkaa tulla hyppyri tuntemattomaan, Orpo sanoi.

Orpon mielestä hallituksen suunnittelemat taudin hallintakeinot niin testauksessa, jäljityksessä kuin suojaamisessa ovat edelleen puutteelliset. Orpo puhui kokoomuksen puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina.

Lue aiheesta lisää: Marin hallituksen koronastrategiasta: Epidemia ei saa levitä Suomessa

Orpo vaatii hallitukselta laajempaa testausta sekä selkeää suositusta suojamaskien käytöstä ahtaissa tiloissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Ilman kunnollisia taudin hallintakeinoja on uhkana, että tartuntojen määrä lähtee kasvuun yhteiskunnan avautuessa, hän painottaa.

Orpo kritisoi myös pääministeri Marinin toimintatapaa, jossa kysymyksiin ei vastata eduskunnassa, vaan niitä varten järjestetään erillinen tiedotustilaisuus, jossa ei ole paikalla kriittistä oppositiota.

– Kansanedustajat kysyivät pääministeriltä hallituksen linjasta tämän viikon torstain kyselytunnilla. Pääministeri vastasi kertovansa siitä medialle perjantain tiedotustilaisuudessa. Minusta tämä on eduskunnan ja parlamentarismin väheksymistä, Orpo painotti.

Marin kiistää Orpon väitteet

Pääministeri Marin vastasi Orpon esittämään arvosteluun Twitterissä. Hänen mielestään on valitettavaa, että oppositiopolitiikkaa tehdään valheellisilla väittämillä.

– Kansanedustajien kysymyksiin on vastattu kyselytunnilla. Hallituksen tavoite on koko ajan ollut estää viruksen leviämistä, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, Marin kirjoittaa.

Myöhemmin Orpo pyysi Twitterissä Marinia tarkentamaan, missä hän on valehdellut.

Tähän Marin vastasi, että toisin kuin Orpo antaa ymmärtää hallituksen tavoitteena on koko ajan ollut viruksen leviämisen estäminen.

Lisäksi Orpon väite siitä, että pääministeri Marin ei olisi vastannut opposition esittämiin kysymyksiin eduskunnassa, ei Marinin mukaan pidä paikkaansa.

– Olen vastannut ja kertonut samalla, että mittareista kerrotaan vielä tarkemmin infossa, jossa asiantuntijat käyvät tilannetta läpi. Tämä ei ole parlamentarismin halventamista toisin kuin väität, Marin sanoo.

Tutkija: Kovaa retoriikkaa

Tampereen yliopiston politiikan tutkijatohtori Johanna Vuorelma kommentoi pääministerin ja oppositiojohtajan kiivasta sanailua myöhemmin Twitterissä.

– Kovaa retoriikkaa pääministeriltä syyttää oppositiojohtajaa valehtelusta. Tällaisille väitteille pitäisi olla todella painavat perustelut. Niitä en jutusta tai eduskuntakeskustelusta löytänyt, Vuorelma kirjoittaa.

Vuorelman mukaan valheellisuudesta syyttäminen on hyvin arveluttavaa ja eduskuntapuheessa syystäkin sosiaalisesti sanktioitu.

– Pääministerin julkinen valehtelusyytös oppositiojohtajaa kohtaan on teko, jolle pitää olla todella vahvat perustelut, Vuorelma kirjoittaa.

Lue aiheesta lisää:

Marin hallituksen koronastrategiasta: Epidemia ei saa levitä Suomessa

Analyysi: Mitä Marin tarkoittaa, kun hän puhuu tartunnan leviämisen estämisestä Suomessa?

Oppositio kurmotti kyselytunnilla hallitusta kasvavista EU-vastuista, ravintolapäätöksen viipymisestä ja suojamaskisuosituksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus